Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Τηλεκόμμα-σφήνα στα πλευρά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ Εκτύπωση E-mail
05.04.08
Κινήσεις διάσπασης των δύο μεγάλων κομμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο, καθοδηγούμενες και ποδηγετούμενες από επιφανείς οικονομικούς παράγοντες και από «βαρόνους» των ΜΜΕ. Στόχος τους η συγκρότηση νέου πολιτικού σχήματος, πλήρως ελεγχόμενου, μέσω του οποίου θα ανατραπεί το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό και θα συνεχιστεί η κυριαρχία αυτών που ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «νταβατζήδες».

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Π», οι παραπάνω διεργασίες έχουν γίνει γνωστές τόσο στο Μαξίμου (έχει γράψει σχετικά «ΤΟ ΠΑΡΟΝ») όσο και στη Χαρ. Τρικούπη. Συζητούνται ευρέως και μάλιστα αποκαλύπτουμε σήμερα ότι:

• Και ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Παπανδρέου συνδέουν άμεσα την οξύτατη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα και με την επιχείρηση διάσπασης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και δημιουργίας νέου πολιτικού σκηνικού ελεγχόμενου από τους «νταβατζήδες».

Αυτό που επισημαίνεται από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων εξουσίας είναι ότι ο ένας πόλος που έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο αυτού του εκδοτικού πολέμου αποτελείται ακριβώς από εκείνους που «σπρώχνουν» τις εξελίξεις προς διάσπαση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ώστε να διευκολυνθούν οι διεργασίες δημιουργίας του «τρίτου πόλου». Δεν το θεωρούν καθόλου τυχαίο, όπως δεν θεωρούν τυχαίο ότι έχουν συνασπιστεί εκδότες και μεγαλοδημοσιογράφοι, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν κατ' επανάληψη αντιπαρατεθεί και «μαλλιοτραβηχτεί». Και επισημαίνουν ότι από αυτόν ακριβώς τον πόλο στηρίζονται:

• Συγκεκριμένοι υπουργοί και στελέχη από τον χώρο της ΝΔ, τους οποίους προωθούν συστηματικά, τους προβάλλουν και τους έχουν στο απυρόβλητο, σε αντίθεση με άλλους υπουργούς, τους οποίους σχεδόν καθημερινά «κατακρεουργούν».

• Τα στελέχη του «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ένας-δύο δελφίνοι που αντιπαρατίθενται με τον Γιώργο και ορισμένα φθαρμένα στελέχη «παλιάς κοπής».

Προφανώς η άρνηση του Καραμανλή να συγκυβερνήσει με τους «νταβατζήδες» (παρά τα λάθη που έχουν γίνει στη μάχη κατά της διαπλοκής) και να τους έχει προνομιακούς συνομιλητές του, καθώς και η απροθυμία του Γιώργου να συνεχίσει να διαπλέκεται μαζί τους κατά τα πρότυπα Σημίτη, αυτές οι διαπιστώσεις αποτελούν την αφετηρία των παρασκηνιακών σχεδιασμών και διαβουλεύσεων για τη διάσπαση των δύο μεγάλων κομμάτων.

Δεν αποκλείεται να υπάρχει και δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, αν και στέλεχος που είναι σε θέση να γνωρίζει μας απέκλεισε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο…


Ο χώρος δεν σηκώνει άλλο κόμμα!

Βεβαίως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά αποτελούν τον ορατό στόχο τού έως τώρα σχεδίου ανατροπών. Και όμως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι και ο Γιώργος συστηματικά υπονομεύεται από το προαναφερθέν μπλοκ οικονομικών παραγόντων και «βαρόνων» των μίντια.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, πολύ γνωστός εκδότης, που ανήκει στο μπλοκ των «νταβατζήδων» και αντιπολιτεύεται σφοδρά την κυβέρνηση, πριν από λίγες ημέρες έκανε δριμείες παρατηρήσεις στους επικεφαλής της μιας από τις εφημερίδες του ότι… έχουν σταματήσει την κριτική κατά του Γιώργου!

Επίσης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά τι γίνεται στο παρασκήνιο, καθώς και τις σκέψεις και κινήσεις του Γ. Παπανδρέου, μας έλεγε ότι:

- Οι «νταβατζήδες» δεν έχουν εμπιστοσύνη στον Γιώργο. Δεν τους παρέχει τα εχέγγυα που τους είχε δώσει ο Σημίτης. Είχαν συνηθίσει να λύνουν τα προβλήματά τους μ' εκείνους που είναι σήμερα στην άκρη. Με τη νέα κατάσταση δεν ξέρουν με ποιον θα συνομιλούν…

Το ίδιο ιστορικό στέλεχος έβγαλε μια έντονη ανησυχία του ίδιου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και του περιβάλλοντός του, την οποία μας εξέφρασε ως εξής:

- Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι ο χώρος δεν σηκώνει διασπάσεις, ας προσέξουν, δεν σηκώνει κόμμα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Και επικαλέστηκε και το πρόσφατο παράδειγμα του Δημ. Τσοβόλα, ο οποίος, αν και αναμφισβήτητα έντιμος, δεν πέτυχε να διεμβολίσει σε βάθος χρόνου τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το σύστημα των «νταβατζήδων» έχει επίσης ανησυχήσει και από την επιχείρηση ανανέωσης που είπε ο Γιώργος ότι ξεκινά. «Η προτροπή να στηριχθούν και να ψηφιστούν νέοι», μας είπε, «σημαίνει ντε φάκτο μήνυμα να καταψηφισθούν οι παλιοί, οι οποίοι είναι φυσικό να αντιδράσουν. Αλλά τα στελέχη αυτά είναι πολλαπλώς εξαρτημένα από συμφέροντα, έχουν άκρες, προστασία και στήριξη»…

Έκανε μάλιστα και αναφορά στον ρόλο που μπορεί να παίξει ο Κ. Σημίτης μέσα σε αυτό το σκηνικό. Έχει δύο επιλογές. Ή να σπρώξει μια κίνηση, ή να στηρίξει, για να υπάρχει ένας πόλος για να… παίζει.

Όμως, πρόσθεσε, είναι όλοι φθαρμένοι, γι' αυτό και δεν μπορούν να δώσουν μια πειστική διέξοδο, που ίσως να προσεταιριζόταν την απογοήτευση που εμφανίζεται και από τα δύο κόμματα αλλά και από τους αρχηγούς τους!

Όλοι αυτοί οι φθαρμένοι θέλουν να έχουν ρόλο. Δεν προβλέπεται όμως γι' αυτούς, εννοώντας ότι ο Γιώργος δεν πρόκειται να τους χρησιμοποιήσει!

Από την πλευρά του ο Κ. Λαλιώτης λέει σε συνομιλητές του πως «ο χρόνος δουλεύει υπέρ του ΠΑΣΟΚ, αρκεί να προχωρήσει σε ανανέωση, αλλά με πολιτικούς όρους, να αποκτήσει ξανά αξιοπιστία και φερεγγυότητα και να οριοθετηθεί με σαφήνεια από τη ΝΔ».

Τα «βαρίδια» του Καραμανλή…

Ο Κώστας Καραμανλής από τη μεριά του, πέραν του πολέμου από το σύστημα της διαπλοκής, έχει να αντιμετωπίσει και άλλα σοβαρά προβλήματα.

Κατ' αρχάς η φθορά που υφίσταται η κυβέρνησή του λόγω κυρίως της κακής κατάστασης της οικονομίας επιβαρύνει το ήδη βεβαρημένο κλίμα. Επίσης, η ασυνεννοησία μεταξύ μελών της κυβέρνησης συνεχίζεται και πληθαίνουν τα κρούσματα «μαχαιρωμάτων» και ενδοκυβερνητικών τριβών.

Εσχάτως, όμως, ήρθε να προστεθεί και ένα ακόμα πρόβλημα. Συγκεκριμένα η άρνηση συγκεκριμένων υπουργών να… μετακινηθούν από τις θέσεις τους σε περίπτωση ανασχηματισμού, πρωτοφανής ενέργεια στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Έχουμε, για παράδειγμα, τις περιπτώσεις του Γ. Σουφλιά και του Μ. Λιάπη.

Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η αναβολή του ανασχηματισμού δεν οφείλεται μόνο στην εκ χαρακτήρος αποστροφή του Καραμανλή σε συνεχείς αλλαγές στην κυβέρνηση, αλλά και στην αδυναμία του να προχωρήσει στις αλλαγές εκείνες που θέλει και κρίνει ως αναγκαίες.

Και εδώ το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θύμισε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν δίστασε να βγάλει από την κυβέρνηση κορυφαία στελέχη, πρώτης γραμμής, όπως τον Κουτσόγιωργα, τον Γεννηματά, τον Άκη, τη Μελίνα κ.ά., χωρίς να υπολογίσει αντιδράσεις και κόστος… Και σημείωσε ότι ο Καραμανλής φαίνεται να έχει άλλη αντίληψη, δείχνει να διστάζει ή έχει φοβίες…

Αλλά η συνέχιση αυτής της αβεβαιότητας επιτείνει το αρνητικό κλίμα. Και είναι χαρακτηριστικές επ' αυτού οι πιέσεις των «νταβατζήδων» με συνεχή δημοσιεύματα και κατασκευασμένα ρεπορτάζ σε συγκεκριμένα κανάλια για να κάνει ο Καραμανλής τον… ανασχηματισμό που επιθυμούν εκείνοι!

Ενδεικτικά στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού μάς τόνισε πως δύο ρεπορτάζ συγκεκριμένων καναλιών, που είδαν το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα που πέρασε, ήταν κάτι παραπάνω από χαρακτηριστικά των αληθινών προθέσεων των διαπλεκομένων. Και επιβεβαίωναν αυτό που επισημάναμε παραπάνω: ότι δηλαδή στηρίζονται και προωθούνται πολύ συγκεκριμένοι υπουργοί και στελέχη!

Όσο όμως διαιωνίζεται η κατάσταση σύγχυσης και αναβλητικότητας τόσο οι πιέσεις θα αυξάνουν και η υπονόμευση θα παίρνει νέες διαστάσεις…

«Μια παλιά ΕΔΑ»

Εξάλλου είναι γεγονός ότι και στις κοινοβουλευτικές ομάδες, βουλευτές ένθεν και ένθεν είναι ανήσυχοι, δεδομένου ότι παντού πλανάται η αίσθηση ότι «κάτι ψήνεται», κάτι πρόκειται να συμβεί, εννοώντας βέβαια ότι βρισκόμαστε μπροστά σε διεργασίες για κάποιο νέο σχήμα.

Στη ΝΔ οι βουλευτές είναι προβληματισμένοι και κάποιοι μάλιστα λένε με… σιγουριά ότι τον Μάρτιο θα έχουμε εκλογές, τονίζοντας ότι ο Καραμανλής έχει επιλέξει το «2+4»! Στην αξιωματική αντιπολίτευση αυτό που συζητείται είναι ο κίνδυνος για ένα κόμμα τύπου της παλιάς ΕΔΑ, που μπορεί να μπει στη Βουλή, αφαιρώντας και ένα κομμάτι από τον ΣΥΝ, σημειώνοντας δε ότι σε μια τέτοια εξέλιξη το ΠΑΣΟΚ τελειώνει, πολύ περισσότερο αν συνεχίσει να μην εισπράττει τη φθορά της κυβέρνησης, αν και «ανδρεϊκοί» που βλέπουν με συμπάθεια τον Γιώργο υποστηρίζουν ότι οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει να αναθαρρούν και στους χώρους πλέον από κει που δεν μιλούσαν άρχισαν πάλι να λένε τις απόψεις τους…

Η «Καθημερινή» επιβεβαιώνει

Να σημειωθεί ότι ένα πρωτοσέλιδο σχόλιο την Τετάρτη στην «Καθημερινή» αύξησε τις ανησυχίες και έδωσε τροφή στα περί «κίνησης» για τη δημιουργία νέων σχημάτων…

Συγκεκριμένα με τίτλο «Εν αναμονή του "νέου''» ο Κώστας Ιορδανίδης έγραφε:

«Η συντελούμενη αποδόμηση του πολιτικού συστήματος, με τη συνέργεια ηλεκτρονικών ΜΜΕ, και η αδυναμία των ηγετικών πολιτικών ομάδων να αντιδράσουν όχι διά της καταστολής αλλά με δημιουργικό λόγο, ικανό να ενεργοποιήσει τους πολίτες της χώρας, διευρύνει το χάσμα μεταξύ προσδοκιών των ελλήνων ψηφοφόρων και δυνατότητος ικανοποιήσεώς τους από τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα».

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται στην απογοήτευση που έχουν προκαλέσει τα δύο μεγάλα κόμματα για να επισημάνει:

«Τα μικρότερα κόμματα της αντιπολιτεύσεως δεν διαθέτουν ικανή απορροφητικότητα προκειμένου να προσελκύσουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους, διότι απλούστατα ανήκουν και αυτά στο παρελθόν, εκφράζουν παγιωμένες τάσεις και μόνον οριακώς μπορούν να αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη.

Αλλά η ανάγκη του "νέου'' είναι υπαρκτή στην ελληνική κοινωνία και σε παρόμοιες συνθήκες κάποιος αναλαμβάνει να καλύψει το κενό».
paron
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1559&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote