Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Τρίτη πρωθυπουργική θητεία
Τρίτη πρωθυπουργική θητεία Εκτύπωση E-mail
14.04.08

 Τρίτη πρωθυπουργική θητεία εξασφαλίζει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών.

Το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας ανακοίνωσε ότι στο 20% των εκλογικών τμημάτων, ο κεντροδεξιός συνασπισμός υπό τον Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει 45,47% των ψήφων και την πλειοψηφία των εδρών, με τον κεντροαριστερό συνασπισμό του Βάλτερ Βελτρόνι να εξασφαλίζει το 40,16%.

Σημαντική υπήρξε η άνοδος της Λέγκας του Βορρά, που συγκεντρώνει, σύμφωνα με τα exit polls, ποσοστό περίπου 7%, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στη νίκη του Καβαλιέρε.

Στη Γερουσία, κατά τις προβολές των αποτελεσμάτων από την RAI, ο κεντροδεξιός συνασπισμός συγκεντρώνει 164 έδρες, έναντι 139 του κεντροαριστερού.

Καθώς το σώμα αριθμεί 315 έδρες, η Κεντροδεξιά εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία. Η κατανομή των εδρών στη Γερουσία θεωρείται ότι κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη νίκη στις ιταλικές εκλογές.

Παράλληλα, η προβολή από το ινστιτούτο Ipsos και για τα δύο σώματα δείχνει ότι ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι εξασφάλισε στη Βουλή το 46,5%, ενώ ο συνασπισμός του Βάλτερ Βελτρόνι το 37,7% των ψήφων. Τα ποσοστά του Ipsos για τη Γερουσία είναι 47,2% και 38,1%, αντίστοιχα.

Στο άκουσμα των αποτελεσμάτων, ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς, Βάλτερ Βελτρόνι, παραδέχθηκε την ήττα του, εκτιμώντας ότι τα αποτελέσματα, που δίνουν μια σαφή νίκη στον αντίπαλό του, ήταν "σαφή".

Σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη ο κ. Βελτρόνι δήλωσε: "Τα αποτελέσματα είναι σαφή. Η Δεξιά θα κυβερνήσει τη χώρα". Ανακοίνωσε δε, ότι ήδη τηλεφώνησε στον κ. Μπερλουσκόνι για να του δηλώσει ότι "αναγνωρίζει τη νίκη του" και για να του ευχηθεί "καλή δουλειά".

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο κ. Βελτρόνι χαιρέτισε "τη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές, που είναι σαφώς υψηλότερη από αυτή πολλών ευρωπαϊκών χωρών".

Η συμμετοχή των Ιταλών στις εκλογές αυτές έφτασε στο 80,04%, υψηλό ποσοστό, αλλά μειωμένο κατά 3,5% σε σχέση με αυτό των εκλογών του 2006.

Από την πλευρά του ο Φάουστο Μπερτινότι, ηγέτης της «Αριστεράς Ουράνιο Τόξο», ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την ηγεσία του πολιτικού αυτού σχηματισμού, έπειτα από την παταγώδη αποτυχία του στις βουλευτικές εκλογές.

«Ο ρόλος μου ως ηγέτη τελειώνει εδώ, αυτό το βράδυ. Είμαι συντετριμμένος για την ήττα. Θα εξακολουθήσω τις δραστηριότητές μου, θα συνεχίσω να βοηθώ, όμως η εποχή μου τελείωσε», τόνισε ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος Κομμουνιστική Επανίδρυση, ο οποίος χρημάτισε πρόεδρος της Βουλής στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έξω από τις κάλπες, το Ουράνιο Τόξο συγκέντρωσε μόλις 3% στη Βουλή και ενδεχομένως να μην εκλέξει κανέναν αντιπρόσωπό του στο σώμα.

«Η ήττα μας είναι μεν καθαρή, αλλά το απρόβλεπτο ήταν το μέγεθός της. Τώρα όλες οι συνισταμένες της ιταλικής Αριστεράς οφείλουν να επαναπροσδιορισθούν» σχολίασε ο Μπερτινότι.

Υπενθυμίζεται ότι, ενώπιον της άρνησης του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Βάλτερ Βελτρόνι, να ξανασυνεργαστεί με τα κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, οι Κομμουνιστές και οι Πράσινοι (που στις προηγούμενες εκλογές είχαν από κοινού συγκεντρώσει το 10% των ψήφων) αναγκάσθηκαν να ιδρύσουν ένα δικό τους συνασπισμό, την «Αριστερά Ουράνιο Τόξο».

Με τη σειρά του ο ηγέτης της ιταλικής Δεξιάς και θριαμβευτής των βουλευτικών εκλογών Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε τη νίκη του και τόνισε πως αναμένουν τους Ιταλούς ορισμένοι «δύσκολοι μήνες», μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rai Uno.

«Ναι, κερδίσαμε, κι αυτό δεν έπαψα να το επαναλαμβάνω καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας» τόνισε ο Μπερλουσκόνι σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο πρόγραμμα.

«Πρόκειται να κυβερνήσω για πέντε χρόνια» συμπλήρωσε, προαναγγέλλοντας «μήνες δύσκολους», που «θ’ απαιτήσουν μεγάλο θάρρος» από πλευράς των Ιταλών.


e-tippos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1604&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote