Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Λιάπης: "Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς" Εκτύπωση E-mail
08.04.08
Ευρεία σύσκεψη για την καταπολέμηση του ντόπινγκ πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη ΓΓΑ υπό την προεδρία του υπουργού Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη και με την συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, του ΓΓΑ, Σταύρου Δουβή, εκπροσώπων της ΕΟΕ και αθλητικων ομοσπονδιών.

«Εδώ και τώρα λύσεις. Βλέπουμε μπροστά. Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λιάπης και πρόσθεσε: «Εντός 10 ημερών θα θεσμοθετηθεί επιτροπή με την συμμετοχή θεσμικών φορέων, που θα εισηγηθεί μέτρα καταπολέμησης του ντόπινγκ. Χρειάζεται αυστηροποίηση των ποινών με το πλημμέλημα να μετατρέπεται σε κακούργημα και την επανεξέταση κινήτρων χρηματοδοτήσεων».
Από την πλευρά του, ο κ. Ιωαννίδης, επεσήμανε: «Θέλουμε υγιή αθλητισμό. Πρέπει να πάμε καθαροί στο Πεκίνο. Περιμένουμε από την ομοσπονδία άρσης βαρών να μας δώσει εξηγήσεις για την εισαγωγή των σκευασμάτων. Δυστυχώς δεν υπάρχει αθλητιατρική στην Ελλάδα, κάτι που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Εχουμε ανάγκη την επιστήμη, για να βοηθήσει τους αθλητές. θα βάλουμε την επιστήμη στον αθλητισμό. Πρέπει να συσταθεί σχολή εκπαίδευσης προπονητών και αθλητών. Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα η διακίνηση σκευασμάτων είναι πλημμέλημα. Πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές».

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, τόνισε: «Πρέπει να βρούμε λύση στο πρόβλημα που είναι αρκετών δεκαετιών. Η χώρα μας δεν είναι η μοναδική που ταλανίζεται από αυτήν την μάστιγα. Τα σκάνδαλα σε πολλές χώρες είναι τεράστια. Μεγαλύτερα απ΄ αυτά που ζει σήμερα η χώρα μας. Επί 25 χρόνια οι φίλοι μας, οι ΗΠΑ, συγκάλυπταν θετικά δείγματα αθλητών. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει αθλητισμό με πήλινα πόδια. Δεν υπάρχει φορέας να απευθυνθεί κάποιος και να πάρει πληροφορίες για το τι περιέχει ένα σκεύασμα.

Στον ΣΕΓΑΣ από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα απαγόρευσα το καθεστώς διακίνησης σκευασμάτων από την ομοσπονδία. Πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση εντατικοποίησης αθλητικών προγραμμάτων, να υπάρξει ένα δίκτυο έρευνας για τον αθλητισμό με έδρες τα ΤΕΦΑΑ. Ο ΕΟΦ μαζί με τις τελωνειακές και δικαστικές αρχές να βάλουν φραγμό στα σκευάσματα που διακινούνται. Κάποια στιγμή πρέπει να πάει κάποιος φυλακή. Ο αθλητής είναι ο αντίστοιχος χρήστης στο θέμα των ναρκωτικών. Οι Ελληνες αθλητές είναι πρώτοι διεθνώς σε έλέγχους ντόπινγκ. Χαρακτηριστικά, η Φανή Χαλκιά έχει περάσει 12 ελέγχους από την WADA και ο Περικλής Ιακωβάκης οκτώ».

Η σύσκεψη συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις και των υπολοίπων εκπροσώπων των αθλητικών 0μοσπονδιών. Οι περισσότεροι συμφώνησαν με τις προτάσεις του κ Σεβαστή, ζήτησαν αυστηροποίηση των ποινών, αλλά όχι κατάργηση των κινήτρων στον αθλητισμό.

Ενδεικτικά ορισμένοι εκπρόσωποι επεσήμαναν:
Βασιλειάδης (Γυμναστική): «Εμείς στις ομοσπονδίες είμαστε υπεύθυνοι και δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν γνωρίζουμε. Ομως δεν πρέπει να γίνει κατάργηση των κινήτρων, γιατί αν δεν υπήρχαν ίσως δεν θα βρισκόταν κανένας μας εδώ».

Καράς (Κωπηλασία: «Μιλώ εκ μέρους και του ΕΣΚΑΝ του οποίου είμαι μέλος. Οι έλεγχοι κάθε χρόνο είναι και περισσότεροι. Το ΕΣΚΑΝ ελέγχει και δεν επιβάλει ποινές. Ως εκπρόσωπος της ομοσπονδίας δεν θέλω κατάργηση κινήτρων αλλά αναμόρφωση του κανονισμού.

Ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας χάντμπολ δήλωσε ότι χρειάζεται ενίσχυση του ΕΣΚΑΝ και πρότεινε όλες οι εθνικές ομάδες να παιρνούν από έλεγχο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, ενώ της ΕΠΟ έκανε αναφορά στο σύστημα με τα υγειονομικά κέντρα που έχει δημιουργήσει η ομοσπονδία σε όλη τη χώρα. Ο εκπρόσωπος της ΕΟΚ μίλησε για την ανάγκη εναρμόνισης των ποινών σε όλα τα αθλήματα, ενώ του Κανόε Καγιάκ τόνισε ότι στην δική του ομοσπονδία η λογική που επικρατεί είναι ο Αθλητισμός και όχι ο πρωταθλητισμός.

Ο κ. Λιάπης επεσήμανε στους εκπροσώπους των ομοσπονδιών ότι περιμένει εντός δέκα ημερών τις γραπτές προτάσεις τους για το ντόπινγκ τις οποίες θα εξετάσει η επιτροπή που θα δημιουργηθεί για το θέμα, ενώ τόνισε ότι: «Όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι στο ντόπινγκ. Κοιτάμε μπροστά, δεν κοιτάμε το παρελθόν. Επιτάσσεται να είμαστε ρεαλιστές. Το ντόπινγκ αφορά τη χώρα μας, το μέλλον μας, τους αθλητές μας. Περιμένω τις προτάσεις σας για να τις εξετάσουμε ενδελεχώς. Η χώρα μας πρέπει να προβάλει τα Ολυμπιακά Αθλητικά Ιδεώδη και τα οποία πρέπει να διαφυλάξουμε. Να πρχωρήσουμε μαζί, να θεσμοθετήσουμε μια καινούργια πορεία που θα κάνει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια κατά του ντόπινγκ».

Ο κ. Ιωαννίδης, αφού προανήγγειλε και την σύσταση διακομματικής επιτροπής της Βουλής έπειτα από ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε για το θέμα και ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επεσήμανε: «Ο αθλητισμός είναι απαραίτητος για τους νέους μας και το οχυρό για παραδρόμους. Οι νόμοι για το ντόπινγκ θα αλλάξουν, θα γίνουν αυστηρότεροι, θα δούμε πάλι τα κίνητρα και μας ενδιαφέρει ο καθαρός αθλητισμός. Τα μετάλια μας ενδιαφέρουν αλλά δεν είναι παν. Το κακό που έγινε είναι τεράστιο. Θέλουμε να δούμε το σκεύασμα που κατανάλωσαν οι αθλητές της άρσης βαρών για να βρούμε το δρόμο που οδηγεί στους ενόχους, αυτούς που το έφεραν στη χώρα μας, με ποιο τρόπο και ποιος ανέλαβε τη διάθεσή του».

 

Η κινεζική εταιρεία παραγωγής αναλαμβάνει την ευθύνη για την κατά λάθος αποστολή του "ένοχου" σκευάσματος

 

Μια νέα εξέλιξη που ενδεχομένως να αλλάξει την κατάσταση, σημειώθηκε στο θέμα που ταλανίζει τον ελληνικό αθλητισμό, με αφορμή την χρήση απαγορευμένων ουσιών από 11 αρσιβαρίστες της εθνικής ομάδας. Πιό συγκεκριμένα, η κινεζική εταιρεία που παρασκευάζει το "ένοχο" σκεύασμα, ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές ότι εντός των ημερών θα αποστείλει έγγραφο σύμφωνα με το οποίο θα αναλαμβάνει την ευθύνη για την κατά λάθος αποστολή του συγκεκριμένου σκευάσματος.
Ο Θ. Ρουσόπουλος για το θέμα του ντόπινγκ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τη υπόθεση ντόπινγκ στην εθνική ομάδα της άρσης βαρών, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα έσπευδε να βγάλει ισοπεδωτικά συμπεράσματα.
"Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα.Έχει τοποθετηθεί η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υφυπουργού", πρόσθεσε, αναφερόμενος δε στο νομοθετικό πλαίσιο κι αν χρειάζεται βελτιώσεις σημείωσε ότι υπάρχουν μία σειρά από αποφάσεις που έχουν ληφθεί,όπως η απόφαση για διακομματική επιτροπή για την παρακολούθηση των θεμάτων αυτών.

"Σε όλα τα ζητήματα που αναφύονται στην σημερινή εποχή πάντοτε μπορεί να χρειάζεται βελτίωση ή ενίσχυση το νομοθετικό πλαίσιο",τόνισε και ανέφερε ότι με αυτό το θέμα ασχολήθηκε σήμερα σε σύσκεψη ο Υπουργός Μιχάλης Λιάπης με τον υφυπουργό Γιάννη Ιωαννίδη και συνεργάτες τους και έχουν κάνει ανακοινώσεις.

Σε επόμενη ερώτηση τι κάνει η κυβέρνηση,η οποία, σύμφωμα με το δημοσιογράφο που ρώτησε,ενθαρρύνει το ντόπινγκ προκειμένου να κερδίσουμε μετάλλια,ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για αυθαίρετη και απαξιωτική για την κυβέρνηση και τον ελληνικό αθλητισμό "διαπίστωση".

"Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει. Όλοι θέλουμε ο αθλητισμός να είναι καθαρός.Το ευ αγωνίζεσθαι είναι το μήνυμα που στέλνουμε. Έχουν ληφθεί μια σειρά από μέτρα και αν χρειαστούν και άλλα θα γίνει",συμπλήρωσε.
Αύριο θα μιλήσει ο Ιακώβου

Την Τρίτη αναμένεται να "λύσει τη σιωπή του" ο Χρήστος Ιακώβου. Ο αρχιπροπονητής της εθνικής ομάδας Αρσης Βαρών βρίσκεται στη δύνη του κυκλώνα μετά το σκάνδαλο χρήσης απαγορευμένων ουσιών από 11 μέλη της ομάδας. Αύριο το πρωί θα παρουσιαστεί ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της ΕΟΑΒ, προκειμένου να καταθέσει και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά μετά τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής. Μαζί του, θα καταθέσει στην ΕΟΑΒ και ο Χρήστος Ζαφειρίου, ο ιατρός που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ακολουθούσε τις αποστολές της εθνικής ομάδας στις διεθνείς διοργανώσεις. Κάτι που σταμάτησε το 2004, αλλά η συνεργασία του κ.Ζαφειρίου με την ΕΟΑΒ εξακολουθεί να υφίσταται.
ert

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1572&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote