Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στο πλευρό της ΠΓΔΜ μένουν οι ΗΠΑ
Στο πλευρό της ΠΓΔΜ μένουν οι ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
07.04.08
Σε ενημέρωση ξένων δημοσιογράφων στο Κέντρο Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Ουάσινγκτον, η οποία αφορούσε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάνιελ Φριντ, χαρακτήρισε ένα από τα «δύσκολα» θέματα αυτό της ΠΓΔΜ προσθέτοντας όμως ότι και ως προς αυτό υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε προς λύση και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίλυση του θέματος του ονόματος.

Απαντώντας σε ερώτηση Ελληνα ανταποκριτή για "επονομαζόμενες γλώσσα και εθνότητα", ο κ. Φριντ είπε: "Η μακεδονική γλώσσα και ο μακεδονικός λαός υπάρχουν, δεν είναι επονομαζόμενοι". Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι η γλώσσα διδάσκεται στη Σχολή των Διπλωματών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ως παράδειγμα ανέφερε ότι τώρα έχει προστεθεί και βοσνιακή γλώσσα, ενώ ίσως προστεθεί και γλώσσα Μαυροβουνίου.

Σημείωσε δε, ότι οι λαοί είναι που προσδιορίζουν τον εαυτό τους και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν είναι διαπραγματευτής ούτε ανθρωπολόγος, για να μιλήσει για θέματα εθνοτήτων.

Συμπλήρωσε ωστόσο: «Ο εθνικισμός στα Βαλκάνια, και η Ελλάδα το γνωρίζει αυτό πολύ καλά, έχει προκαλέσει πολέμους, αιματοχυσίες, φόνους και αποσταθεροποίηση. Και νομίζω ότι ο εθνικισμός αποτελεί σοβαρό κίνδυνο».

«Οταν μίλησα για Μακεδόνες πατριώτες, αναφερόμουν σε μια χώρα που είναι ένα επιτυχημένο πολυεθνικό κράτος με Μακεδόνες και Αλβανούς στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Χάρη στο πλαίσιο της Οχρίδας, η κυβέρνηση στα Σκόπια απέφυγε ένα σημαντικό εσωτερικό πρόβλημα, ίσως ακόμη και εμφύλιο πόλεμο. Μεταξύ όλων των κρατών που προήλθαν από τη Γιουγκοσλαβία, η Μακεδονία υπήρξε η πιο επιτυχής στην αποφυγή αυτού ακριβώς του ακραίου εθνικισμού» εξήγησε.

«Η κυβέρνηση στα Σκόπια, η μακεδονική κυβέρνηση, κοιτάζει προς ένα μέλλον στην Ευρώπη και ένα μέλλον στο ΝΑΤΟ. Με αυτό τον τρόπο απορρίπτει τον εθνικισμό που έφερε τόσο πόνο στα Βαλκάνια. Στο μέλλον, το πεπρωμένο είναι μια Μακεδονία που θα βρίσκεται στην Ευρώπη και μια Ελλάδα που είναι ήδη στην Ευρώπη, να είναι φίλοι και εταίροι. Αυτό είναι το καλύτερο αποτέλεσμα και αυτό είναι το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Θέλουμε να δούμε ένα αποτέλεσμα όπου θα απορρίπτεται το είδος του εθνικισμού που προκάλεσε πολέμους. Θέλουμε να δούμε ένα μέλλον όπου ο αλυτρωτισμός θα ανήκει στην ιστορία, όχι στη σημερινή πραγματικότητα» είπε ακόμη ο κ. Φριντ.

«Και νομίζω ότι η Ελλάδα έχει μερικές φορές δείξει ότι έχει σημαντικό όραμα, ένα θετικό όραμα για αυτού του είδους τη συνεργασία. Και ελπίζω ότι η Μακεδονία και η Ελλάδα, η FYROM και η Ελλάδα όπως λέτε εσείς, θα είναι ικανές να βρουν αυτό το όραμα. Θέλουμε να βοηθήσουμε» σημείωσε επίσης.

«Η θέση των ΗΠΑ είναι γνωστή. Επιθυμούσαμε να δοθεί πρόσκληση στη Μακεδονία, είτε με βάση την πρόταση Νίμιτς είτε ως FYROM. Η Ελλάδα δεν το δέχθηκε αυτό. Πάντως, η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί λύση στο θέμα του ονόματος. Και η μακεδονική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει λύση στο θέμα του ονόματος. Και οι δυο πλευρές θέλουν να προχωρήσουν μπροστά» τόνισε ακόμη.

«Είναι σαφές ότι και οι δυο κυβερνήσεις δεν επιθυμούν να εισέλθουν σε ένα κύκλο εκατέρωθεν επίρριψης ευθυνών. Και νομίζω ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στα ΜΜΕ των Σκοπίων. Οι Μακεδόνες θέλουν να προχωρήσουν. Είναι φυσικά απογοητευμένοι, αλλά χαιρετίζω την εποικοδομητική τους προσέγγιση. Και ειλικρινά βλέπω με ικανοποίηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να εμπλακεί εντατικά» συμπλήρωσε.

«Πρόθεσή μας είναι να προσπαθήσουμε. Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε. Υποστηρίζουμε τη διαδικασία Νίμιτς. Ο κ. Νίμιτς -δεν μπορώ να μιλήσω γι' αυτόν- αλλά νομίζω ότι είναι έτοιμος να εμπλακεί και σίγουρα δεν προτίθεται να αποχωρήσει. Θέλουμε να προχωρήσουμε» είπε ακόμη.

Αναφερόμενος επίσης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Φριντ δήλωσε πως σε αυτή επιβεβαίωσε «το αμερικανικό ενδιαφέρον για να προχωρήσουμε μπροστά. Ήμουν πολύ ικανοποιημένος με αυτό το τηλεφώνημα. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε για να προχωρήσουμε. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επίρριψη ευθυνών και παραλυσία. Ας μην τις ακολουθήσουμε».

Πολιτική κρίση στα Σκόπια

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι είχε τη Δευτέρα ξεχωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, στις οποίες τους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, καθώς και για τα αποτελέσματα της συνάντησης των ηγετών των χωρών της «Χάρτας της Αδριατικής» (Κροατία, Αλβανία, ΠΓΔΜ) με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ζάγκρεμπ.

Ο κ. Γκρούεφσκι συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA) Μέντουχ Θάτσι, την πρόεδρο της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSD) Ράντμιλα Σεκερίνσκα και τον πρόεδρο της «Ένωσης για την Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) Αλί Αχμέτι.

Ο αντιπρόεδρος του DUI Ράφιζ Αλίτι, δήλωσε το απόγευμα ότι το κόμμα αυτό θα καταθέσει την Τρίτη στη Βουλή πρόταση για τη διάλυσή της και για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Θεωρούμε ότι η παρούσα Βουλή και η κυβέρνηση δεν έχουν τις δυνατότητες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα. Αναμένουμε η πρότασή μας αυτή να υποστηριχθεί και από τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα» πρόσθεσε ο κ. Αλίτι.

Η εφημερίδα των Σκοπίων «Βεστ» γράφει ότι το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο και προς την κατεύθυνση αυτή εικάζεται ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος DUI.


e-tipos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1569&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote