Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εβδομάδα εξελίξεων
Εβδομάδα εξελίξεων Εκτύπωση E-mail
13.04.08
Εβδομάδα διπλωματικής κινητικότητας στο Σκοπιανό, είναι αυτή που ξεκινάει, καθώς στη διάρκειά της θα εκδηλωθεί η νέα πρωτοβουλία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με επισκέψεις στα Σκόπια και την Αθήνα. Το Σάββατο από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, διεμήνυσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει στον διάλογο και κάλεσε την ηγεσία της γείτονας να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία. Στα Σκόπια, οι πρόωρες εκλογές ορίστηκε να γίνουν την 1η Ιουνίου και ενόψει του νέου γύρου των διαβουλεύσεων, ο πρόεδρος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δήλωσε πως είναι σαφές ότι η μη επίλυση της διένεξης με την Ελλάδα σημαίνει ότι η χώρα του θα μείνει έξω από το ΝΑΤΟ.
Έτοιμη να συμμετάσχει στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό είναι η Αθήνα λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στην περιοχή. Ο Κώστας Καραμανλής περιέγραψε για μία ακόμη φορά με σαφήνεια τις ελληνικές θέσεις.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η "μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση" σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και αναφερόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, επεσήμανε ότι η θέση της Ελλάδας, υιοθετήθηκε από τη συμμαχία.

Ο κ. Καραμανλής κάλεσε επίσης την ηγεσία των Σκοπίων να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία του βαλκανικού παρελθόντος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε πως η θέση της Ελλάδας έγινε θέση του ΝΑΤΟ στην πρόσφατη σύνοδο και ότι συνεχίζουμε για την οριστική λύση του ζητήματος.

Λέμε όχι στην αντιπαλότητα, στις θέσεις μας όμως δεν έχει αλλάξει κάτι, επισημαίνει ο υπουργός Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στο "Βήμα."

Στο Σκοπιανό αναφέρθηκε σήμερα και ο πρόεδρος της "Δημοκρατικής Αναγέννησης", Στέλιος Παπαθεμελής, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει "να απαγκιστρωθεί από τη σύνθετη ονομασία" και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να πάψουμε να εκλιπαρούμε τους σκοπιανούς να έρθουν σε διαπραγματεύσεις μαζί μας.

Στα Σκόπια ο πρωθυπουργός Γκρουέφσκι εμμένει στην αδιάλλακτη στάση καθώς η γειτονική χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές την 1η Ιουνίου.


Ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σε συνέντευξή του εξέφρασε την αντίθεσή του, λέγοντας πως «οι πρόωρες εκλογές και η προεκλογική εκστρατεία αυτή την περίοδο, μετά το Βουκουρέστι, όταν ο λαός είναι πολύ ενοχλημένος και απογοητευμένος, απλώς θα συμβάλουν στην αύξηση των πολιτικών εντάσεων και αυτό, στην παρούσα φάση είναι κάτι που δεν χρειαζόμαστε».

Η νέα διπλωματική μάχη έχει τρεις σημαντικούς σταθμούς σε σύντομο χρονικό διάστημα. Την ερχόμενη Πέμπτη 17 Απριλίου, ο Μάθιου Νίμιτς επισκέπτεται τα Σκόπια για συνομιλίες και την επόμενη μέρα θα έρθει στην Αθήνα. Τη μεγάλη εβδομάδα αναμένεται να καλέσει στη Νέα Υόρκη τους μονίμους αντιπροσώπους τους οποίους θα ενημερώσει για τη νέα του πρωτοβουλία.

Την στάση των πολιτών απέναντι στο Σκοπιανό δείχνει η δημοσκόπηση της MRB για τον "Τύπο της Κυριακής".

Στο ερώτημα για το αν η στάση της Ελλάδας έναντι της ΠΓΔΜ στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι πιο σκληρή ή πιο ευέλικτη, το 46,9% απαντά πιο σκληρή, το 18,6% μάλλον πιο σκληρή , το 16,3 μάλλον πιο ευέλικτη και το 15,4% την θέλει σίγουρα πιο ευέλικτη.

Η Αθήνα πάντως θα τηρήσει την γραμμή της ξεκάθαρης στάσης όπως έπραξε μέχρι τώρα.


ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1602&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote