Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Προκλήσεις και προσκλήσεις
Προκλήσεις και προσκλήσεις Εκτύπωση E-mail
14.04.08

 Τουλάχιστον πρόωρη θεωρεί η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη την προβολή βέτο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα, νέο «επεισόδιο» στην Αθήνα, με τον πρόεδρο του Γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στη χώρα μας.

Μιλώντας στο Συνέδριο με θέμα «Η Ασφάλεια και η Άμυνα στον 21ο Αιώνα-Ν.Α. Ευρώπη, Βαλκάνια», ο διπλωματικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, αφού δήλωσε «πρεσβευτής της Μακεδονίας», κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν έχει κάνει βήμα πίσω στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας, ενώ αντίθετα, όπως υποστήριξε, τα Σκόπια έχουν κάνει επανειλημμένες υποχωρήσεις (αναφέρθηκε στην αλλαγή της σημαίας, αλλαγές στο Σύνταγμα κ.ά.).

Ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε προσβλητικό για τον ίδιο και τη χώρα του, να χρησιμοποιείται η προσωρινή ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και τόνισε τα Σκόπια δεν μπορούν να δεχθούν μία λύση που θα τους ταπεινώνει.

Στο Βουκουρέστι δεν θυμώσαμε, ούτε εκπλαγήκαμε, απλώς απογοητευτήκαμε, τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο Τόμας Κάρτνιμαν, αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Αντίδραση από το ΥΠΕΞ

Όπως τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, «επιδίωξη της Ελλαδας είναι η ΠΓΔΜ να ενταχθεί σε μια περιοχή σταθερότητας και ανάπτυξης. Δεν τη θέλουμε εκτός αυτής της περιοχής, αλλά θα πρέπει μια υποψήφια χώρα σε έναν διεθνή οργανισμό, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ να μην έχει ανοικτά σοβαρά ζητήματα με ένα κράτος- μέλος των οργανισμών αυτών, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Κουμουτσάκος μιλώντας στο συνέδριο, και παρατήρησε χαρακτηριστικά:

«Επειδή ειπώθηκαν πολλά για το θέμα της εκπλήρωσης των τεχνικών κριτηρίων από την ΠΓΔΜ, θέλω να τονίσω ότι πάνω από κάθε τεχνικό κριτήριο υπάρχει ένας πολιτικός όρος: να μην έχει μια υποψήφια χώρα ανοικτά ζητήματα με μια χώρα - μέλος του οργανισμού που ζητά να γίνει μέλος. Στην προκειμένη περίπτωση ενός πολιτικοστρατιωτικού οργανισμού, του οποίου η φιλοσοφία και ιδεολογία θεμελιώνεται στη συναίνεση και την αλληλεγγύη (σ.σ. ΝΑΤΟ)», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Το ζήτημα με την ΠΓΔΜ», προσέθεσε, «δεν είναι ένα ζήτημα του παρελθόντος, αλλά πολιτικού παρόντος. Και οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να βρουν μέσω διαπραγματεύσεων μιά αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Να θυμίσω εδώ, ότι οι αποφάσεις του ΣΑ λένε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να κλείσει, γιατί όσο μένει ανοιχτό επηρεάζεται η περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα. Επομένως το ζήτημα δεν είναι διμερές. Είναι περιφερειακό και άρα διεθνές», σημείωσε.

«Επιδιώκουμε μια λύση αμοιβαία αποδεκτή που δεν θα δικαιολογεί την ύπαρξη, σε στρατιωτικές ακαδημίες, χαρτών που θα δείχνουν με το όνομα "Μακεδονία" ένα χώρο που περιλαμβάνει έδαφος, το οποίο ξεκινάει από τη γειτονική χώρα και φτάνει ως τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Μιά τέτοια λύση επιθυμούμε», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Κουμουτσάκος.

«Οι εκλογές δεν επηρεάζουν»

Ο Ευάγγ.Αντώναρος σχολιάζοντας τη νέα πρωτοβουλία Νίμιτς και το κατά πόσο αυτή οδηγεί σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι η Ελλάδα συμμετέχει θετικά και εποικοδομητικά στη διαδικασία που γίνεται υπό τη σκέπη του ΟΗΕ, διαδικασία που ακολουθείται επί πολλά χρόνια κι η χώρα μας έχει διανύσει το δικό της κομμάτι της διαδρομής, αναμένει δε και από την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί.

«Επιδίωξή μας είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Θέλουμε να βρεθεί λύση. Αυτό είναι ξεκάθαρο», επεσήμανε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, που για τις εκλογές στην ΠΓΔΜ τόνισε ότι οι εσωτερικές διεργασίες σε οποιαδήποτε χώρα δεν είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνει το παραμικρό σχόλιο για την εσωτερική κατάσταση οποιασδήποτε χώρας.

Μπορεί να βρεθεί λύση

Τουλάχιστον πρόωρη θεωρεί η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη την προβολή βέτο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε τα Σκόπια να μη λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε περίπτωση που δεν έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

«Ελπίζω να έχουμε καταλήξει στη λύση μέχρι τότε», δηλαδή, στη Σύνοδο Κορυφής του ερχόμενου Δεκεμβρίου, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τα Νέα».

«Θυμίζω ότι το βέτο, είτε στο ΝΑΤΟ είτε στην Ε.Ε., δεν είναι επ΄ ουδενί αυτοσκοπός. Στόχος μας είναι μια κοινά αποδεκτή, βιώσιμη, λύση χωρίς νικητές και ηττημένους. Το βέτο δεν είναι επ΄ ουδενί αυτοσκοπός», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Αρνείται παράλληλα το ενδεχόμενο να «σκοπιανοποιηθεί» η εξωτερική πολιτική- ή και η εσωτερική πολιτική. Και τονίζει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει την πολυτέλεια να ασκεί μονοθεματική πολιτική», ενώ «η ατζέντα της επικαιρότητας διαμορφώνεται από την ίδια την κοινωνία.

Οι πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, έχουν προβλήματα και ανάγκες. Ο πολιτικός που θα υποτιμήσει τους φόβους και τις ελπίδες των Ελλήνων θα το πληρώσει πολύ ακριβά».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1606&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote