Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Γερμανικό μπλόκο στον Μπους
Γερμανικό μπλόκο στον Μπους Εκτύπωση E-mail
04.04.08

Η γερμανική αντίθεση, αλλά και η ρωσική πίεση «τορπίλισαν» την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να προωθήσει την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Οπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, η στάση της Γερμανίας για το θέμα δεν άλλαξε ούτε στο ελάχιστο κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών των 26 χωρών-μελών, γεγονός που ήταν αρκετό για να αποτρέψει την ένταξη των δύο χωρών.

Η εξέλιξη αυτή στιγμάτισε την έναρξη της κρίσιμης 59ης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η ατζέντα της οποίας περιέχει φλέγοντα ζητήματα, όπως τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, το Κόσοβο και τη διεύρυνση προς τα δυτικά Βαλκάνια (Κροατία, Αλβανία, ΠΓΔΜ).

Παρόντος -για πρώτη φορά- του Ρώσου πρόεδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που φθάνει την Παρασκευή, η πολυπληθέστερη σύνοδος στην ιστορία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στην οποία συμμετέχουν πέραν των ηγετών των 26 κρατών-μελών και οι επικεφαλής των 30 χωρών που έχουν εταιρική σχέση με το ΝΑΤΟ, αναμένεται να πραγματευτεί μεταξύ άλλων την ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, τα καυτά μέτωπα που έχει ανοίξει η Συμμαχία με το Κρεμλίνο, όπως η ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας σε Πολωνία και Τσεχία, τον ρόλο του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο -αλλά και την πρόσκληση ή μη των τριών υποψήφιων βαλκανικών χωρών, Κροατίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ.

Εν μέσω του κλίματος διχασμού που επικρατούσε ανάμεσα στα μέλη της Συμμαχίας πριν από την τελική ανακοίνωση για την ένταξη Ουκρανίας και Γεωργίας, ο Τζ. Μπους έσπευσε να δώσει το στίγμα των αμερικανικών προθέσεων, μόλις λίγη ώρα πριν από την έναρξη του δείπνου εργασίας, ενώ προσπάθησε να κατευνάσει τη Μόσχα κάνοντας λόγο για ευκαιρία ανάπτυξης μιας «άνευ προηγουμένου στρατηγικής συνεργασίας».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Ρουμανία, ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για την ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, προειδοποιώντας ότι «εάν οι τρομοκράτες δεν ηττηθούν στο Αφγανιστάν, τότε θα τους αντιμετωπίσουμε στο έδαφός μας».

Επιβεβαιώνοντας την απαρχή μιας «νέας εποχής» στις γαλλο-αμερικανικές σχέσεις, ο Μπους δεν δίστασε να αναφερθεί κατά λέξη στις απόψεις του Γάλλου προέδρου, επισημαίνοντας ότι «όπως δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί, στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, δεν μπορούμε να ανεχτούμε να χάσουμε στο Αφγανιστάν, όποιο και αν είναι το κόστος».

Προς το παρόν, η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα που έχει ανταποκριθεί στο αίτημα των ΗΠΑ, καθώς ο Σαρκοζί ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενισχύσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ με επιπλέον 1.000 άνδρες (αριθμός που θα προστεθεί στους 1.500 που βρίσκονται στη χώρα), μια απόφαση που πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων στη γαλλική Βουλή και που αναμένεται να συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση της αντιπολίτευσης.

Το Κρεμλίνο
Παρά την προσπάθεια του Μπους να επιδείξει στις δηλώσεις του «πνεύμα διαλλακτικότητας» έναντι του Κρεμλίνου, αλλά και των εκτιμήσεων του ρωσικού Τύπου περί «διάθεσης αυτοσυγκράτησης» του Ρώσου προέδρου, αναλυτές προβλέπουν ότι η Μόσχα κάθε άλλο παρά ικανοποιημένη θα φύγει από τη Σύνοδο και προαναγγέλλουν ότι η πραγματική μετωπική σύγκρουση θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του τετ α τετ μεταξύ Μπους και Πούτιν, στις 6 Απριλίου.

Επαναφέροντας στο προσκήνιο την πρόταση της Μόσχας για χρήση της βάσης ραντάρ του Αζερμπαϊτζάν, ο Μπους επεσήμανε ότι «οι ρωσικές βάσεις μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα ευρύτερο σύστημα εντοπισμού των απειλών, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ».

Ουδεμία, βέβαια, αναφορά έκανε ο Μπους σε ενδεχόμενη επανεξέταση της ανάπτυξης τμημάτων της ασπίδας σε Πολωνία και Τσεχία, ενώ ανένδοτος εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος και σε ό,τι αφορά την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη Συμμαχία, μια κίνηση που η Μόσχα αντιλαμβάνεται ως «κυκλωτική» και απειλητική για τις φιλορωσικές επαρχίες της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας.

Παραβλέποντας την έντονη ανησυχία που έχουν εκφράσει τουλάχιστον δέκα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ για την εσπευσμένη ένταξη των προαναφερθεισών δύο χωρών στη Συμμαχία και τη συνέπεια που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στις ευρω-ρωσικές σχέσεις, ο Μπους δήλωσε, νωρίς χθες το απόγευμα, «πεπεισμένος» για την υποδοχή στους κόλπους του οργανισμού της Τιφλίδας και του Κιέβου. Τα σχέδιά του βέβαια ακυρώθηκαν, καθώς η σθεναρή αντίσταση της Μέρκελ, απέφερε καρπούς.

Σε δηλώσεις της πριν από τη Σύνοδο η Μέρκελ είχε υπογραμμίσει ότι «είναι ακόμα πολύ νωρίς για να δοθεί επίσημο καθεστώς υποψηφιότητας στο ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και τη Γεωργία».

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Μετωπική Πούτιν - Μπους

Στο θέρετρο του Σότσι θα μεταβεί το Σάββατο -την επομένη της ολοκλήρωσης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετέχει και ο Βλαντιμίρ Πούτιν- ο Τζορτζ Μπους, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του και τον διάδοχό του στο Κρεμλίνο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Στις τελευταίες συνομιλίες τους στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, καθώς οι θητείες και των δύο λήγουν εντός του 2008, Μπους και Πούτιν θα συζητήσουν για όλα τα θέματα που δυναμιτίζουν τις σχέσεις Μόσχας - Κρεμλίνου και θα προχωρήσουν στην υπογραφή «στρατηγικής συμφωνίας» για περαιτέρω συνομιλίες.

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, το έγγραφο της συμφωνίας θα αφορά όλα τα κρίσιμα θέματα των διμερών σχέσεων, αλλά και θέματα της διεθνούς ατζέντας. Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί θέλουν να προωθήσουν μια πιο στενή συνεργασία για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Οπως τονίζουν οι αναλυτές, η συζήτηση στο Σότσι θα περιστραφεί γύρω από την αντιπυραυλική ασπίδα, την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, όμως δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το θέμα της λήξης της Συνθήκης για τα Συμβατικά Οπλα.

Πάντως σε περίπτωση που ο Μπους και ο Πούτιν δεν καταφέρουν να τα βρουν για την αντιπυραυλική ασπίδα, η συνάντησή τους σχεδόν σίγουρα θα χαρακτηριστεί επιτυχία ακόμα και αν το μόνο αποτέλεσμά της είναι να αποσαφηνιστεί ότι υπάρχει αλληλοκατανόηση σε όλα τα ακανθώδη ζητήματα, τα οποία Μόσχα και Ουάσιγκτον θα κληθούν να λύσουν στο μέλλον.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1553&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote