Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σημίτης: «Χρειάζονται νέες και πειστικές ιδέες για την πολιτική ηγεμονία»
Σημίτης: «Χρειάζονται νέες και πειστικές ιδέες για την πολιτική ηγεμονία» Εκτύπωση E-mail
07.04.08

Πολύ σωστά η Ελλάδα αξιοποίησε την ευκαιρία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για να υπενθυμίσει ότι δεν έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ (Όμιλος για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας), στην Αποθήκη Δ΄ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με θέμα «σκέψεις για μια προοδευτική διακυβέρνηση».

Είπε, όμως, πως τα πράγματα δεν είναι εύκολα γιατί πολλές χώρες που συμπαραστάθηκαν στην Ελλάδα στο Βουκουρέστι δεν θεωρούν το θέμα σημαντικό και δεν θα συμπαρίστανται για πάντα. Γι' αυτόν τον λόγο σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες στον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και το Συμβούλιο Ασφαλείας για να βρεθεί λύση.

Ο κ. Σημίτης επέκρινε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι δεν έκανε το ίδιο το 2004, όταν επρόκειτο να αποφασιστεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία. Δεν είπε, δηλαδή, ότι αυτές θα αρχίσουν αφού γίνουν βήματα στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Παρατήρησε, επίσης, ότι από το 2004 και μετά δεν έγινε καμιά πρόοδος στα ελληνοτουρκικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε τις σκέψεις του για την προοδευτική διακυβέρνηση, λέγοντας πως αυτή «χρειάζεται νέες και πειστικές ιδέες που αποτελούν την προϋπόθεση πολιτικής ηγεμονίας».

«Η αντιπολίτευση που θέλει να αποκτήσει πολιτική ηγεμονία πρέπει να ξεπεράσει το στάδιο, κατά το οποίο η δραστηριότητα της συνίσταται μόνο στο στην παρακολούθηση και τον σχολιασμό των κυβερνητικών κινήσεων», σημείωσε και στο ερώτημα γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν εισπράττει τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος, απάντησε: «Το ίδιο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες. Συμβαίνει όταν οι ψηφοφόροι έχουν μειωμένες προσδοκίες από πρόσωπα και παρατάξεις ή θέλουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους γενικά με την πολιτική ζωή. Για να εισπράξει ένα κόμμα τη φθορά των άλλων πρέπει να δημιουργεί την πεποίθηση ότι μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα θέματα εξουσίας».

Πρόσθεσε πως η φθίνουσα απήχηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η μειωμένη πειστικότητα του προοδευτικού χώρου προκαλούνται από διάφορα στερεότυπα που έχουν καλλιεργηθεί (π.χ. η πλειοψηφία της κοινής γνώμης θεωρεί ότι οι συντηρητικοί μπορούν να ασκήσουν πιο αποτελεσματική πολιτική) και αναρωτήθηκε: «Γιατί να απορούμε, όμως, ότι οι πολίτες δεν μας εμπιστεύονται, όταν εμείς οι ίδιοι αμφισβητούμε τα επιτεύγματα μας;"

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας είπε ότι η δραχμή θα είχε υποτιμηθεί δύο φορές, αν δεν υπήρχε το ευρώ, και παρατήρησε πως το ευρώ δεν θα είναι για πάντα «σανίδα σωτηρίας».

Τάχθηκε υπέρ της ενότητας του προοδευτικού χώρου και είπε ότι σωστά το εκλογικό σύστημα επιδιώκει την ύπαρξη σταθερών κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών και περιορίζει την αναλογικότητα της εκπροσώπησης. Στο σημείο αυτό ανέφερε ως παράδειγμα προς αποφυγή την περίπτωση της Ιταλίας, όπου είπε ότι στα 8 χρόνια της πρωθυπουργικής του θητείας γνώρισε 6 Ιταλούς πρωθυπουργούς.

Για τη θέση του ΣΥΝ να καταργηθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ σχολίασε «δεν ξέρουν τι γράφουν στο πρόγραμμα τους», ενώ για όσους θέτουν θέμα απόσυρσης της Ελλάδας από την Ε.Ε. αντέδρασε λέγοντας «να αποσυρθούμε μόνο μας σε ένα βράχο».

Την ομιλία του Κ. Σημίτη παρακολούθησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, Χάρης Καστανίδης, Χρύσα Αράπογλου, Εύα Καϊλή, Γιάννης Μαγκριώτης, Γιώργος Φλωρίδης, πρώην βουλευτές και μέλη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, όπως οι Γιώργος Πασχαλίδης, Νίκος Γκεσούλης, Παντελής Τσερτικίδης, Λευτέρης Τζιόλας, Νίκος Μπίστης, Σπύρος Βούγιας, ο πρώην ευρωβουλευτής Γιάννης Κουκιάδης, οι πρόξενοι της Τουρκίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1570&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote