Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Φουλ της MIG με Αλογοσκούφη
Φουλ της MIG με Αλογοσκούφη Εκτύπωση E-mail
13.04.08
Η κόντρα του Ανδρέα Βγενόπουλου με τον Αλέξη Τσίπρα, με το ΠΑΣΟΚ, τους συνδικαλιστές και όσους άσκησαν κριτική στον ίδιο και στους χειρισμούς της κυβέρνησης, ξεκίνησε όταν η MIG συμφώνησε να πουλήσει το πακέτο μετοχών της στον ΟΤΕ στην Deutsche Telekom με σημαντικό μάλιστα κέρδος.
Σε αυτό συνέβαλε το ελληνικό Δημόσιο, που εγκλωβίστηκε στην πολιτική του: Από τη μία πλευρά άφησε ανοχύρωτο τον ΟΤΕ (όταν αρχικά μείωσε τη συμμετοχή του), από την άλλη αναγκάστηκε να παραχωρήσει τη διοίκηση στους Γερμανούς για να «ξεφορτωθεί» τη Marfin, την οποία δεν ήθελε στο μετοχικό κεφάλαιο.

Ο ρόλος της Marfin θεωρήθηκε ύποπτος από τους πολιτικούς και το καθαρό κέρδος (που θα αποκομίσει όταν υλοποιηθεί η συμφωνία με τη Deutsche Telekom μέχρι τις 7 Μαΐου) υπερβολικό. Ετσι, τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πολλοί άλλοι βουλευτές κατήγγειλαν τη συμφωνία πώλησης του ΟΤΕ στη γερμανική εταιρεία επειδή, όπως υποστήριξαν, εξασφαλίζει μεγάλα κέρδη για έναν ιδιώτη (MIG), χωρίς να κερδίζει τίποτα το Δημόσιο.

Επιπλέον παραχωρεί και μέρος της διοίκησης ή συνδιοίκησης (όπως ονομάζει τη συγκατοίκηση με την DT η κυβέρνηση) μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας της χώρας.

Γεγονός είναι ότι η MIG θα πουλήσει τις μετοχές της (19,6% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ) στην τιμή των 26 ευρώ, ενώ στην αγορά αυτές κοστίζουν μόνο 19 ευρώ.

Η γερμανική εταιρεία πληρώνει την διαφορά αυτή διότι μετά το πέρας της συναλλαγής θα συνδιοικήσει τον ΟΤΕ. Πληρώνει, δηλαδή, ένα «καπέλο», για να συμμετάσχει στο management, το οποίο σήμερα ανήκει στο κράτος.

Από την πλευρά του το ελληνικό Δημόσιο δεν εισπράττει τίποτα για το management, που παραχωρεί, έστω και κατά ένα μέρος αρχικά έφόσον ισχύσει η συνδιοίκηση η οποία είναι παγκόσμια πατέντα. Το μόνο που θα εισπράξει είναι το αντίτιμο για το 3% του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο θα πουλήσει στην D.T. ώστε η τελευταία να φθάσει το 25%, αφού προηγουμένως αγοράσει και επιπλέον 2% από την αγορά. Το Δημόσιο θα μείνει επίσης με 25% από 28% που έχει σήμερα.

Η Deutsche Telekom είναι επίσης ευνοημένη γιατί αποκτά τον έλεγχο μιας τόσο σημαντικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, αγοράζοντας μόνο το 1/4 του μετοχικού της κεφαλαίου (συνήθως χρειάζεται το 34% μέχρι 51%).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αν. Βγενόπουλου στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου, το κέρδος ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με αναλυτές το καθαρό κέρδος θα είναι μικρότερο λόγω διαφόρων εξόδων χρηματοδότησης (έλαβε και δάνειο για την αγορά των μετοχών του ΟΤΕ), αμοιβών των συμβούλων που αναζήτησαν τον στρατηγικό επενδυτή κ.λπ.

Προεκλογικές αγορές

Οπως είναι γνωστό, η όλη συμμετοχή της Marfin ξεκίνησε όταν άρχισε να αγοράζει μετοχές του ΟΤΕ το καλοκαίρι του 2007, τότε που το Δημόσιο πουλούσε σε θεσμικούς επενδυτές το 8% του οργανισμού και μείωνε έτσι τη συμμετοχή του στο 28% (από 36%). Ως γνωστό ένας μέτοχος που κατέχει το 33,3% και μία μετοχή, μπορεί να μπλοκάρει όλες τις αποφάσεις στρατηγικής σημασίας μιας επιχείρησης. Ετσι, το Δημόσιο με 36% ήταν ο απόλυτος άρχων στον ΟΤΕ, οποιοδήποτε ποσοστό κι αν αγόραζε ένας ιδιώτης. Από τη στιγμή που έπεσε η συμμετοχή του κάτω από το 33,3%, ο ΟΤΕ ήταν ευάλωτος. Τότε μπήκε η MIG.

Μάλιστα το χρονικό σημείο εισόδου είναι σημαδιακό: Την ώρα που καίγονταν τα δάση της χώρας και η κυβέρνηση προκήρυττε εκλογές η MIG ανακοίνωσε (16 Αυγούστου 2007) ότι κατέχει το 5,3% των μετοχών του ΟΤΕ.

Οταν η συμμετοχή της ανήλθε σε 19,6% τον περασμένο Φεβρουάριο, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης κατέθεσε τροπολογία που απαγορεύει στη MIG να αγοράσει το 20% των μετοχών του Οργανισμού της Κηφισίας.

Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να κλείσει τον δρόμο στην υλοποίηση του βασικού στόχου της που ήταν να ενοποιήσει τα οικονομικά μεγέθη του ΟΤΕ και να συνδιοικήσει. Στην ουσία ο υπουργός τής έδειξε τον δρόμο της εξόδου, μέσω της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, που θα αναλάβει και τη διοίκηση του οργανισμού...
enet
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1603&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote