Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μάζεψαν τον Φρίντ
Μάζεψαν τον Φρίντ Εκτύπωση E-mail
08.04.08

Δεν αναγνωρίζουν επίσημα την «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα. Μετά τον θόρυβο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μάζεψε τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ντάνιελ Φριντ και τις προκλητικές δηλώσεις του.

Σε διευκρινιστική δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τομ Κέισι, επισημαίνεται ότι «οι ΗΠΑ δεν παρέχουν επίσημη αναγνώριση γλώσσας ή εθνότητας και κάθε συζήτηση περί μακεδονικής γλώσσας ή εθνότητας δεν πρέπει να έχει καμία συνέπεια στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας μεταξύ Ελλάδας και "Μακεδονίας"».

Επίσης στη δήλωση σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον «συνεχίζει να ενθαρρύνει και τις δυο πλευρές να παραμείνουν εμπλεκόμενες στη διαδικασία του ΟΗΕ και να συνεχίσουν να εργάζονται προς μια κοινά αποδεκτή λύση το ταχύτερο δυνατό».

"Θέλουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα"

Η έκφραση από ελληνικής πλευράς της βούλησης να υπάρξει, το συντομότερο δυνατό, ουσιαστικό αποτέλεσμα, στην υπό τον ΟΗΕ, διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ,είναι σταθερή ελληνική θέση και υπογραμμίστηκε από την επομένη των αποτελεσμάτων του Βουκουρεστίου κι από τον πρωθυπουργό κι από την Υπουργό των Εξωτερικών, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος.

Τη θέση αυτή,για την όσο το δυνατόν συντομότερα, επανέναρξη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για την επίτευξη λύσης. Στο πλαίσιο του ΟΗΕ, επανέλαβε η κα Μπακογιάννη στο προχτεσινό τηλεφώνημα που είχε με τον αμερικανό υφυπουργό Ντ.Φριντ, πρόσθεσε.

Κάνοντας γενικότερη αναφορά στην ελληνική θέση, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι "από την αρχή δείξαμε συνέπεια και ειλικρίνεια θέσεων και προθέσεων.Αυτό είναι μήνυμα και προς τη γειτονική χώρα".

Τόνισε ότι "δεν υπήρξε ποτέ διπλός λόγος,ούτε υπήρξαν κρυφές ατζέντες" κι ότι η Ελλάδα "στη συγκεκριμένη συζήτηση προσήλθε εγκαίρως με απόλυτα σαφή θέση,απόλυτα ειλικρινείς προθέσεις και στόχους".

Επανέλαβε, επίσης, ότι υποστηρίζουμε τη σταθερότητα της γειτονικής χώρας,γιαυτό, εξ άλλου, πιστεύουμε ότι μια λύση στο ζήτημα αυτό θα είναι ευεργετική για τις διμερείς σχέσεις, για την περιφερειακή σταθερότητα και για τις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ.

Τζήμας: "Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα"

Οι διαπραγματεύσεις γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και μάλιστα με τον άνθρωπο που έχει ορίσει ο ΟΗΕ και είναι ο κ. Νίμιτς και κανείς άλλος, δήλωσε ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τις πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ν. Φριντ, περί "Μακεδονικής ταυτότητας" της γειτονικής χώρας.

"Από κάθε ανιστόρητο περιμένουμε τα πάντα. Η Ελλάδα έχει και ιστορική τεκμηρίωση και επιστημονική τεκμηρίωση, όσον αφορά την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, ούτε από δηλώσεις που εκπνέουν και αποπνέουν κάποια σκοπιμότητα πολιτική, ενδεχομένως", τόνισε ο κ. Τζίμας.

Απαράδεκτος"

Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Τέτοιες θέσεις, πρόσθεσε, δεν βοηθούν στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις Φριντ, δήλωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανασκευάζει εν μέρει τις δηλώσεις του υφυπουργού.

Με αφορμή τις δηλώσεις από Αμερικανούς παράγοντες, ανέφερε ακόμη ότι από το σύνολο των τελευταίων εξελίξεων, αλλά και από την κινητικότητα που δείχνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο θέμα, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται να αποδέχεται και πάλι εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την αντίθεση του Κινήματος σε μια τέτοια διαδικασία και υπογράμμισε ότι η όποια εξέλιξη στο θέμα πρέπει να υπάρξει μόνο μέσω της διαδικασίας και στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ethnos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1576&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote