Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Απεβίωσε ο ηθοποιός Τσάρλτον Ήστον Εκτύπωση E-mail
06.04.08

Ο τιμηθείς με βραβείο Όσκαρ Αμερικανός ηθοποιός Τσάρλτον Ήστον, γνωστός για την στάση του υπέρ του δικαιώματος των πολιτών των ΗΠΑ να κατέχουν και να φέρουν όπλα, απεβίωσε χθες Σάββατο σε ηλικία 84 ετών, σύμφωνα με ανακοινωθέν της οικογένειάς του.

Τον Αύγουστο του 2002 ο Τσάρλτον Ήστον ανακοίνωσε διάγνωση με νευρολογικά συμπτώματα «απόρροια της ασθένειας Αλτσχάϊμερ». «Δεν τα παρατάω και δεν υποκύπτω», είχε δηλώσει τότε ο Ήστον.

Ο Ήστον είχε την ευτυχία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επική (τρεισήμιση ώρες) ταινία του Σεσίλ Ντε Μίλ «Οι Δέκα Εντολές». Αποτυπώνοντας στη μεγάλη οθόνη με επιτυχία τη βιβλική μορφή του Μωϋσή, ο Ήστον καθιερώθηκε στο Χόλιγουντ και στο παγκόσμιο στερέωμα από αυτήν την υπερπαραγωγή του 1956.

Η κορυφαία στιγμή του ωστόσο ήταν η συμμετοχή του στην ταινία «Μπεν Χουρ», μια ταινία που του χάρισε το Όσκαρ καλύτερης ηθοποιίας. Σημειώνεται ότι το «Μπεν Χουρ» κέρδισε 11 βραβεία Όσκαρ κάνοντας ρεκόρ στην εποχή του.

Ο Ήστον είχε την τύχη να βρεθεί δίπλα σε ηθοποιούς όπως η Σοφία Λώρεν (στο Ελ Σιντ), ο Μαξ φον Σίντοφ και να επιλεχθεί - ατυχώς όπως αποδείχτηκε - από τον ίδιο τον Όρσον Γουέλς για να συμμετάσχει σε ταινία του.

Με έντονη πολιτική δραστηριότητα

Τη δεκαετία του 1960, ο καταγόμενος από αγροτική οικογένεια του Μιζούρι, Ήστον, συμμετείχε ενεργά στο κίνημα των κοινωνικών δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και αποκαλώντας τον «Μωυσή του 20ου αιώνα για τους ανθρώπους του». Αν και εγγεγραμμένος Δημοκρατικός, ήταν επιλεκτικός όσον αφορά την υποστήριξη πολιτικών υποψηφίων, ακόμη και από το αντίπαλο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών.

Η διακήρυξη αξιών όπως η υπερηφάνεια, ανεξαρτησία και η γενναιότητα συχνά χαρακτήριζαν τον δημόσιο λόγο του στα διάφορα πολιτικά πόστα που ανέλαβε.

Ως πρόεδρος ωστόσο της Εθνικής Οργάνωσης Οπλοκατόχων ο Αμερικανός ηθοποιός υπερέβαλε αρκετές φορές όσον αφορά στην κατοχή και χρήση όπλου από τους Αμερικανούς πολίτες. Αντιστάθηκε σθεναρά στους πολέμιους της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, χρησιμοποιώντας συχνά εκφράσεις που παρέπεμπαν στην εγκληματικότητα της παλιάς αμερικάνικης Δύσης.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1566&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote