Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στο βάθος «Νέα Μακεδονία»
Στο βάθος «Νέα Μακεδονία» Εκτύπωση E-mail
13.04.08
Η ελληνική κυβέρνηση απολαμβάνει τα (εσωτερικά) οφέλη του ηρωικού βέτο, παραγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα αφορά την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το όνομα.

Σε πείσμα της Ουάσιγκτον -αλλά και της Αθήνας- τα Σκόπια αρνούνται επιμόνως να μπουν στην θέση του επισπεύδοντος για λύση, όπως φυσιολογικά θα τους ταίριαζε μετά το «όχι» που εισέπραξαν στο αίτημά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Εάν τελικώς εγκριθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Ιούνιο, απομακρύνεται το ενδεχόμενο σοβαρής διαπραγμάτευσης με πιθανότητες επιτυχούς κατάληξης.

Οι εθνικιστικές φωνές αναμένεται να αναπόφευκτα να ενισχυθούν στην ΠΓΔΜ, ενώ η προεκλογική περίοδος θα δώσει την ευκαιρία στις ακραίες δυνάμεις να κεφαλαιοποιήσουν την απογοήτευση των πολιτών.

Εκλογές
Την ίδια ώρα το κυβερνών κόμμα εξαντλεί την απειθαρχία του απέναντι στους πάτρωνες Αμερικανούς παρακούοντας τις παραινέσεις για αποφυγή των εκλογών και συνέχιση της διαπραγμάτευσης, καθώς, εάν η συμφωνία με την ονομασία είναι για οποιονδήποτε λόγο οδυνηρή, οι εκλογές θα αποδειχθούν πολύ δύσκολες για τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι.

Οι ΗΠΑ, στον απόηχο του φιάσκου του Βουκουρεστίου, αναζητούν νέους τρόπους εμπλοκής στη διαπραγμάτευση, περιφρονώντας τη διαδικασία του ΟΗΕ, καθώς και ο ίδιος ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, με την σιωπή των τελευταίων δύο εβδομάδων, υποδηλώνει σχεδόν επιδεικτικά ποιος έχει στην πραγματικότητα αναλάβει να διεκπεραιώσει το ζήτημα της ονομασίας. Η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί οπωσδήποτε την ολοκλήρωση της προσπάθειας με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ πριν από το τέλος της θητείας της, αλλά είναι προφανές ότι για την ώρα τουλάχιστον δεν έχει καταλήξει στον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο για να το επιτύχει.

Ετσι παρακολουθούμε ένα αλαλούμ δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίες κυμαίνονται από τα σχόλια περί «μακεδονικής εθνότητας» του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ στην αναδίπλωση του επίσημου Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στις δηλώσεις του Αμερικανού αναπληρωτή βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος περιορίστηκε σε ευχολόγια και πολιτικώς ορθές διατυπώσεις περί «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», αντί του συνηθισμένου «Μακεδονία».

Διαπραγματεύσεις
Η ελληνική κυβέρνηση, απολαμβάνοντας τα οφέλη του «ηρωικού» βέτο, μετά βίας θυμάται ότι το πρόβλημα είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και ότι παραμένει άλυτο, ενώ βρίσκεται αυτή την περίοδο εγκλωβισμένη στις εσωτερικές εξελίξεις της ΠΓΔΜ.

Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και για λύση το ταχύτερο δυνατόν, αλλά εκτοξεύουν και απειλές περί ενδεχόμενης επανάληψης του βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Από τις Βρυξέλλες, ωστόσο, τα μηνύματα είναι κάπως διαφορετικά, αφού η σλοβενική προεδρία εξέφρασε προχθές την ελπίδα τα Σκόπια να ξεκινήσουν τις ενταξιακές τους διαπραγματεύσεις εντός του έτους, ενώ ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει ασχοληθεί υπερβολικά με το θέμα του ονόματος, με αποτέλεσμα να παραμελήσει τα «πραγματικά» της προβλήματα, δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την ένταξη στις ευρωπαϊκές δομές.

Και η Αθήνα, όμως, γνωρίζει ότι το βέτο στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολη υπόθεση, ενώ ούτως ή άλλως δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται επ άπειρον.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1592&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote