Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Στον απόηχο του βέτο Εκτύπωση E-mail
05.04.08

Οι ΗΠΑ προσπαθούν ανεπιτυχώς να παρηγορήσουν τα Σκόπια και στην Ελλάδα το γεγονός επιστρέφει σε επίπεδο πολιτικής καθημερινότητας.

«Πρέπει να καταλάβουν ότι απαιτείται λύση»

Η κυβέρνηση είχε θέση ξεκάθαρη και διατυπωμένη που παρουσιάστηκε με τρόπο ο οποίος έγινε κατανοητός από τους συμμάχους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, είπε ο Ευαγγ.Αντώναρος.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των Σκοπίων δήλωσε ότι εμείς ευχόμαστε να αντιληφθεί η ηγεσία της γειτονικής χώρας κι ο πληθυσμός της ότι είναι προς το συμφέρον τους και προς το συμφέρον μας να διανύσουν το κομμάτι της διαδρομής που τους αναλογεί. Και επεσήμανε ότι το χρονικό σημείο είναι πολύ καλό για να εξευρεθεί αυτή η λύση.

Σε παρόμοια ερώτηση για τη θέση των γειτόνων μας ότι η Ελλάδα είναι ο μόνος εχθρός τους, ο κ. Αντώναρος τόνισε ότι η Ελλάδα «είναι χώρα φιλική προς την ΠΓΔΜ κι έχει συνεισφέρει στην πράξη, πολιτικά, οικονομικά, στη σταθερότητα της κατάστασης στην ΠΓΔΜ κι αυτό φαίνεται σε όλους όσους ζουν στη γειτονική χώρα. Φαίνεται από την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων, από τις θέσεις δουλειάς, από τον τρόπο που υποδεχόμαστε επισκέπτες από τη γειτονική χώρα»  και ευχήθηκε «να πρυτανεύσει η οδός της λογικής, της μετριοπάθειας και να διαπιστώσουν κι οι ίδιοι ότι πρέπει να εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας».

«Για ΕΕ, ΝΑΤΟ, περνάτε από Αθήνα»

Τα Σκόπια έχουν καταλάβει πως ο δρόμος για την ένταξή τους στους Ευρωπαϊκούς ή τους ευρωατλαντικούς θεσμούς περνά από την Αθήνα και είναι μια διαδρομή που δεν μπορούν να παρακάμψουν», εκτίμησε ο Γιάννης Βαληνάκης, σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Αυτό σημαίνει στην πράξη σχέσεις καλής γειτονίας και εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος και σημαίνει ότι η αδιαλλαξία και οι εξτρεμισμοί αποδείχθηκαν γι΄ αυτούς κακοί σύμβουλοι», πρόσθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Όπως μάλιστα εκτίμησε, η «εμπειρία αυτή θα αξιολογηθεί από τους ίδιους, μετά από μια περίοδο οργής και απογοήτευσης, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στη λύση». Τέλος, ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα ανταλλαγμάτων. «Αυτό ξεκαθαρίστηκε από την κυβέρνηση, το βλέπετε και από τα κείμενα ότι πουθενά δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα».

«Όχι στον ιμπεριαλισμό στα Βαλκάνια»

«Οι γείτονές μας, είτε είναι μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη ή είναι μια πάρα πολύ αδύναμη χώρα, όπως η FYROM, δεν ενεργούν αυτοτελώς», δήλωσε σήμερα στον ρ/σ Alpha 989 η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Χαρακτήρισε επίσης «προτεκτοράτο των Αμερικανών» την ΠΓΔΜ.

Η κ. Παπαρήγα διαβλέπει «κίνδυνο ενός παζαριού για το όνομα με ανταλλάγματα για ενίσχυση της πολιτικής των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή και από την πλευρά της Ελλάδας».

Προέβη επίσης στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, για να ανεβάσει το κύρος της και να λάβει αντιλαϊκά μέτρα.

Τα λόγια δεν φτάνουν, Κοντολίζα

Η Κοντολίζα Ράις εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το γεγονός ότι δεν υπήρξε η ευκαιρία να προσκληθεί τώρα η «Μακεδονία» στο ΝΑΤΟ. Ανέφερε δε ότι όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ συμφώνησαν, όπως προκύπτει από το ανακοινωθέν όπου δηλώνεται ειδικά ότι η «Μακεδονία» έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το Πρόγραμμα Δράσης για την Ένταξη, ωστόσο, εξαιτίας των ενστάσεων ενός συμμάχου λόγω του ζητήματος της ονομασίας δεν μπόρεσε να λάβει πρόσκληση αυτή τη στιγμή.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα «ότι καθώς προχωρούμε, αμφότερες η Ελλάδα και η «Μακεδονία» θα κινηθούν ταχέως προς αυτό που τους έχουμε ζητήσει στο παρελθόν, δηλαδή να καταλήξουν σε μια δίκαιη και αμοιβαίως συμφωνημένη λύση του ζητήματος της ονομασίας που θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν και θα επιτρέψει στη «Μακεδονία» να εκπληρώσει τις νατοϊκές της φιλοδοξίες».

«Συμφέρει και τους δύο»

Πιο διπλωματική, ως είθισται, θέση εξέφρασε χθες από το Βουκουρέστι ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, κ. Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, σχολιάζοντας ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας υπογράμμισε πως είναι σημαντική η στάση που θα τηρήσουν Αθήνα και Σκόπια στο μέλλον, δηλαδή εάν θα ενστερνιστούν την άποψη πως δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουν στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ή την άποψη ότι είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών να βρουν μια λύση.

Ο κ. Μίλιμπαντ χαρακτήρισε θετικές τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών στην ΠΓΔΜ και ανέφερε πως η χώρα αυτή πληροί όντως τα κριτήρια για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Υπογράμμισε, ωστόσο, παράλληλα ότι κάθε κράτος- μέλος του ΝΑΤΟ έχει το δικαίωμα του βέτο σε σχέση με την ένταξη νέων χωρών και επισήμανε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει στην ένταξη της ΠΓΔΜ, μόλις βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

ethnos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1556&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote