Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Αναβολή πρόσκλησης της ΠΓΔΜ Εκτύπωση E-mail
03.04.08
Ολοκληρώθηκε το δείπνο των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στις συσκέψεις στις οποίες συμμετείχαν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισαν σήμερα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει σε πρόσκληση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εάν προηγουμένως δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας.  Ο πρωθυπουργός, όπως και η υπουργός Εξωτερικών κατέθεσαν στις συναντήσεις με τους ομολόγους τους την ξεκάθαρη ελληνική θέση όπως έχει διατυπωθεί στην ελληνική Βουλή: η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη θέση της ότι μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση. Για να απευθυνθεί πρόσκληση για ένταξη σε ένα νέο μέλος απαιτείται συναίνεση, κάτι το οποίο δεν υπάρχει στην περίπτωση της ΠΓΔΜ. Για να συμφωνήσει η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή ονομασία, που να περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό, να ισχύει έναντι όλων και να επικυρωθεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Πέμπτη στην επίσημη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το κείμενο των συμπερασμάτων.

Την πόρτα της συμμαχίας αποφάσισαν να ανοίξουν στην Κροατία και την Αλβανία, οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Στο θέμα της ΠΓΔΜ υπήρξαν χώρες που υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις, όπως η Γαλλία, χώρες που ήταν εναντίον των ελληνικών θέσεων, ενώ μεγάλος αριθμός κρατών υποστήριξαν ότι θα πρέπει να πέσουν συνολικά οι τόνοι.  Σε αναβολή της πρόσκλησης της ΦΥΡΟΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ οδηγούνται οι ηγέτες της Συμμαχίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ. Συγκεκριμένα, οι ηγέτες που πήραν μέρος στο αποψινό δείπνο της Συνόδου Κορυφής, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να προσκληθεί στην παρούσα φάση η ΦΥΡΟΜ, επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει στην είσοδο της χώρας αυτής στη Συμμαχία, εάν δεν επιλυθεί πρώτα το θέμα της ονομασίας. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεν κατέληξαν σε απόφαση να δοθεί το καθεστώς των υποψηφίων χωρών στην Ουκρανία και τη Γεωργία.

Σημειώνεται τέλος ότι συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε απόψε στα Σκόπια Εθνικιστική οργάνωση για την υπεράσπιση του συναταγματικού ονόματος σύμφωνα με τους διοργανωτές της.


Διπλωματικό παρασκήνιο

 

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σήμερα λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς, γι’ αυτό το οποίο αναμένει για την δέσμευση της Ατλαντικής Συμμαχίας υπέρ του Αφγανιστάν, ωστόσο φάνηκε προσεκτικός σε ότι αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε "αισιόδοξος σχετικά με το γεγονός ότι αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι μεγάλη επιτυχία". "Είμαι ευτυχής γι’ αυτό που περιμένω από την πλευρά των άλλων ηγετών για την επιθυμία τους να υποστηρίξουν το Αφγανιστάν", δήλωσε κατά το τέλος των συνομιλιών του με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ. Ο Μπούς, που ζήτησε νωρίτερα σήμερα από τους συμμάχους των ΗΠΑ να στείλουν περισσότερους στρατιώτες στο Αφγανιστάν, δεν δήλωσε αν μιλούσε για δέσμευση από την πλευρά του προς την κατεύθυνση αυτή ή αν μιλούσε για πολιτική υποστήριξη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επίσης σε μια προφανή αναφορά στην ΠΓΔΜ, δήλωσε: "Υπάρχει ένα πρόβλημα με μια συγκεκριμένη χώρα, είμαι όμως αισιόδοξος σε ότι αφορά τη δυνατότητα να το επιλύσουμε".
Ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Ολι Ρεν είπε ότι ενδεχόμενη ένταξη των τριών χωρών στο ΝΑΤΟ θα διευκόλυνε και την προοπτική ένταξης στην Ένωση, ενώ κατήγγειλε ως τρομερό δείγμα υποκίνησης αισθημάτων μίσους έναντι γειτονικού κράτους, το πρόσφατο επεισόδιο με την παραποίηση της ελληνικής σημαίας στη ΦΥΡΟΜ.
Για κίνδυνο για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια αν καθυστερήσει η ένταξη των τριών χωρών στο ΝΑΤΟ έκανε λόγο ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ.
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες εισερχόμενος στο δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ, εξέφρασε την κατανόησή του έναντι των ελληνικών θέσεων αναφορικά με το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ερωτηθείς από Πορτογάλους δημοσιογράφους αν συμμερίζεται τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος και αν υπάρχει προοπτική υπέρβασης του προβλήματος, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός απάντησε ότι κατανοεί τις ελληνικές θέσεις και συμπλήρωσε ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει έδαφος για την επίλυση του προβλήματος με κοινά αποδεκτό τρόπο.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απατουράι ερωτηθείς σήμερα το απόγευμα ως προς το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, απάντησε ότι όλα είναι ανοιχτά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν τέσσερα ενδεχόμενα: να μην μπει καμία χώρα, να μπει μία, να μπουν δύο και να μπουν τρεις.
Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μάθιου Μπράιζα θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια σε μια προσπάθεια υποβοήθησης της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης. Η ανακοίνωση αυτή που έγινε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Ντάνιελ Φρηντ στο Βουκουρέστι, υποδηλώνει αναβολή της πρόσκλησης προς τη ΦΥΡΟΜ, εξαιτίας της ελληνικής αντίδρασης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ Γεωργία και Ουκρανία, σε αντίθεση με αυτά που εύχονται οι ΗΠΑ. "Καταλήγουμε στην απόφαση ότι είναι πολύ νωρίς για να δοθεί το καθεστώς του ΜΑΡ στις δύο αυτές χώρες", επισήμανε η κ. Μέρκελ σπεύδοντας να προσθέσει ότι αυτή η θέση της Γερμανίας δεν είναι αιώνια. "Η πόρτα είναι ανοικτή. Βλέπουμε μια προοπτική για την ένταξη. Επιθυμούμε να βοηθήσουμε αυτές τις δύο χώρες να ενταχθούν στο ΜΑΡ", πρόσθεσε η κ. Μέρκελ. Απαντώντας στις κατηγορίες χωρών που τάσσονται υπέρ της χορήγησης του καθεστώτος του ΜΑΡ αμέσως στη Γεωργία και την Ουκρανία, η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι δεν αναγνωρίζει ένα δικαίωμα βέτο στη Ρωσία η οποία, σημειώνεται, είναι κατηγορηματικά αντίθετη με μια νέα επέκταση προς ανατολάς του ΝΑΤΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχει αύριο το πρωί γεύμα εργασίας με τον πολωνό πρόεδρο, Λεχ Κατζίνσκι -ο οποίος συντάσσεται με τις ΗΠΑ στο θέμα της Γεωργίας και της Ουκρανίας -και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν - ο οποίος τηρεί μια λιγότερο ξεκάθαρη στάση. Σύμφωνα με ξένους διπλωμάτες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί πιέσεις για να επιτύχει μια τριμερή συνάντηση με Μέρκελ και Σαρκοζί, σε μια προσπάθειά του να τους πείσει να άρουν την αντίθεσή τους ως προς τη Γεωργία και την Ουκρανία.
Ο υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας, Τεοντόρ Μελεσκάνου, δήλωσε σήμερα ότι πολλές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, στο δείπνο που είχαν το βράδυ οι ηγέτες τους. Η Ρουμανία έχει ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμη να στείλει επιπλέον 120 στρατιώτες στο Αφγανιστάν αν οι υπόλοιποι εταίροι της Συμμαχίας έκαναν το ίδιο. Την αποστολή 3.500 Αμερικανών πεζοναυτών στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, μετά τη συνάντησή του στο θέρετρο Νέπτουν της Μαύρης Θάλασσας με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Τράιαν Μπασέσκου.


Οι ελληνικές θέσεις στον αμερικανικό Τύπο

 

Το τελευταίο 24ωρο η ελληνική πλευρά, μέσω του διεθνούς τύπου, επιδόθηκε σε ένα βομβαρδισμό άρθρων με τα επιχειρήματά της για το ζήτημα της ονομασίας, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να συναινέσει σε πρόσκληση των Σκοπίων, όσο η γειτονική χώρα επιμένει στην αδιαλλαξία της.
Τα ελληνικά επιχειρήματα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προβάλλονται σε ολοσέλιδη καταχώρηση της σημερινής έκδοσης της εφημερίδας "Νιου Γιορκ Τάιμς", δίνοντας την ιστορική και πολιτική διάσταση του προβλήματος. Με τον τίτλο "What’s in a name" και υπότιτλο: "Πρόκληση για την περιφερειακή σταθερότητα", σημειώνεται ότι ο όρος "Μακεδονία" δεν ανήκει αποκλειστικά σε μια χώρα, αλλά αφορά μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, το 51% της οποίας ανήκει στην Ελλάδα και το υπόλοιπο μοιράζεται σε ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Αλβανία. Στην εφημερίδα μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η υιοθέτηση της ονομασίας "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ή "Μακεδονία" από τη γείτονα χώρα της Ελλάδας, δεν επιλύει τα προβλήματα γιατί δεν την ξεχωρίζει από την ελληνική επαρχία με το ίδιο όνομα, και γιατί τη συνδέει με την αλυτρωτική πολιτική της "Μεγάλης Μακεδονίας" που είχε ξεκινήσει από τον Στάλιν και τον Τίτο. Υπογραμμίζεται επίσης ότι η Ελλάδα επιθυμεί ένα "σύνθετο όνομα", που να περιλαμβάνει και τον όρο "Μακεδονία" και σε αντίθεση με τα Σκόπια, έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ αναφέρεται και στο γεγονός ότι η Ελλάδα, που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην ΠΓΔΜ, υποστηρίζει την είσοδο της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αλλά θεωρεί ότι πριν γίνει οτιδήποτε πρέπει πρώτα να λυθεί το κρίσιμο ζήτημα της ονομασίας.
Η ίδια καταχώρηση, την οποία υπογράφει ο φορέας "The Coordinated Effort of Hellenes (CEH)", με έδρα την Ουάσιγκτον, δημοσιεύεται και σε άλλες μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες και εκτός από το κείμενο υπάρχει φωτογραφία με τον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, να καταθέτει στεφάνι σε μνημείο στα Σκόπια με χάρτη της "Μεγάλης Μακεδονίας", το Φεβρουάριο της τρέχουσας χρονιάς.
Εν τω μεταξύ, στη "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" δημοσιεύεται σήμερα επιστολή του πρέσβη της Ελλάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα, Αλέξανδρου Μαλλιά, με την οποία απαντάει στο άρθρο του τέως υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, που είχε δημοσιευτεί την περασμένη εβδομάδα στην ίδια εφημερίδα. Στην επιστολή τονίζεται ότι η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, υποστήριξε πάντα την είσοδο των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Συμμαχία και ότι είναι έτοιμη να κάνει το ίδιο και με την ΠΓΔΜ, υπό τον όρο ότι η χώρα αυτή θα εγκαταλείψει τον εθνικισμό και τις αλυτρωτικές ιδέες του παρελθόντος και θα συμφωνήσει σε ένα «κοινώς αποδεκτό όνομα», που θα τη διαφοροποιεί από την ελληνική επαρχία της Μακεδονίας. Σημειώνεται, ακόμη, ότι η Ελλάδα έχει δείξει την καλή της θέληση υποστηρίζοντας τα Σκόπια, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά θεωρεί ότι το ζήτημα του ονόματος πρέπει να λυθεί άμεσα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης της περιοχής στο μέλλον.
Τέλος, αναφέρεται ότι η θέση της Ελλάδας έχει υποστηριχθεί και από 115 Αμερικανούς βουλευτές (Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς), όπως επίσης και από τους γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ, Μπαράκ Ομπάμα και Ολυμπία Σνόου.



Συμφωνία για ένταξη Κροατίας και Αλβανίας

 

Οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να ανοίξουν την πόρτα της συμμαχίας  στην Κροατία και την Αλβανία, στο δείπνο που είχαν στο Βουκουρέστι. Όπως δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγέλ Άνχελ Μορατίνος, οι ηγέτες των 26 κρατών-μελών συμφώνησαν να αρχίσει η διαδικασία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ των δύο αυτών βαλκανικών κρατών. Η Γαλλία υποσχέθηκε να στείλει "σημαντικό" αριθμό στρατιωτών στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της συμμαχίας. Η αποστολή γαλλικών δυνάμεων θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να διαθέσουν στρατιώτες για να υποστηρίξουν την καναδική αποστολή που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν.

Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη συμμαχία, σύμφωνα με διπλωμάτη του ΝΑΤΟ. "Η θέση της Γερμανίας δεν άλλαξε", δήλωσε ο διπλωμάτης αυτός, μετά τη συζήτηση για τη διεύρυνση, που έγινε στο δείπνο των ηγετών των 26 κρατών-μελών, στο Βουκουρέστι. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει πριν από τη συνάντηση ότι το Βερολίνο θεωρεί πως είναι πολύ νωρίς για να προσφερθεί σε κάποια από αυτές τις δύο χώρες το σχέδιο δράσης για την ένταξη. Η Ρωσία εξάλλου έχει εκφράσει κατηγορηματική αντίθεση στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, καθώς βλέπει τη συμμαχία να εξαπλώνεται προς την ιστορική σφαίρα επιρροής της Μόσχας.




Παρέμβαση Μεϊμαράκη στο δείπνο Υπ. Άμυνας του ΝΑΤΟ

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια του δείπνου των Υπουργών Άμυνας, στην παρέμβασή του και αναφορικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν τόνισε: "Η βούλησή μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας και της Συμμαχίας ειδικότερα, είναι δεδομένη. Είμαστε παρόντες στο Αφγανιστάν, διότι επιθυμούμε να συμβάλουμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην ανοικοδόμηση της χώρας". Επίσης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι "η συμβολή μας είναι συνάρτηση των διεθνών μας υποχρεώσεων και των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων".
Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες μετασχηματισμού της Συμμαχίας ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι "η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο που εγγυάται την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Συμμαχίας και αποτελεί τον οδηγό της διαδικασίας μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα αναγνωρίζοντας την πολιτική και επιχειρησιακή σπουδαιότητα της NRF συνεισφέρει ουσιαστικά και ανελλιπώς στην προσπάθεια επίτευξης και διατήρησης της πλήρους επιχειρησιακής της ετοιμότητας".


ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1550&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote