Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Επιστολές Καραμανλή στις χώρες του ΝΑΤΟ για το θέμα της ΠΓΔΜ
Επιστολές Καραμανλή στις χώρες του ΝΑΤΟ για το θέμα της ΠΓΔΜ Εκτύπωση E-mail
02.04.08
 Επιστολές στους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, στις οποίες αναλύει τα ελληνικά επιχειρήματα και τις θέσεις της χώρας μας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ενόψει της συνόδου του Βουκουρεστίου.

Οριακός ο χρόνος για τη λήψη αποφάσεων

«Δραματικά οριακός, αν όχι ανύπαρκτος» είναι ο χρόνος ως την λήψη αποφάσεων στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους εκπροσώπους των ξένων ΜΜΕ στην Αθήνα.

Ο Γ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε πάντως ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος μόνο σε ό,τι αφορά την Σύνοδο.

«Αν μιλούμε για την διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τότε δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός κι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την διαπραγμάτευση, μέχρις ότου βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», είπε και επισήμανε ότι στην περίπτωση συμφωνίας είναι απαραίτητη η έκδοση νέου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Υπάρχουν σήμερα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αν βρεθεί λύση, θα πρέπει να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, με την έκδοση ενός νέου ψηφίσματος. Διαφορετικά, τα δύο προηγούμενα ψηφίσματα θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε ισχύ και μπορεί να προκληθεί μεγάλη σύγχυση»,δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε εκτενώς στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με τις προκλητικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας στα Σκόπια, σημείωσε ότι «τα περιστατικά αυτά δεν αποτελούν απλώς προσβλητική παραποίηση της ελληνικής σημαίας, αλλά και της ελληνικής ιστορίας και της ελληνικής θυσίας κατά την διάρκεια της αντιμετώπισης των δυνάμεων του Άξονα από τον ελληνικό λαό».

Και συνέχισε: «Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για μεμονωμένα φαινόμενα, αλλά είναι πεποίθησή μου ότι αυτά τα γεγονότα όχι μόνο επιβεβαιώνουν, αλλά και είναι το αποτέλεσμα της ύπαρξης μιας συγκεκριμένης λογικής από κυβερνητικούς κύκλους - εξαιρώ τον γειτονικό λαό - στην γειτονική χώρα. Επιβεβαιώνουν και είναι το αποτέλεσμα της εθνικιστικής και αλυτρωτικής λογικής και πολιτικής που εξυπηρετείται, στηρίζεται και αξιοποιείται από την επιθυμία να μονοπωληθεί το όνομα ως δηλωτικό μιας ευρύτερης περιοχής».

Δεν μπορεί να υπάρχει κράτος, το όνομα του οποίου να μονοπωλεί την περιοχή

Η ελληνική θέση, δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος, είναι ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ένα κράτος στην περιοχή, το όνομα του οποίου να μονοπωλεί ολόκληρη την περιοχή» και επισήμανε ότι η Ελλάδα έκανε μια θεαματική μετακίνηση από την αρχική της θέση, για χάρη της επίτευξης ενός συμβιβασμού και της εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

«Κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την άλλη πλευρά, αποδεχόμενοι ότι ο όρος «Μακεδονία» μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο όνομά τους, αλλά με έναν σαφή, τίμιο και καθαρό προσδιορισμό που να ανταποκρίνεται στις γεωγραφικές και πολιτικές πραγματικότητες στην περιοχή. Τις πολιτικές πραγματικότητες,με την έννοια ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πολιτικά σύνορα στην περιοχή. Διεθνή σύνορα», τόνισε.

Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ακόμη ότι το κεντρικό ζήτημα είναι ότι «υπάρχει πρόβλημα σχέσεων - όχι με ευθύνη της Ελλάδας. Σχέσεων μεταξύ ενός κράτους που επιθυμεί να μπει σε μια Συμμαχία και ενός κράτους - μέλους αυτής της Συμμαχίας» και πρόσθεσε: « Η μόνη λογική συνέπεια αυτής της πραγματικότητας είναι ότι, αφού υπάρχει πρόβλημα σχέσεων μεταξύ μιας υποψηφίας χώρας και ενός ήδη μέλους - και για όσο υπάρχει αυτό το πρόβλημα - η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει στην ένταξή του σε μια Συμμαχία. Θα ήταν άλλωστε παράλογο. Θα συγκρουόταν ευθέως με την λογική, την καθημερινή, την συμμαχική και την πολιτική.

Δεν είναι μια πολιτική τιμωρίας, είναι μια πολιτική λογικής. Όσο υπάρχουν τέτοια προβλήματα, δεν μπορεί να υπάρξουν συμμαχικές σχέσεις. Δεν είμαστε ευτυχείς, αν το αποτέλεσμα είναι αυτό, αύριο ή μεθαύριο, διότι επιδίωξη της Ελλάδας, στρατηγική και σταθερή, είναι η ένταξη των γειτονικών χωρών και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία βρισκόμαστε σήμερα».

Όλες οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ λαμβάνονται με συναίνεση

Αναφερόμενος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξήγησε ότι το καταστατικό της Συμμαχίας ορίζει οι αποφάσεις να λαμβάνονται με ομοφωνία. «Όλες οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ λαμβάνονται με συναίνεση. Αυτή είναι η καρδιά του θεσμικού οικοδομήματος της Συμμαχίας»,δήλωσε και τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει κανείς σύμμαχος που θα αμφισβητήσει την θεμελιώδη αρχή λειτουργίας της Συμμαχίας, διότι αυτό επιβάλλει και η συνοχή και η αλληλεγγύη», ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιο κράτος - μέλος σκοπεύει να επιχειρήσει κάτι διαφορετικό, δήλωσε:

«Δεν έχω καμμία υποψία ή πληροφορία. Θα ήταν αδιανόητο. Αλλά υπήρξαν υποθέσεις στον Τύπο ότι υπάρχουν τρόποι να παρακαμφθεί ή να προσπεραστεί η συναίνεση στην διαδικασία λήψης αποφάσεων της Συμμαχίας. Απαντώ, λοιπόν, ως προς αυτές τις υποθέσεις και όχι ως προς την πραγματική θεσμική και πολιτική πραγματικότητα».

Ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε και σε ερώτηση σχετικώς με το εάν υπάρχει πιθανότητα η ΠΓΔΜ να προσκληθεί για ένταξη στο ΝΑΤΟ, υπό αυστηρούς όρους και χρονοδιαγράμματα σε σχέση με την διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας.

«Η Ελλάδα έχει μιλήσει πολύ καθαρά και εγκαίρως. Υπήρξε και καθαρότητα θέσεων και ειλικρίνεια προθέσεων. Εάν οι γείτονές μας παρανόησαν τη θέση μας ή αν πίστεψαν ότι ήταν μπλόφα, δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Λύσεις μεταβατικές, λύσεις με προσωρινές ονομασίες, δεν είναι οριστικές λύσεις και επιδίωξη της Ελλάδας είναι η οριστική λύση. Είναι πολύ σημαντική η στιγμή που ένα κράτος επιδιώκει να ενταχθεί σε μια οικογένεια. Θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να τα έχει καλά με όλα τα μέλη της οικογένειας. Και δεν είναι αυτή η περίπτωση», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου και εξέφρασε την απορία του για την δήλωση των Σκοπίων ότι η τελευταία πρόταση του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς είναι «τελική».

«Ούτε ο κ. Νίμιτς ούτε κανείς άλλος έχει μιλήσει για τελική πρόταση. Πώς να ερμηνεύσει κανείς αυτή την διατύπωση; Είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν από την διαδικασία; Δεν ξέρω. Τι σημαίνει η ερμηνεία που δίνουν; Δεν οφείλουμε εμείς να το εξηγήσουμε αυτό, αλλά η άλλη πλευρά», δήλωσε.

Περί Ενδιάμεσης Συμφωνίας

Ερωτηθείς εάν η Ενδιάμεση Συμφωνία προβλέπει ότι η ΠΓΔΜ μπορεί ανεμπόδιστα να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς ως FYROM και αν στην αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα καταγγείλει την Συμφωνία, ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε ότι από την Ενδιάμεση Συμφωνία προβλέπεται ότι οι δύο χώρες πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να μην καλλιεργείται κλίμα φανατισμού.

«Αναφέρω ενδεικτικά την μετονομασία του αεροδρομίου και την φωτογραφία του πρωθυπουργού των Σκοπίων κ. Γκρουέφσκι να καταθέτει στεφάνι σε μνημείο εθνικού ήρωα της ΠΓΔΜ, κάτω από σημαία στην οποία απεικονίζεται η «Μεγάλη Μακεδονία"», ως τις ακτές της Χαλκιδικής. Αυτή δεν είναι μια Συμφωνία που μπορεί να εφαρμόζει ή να την επικαλείται κανείς με επιλεκτικό τρόπο. Εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε κάνει κάτι τέτοιο. Εκείνοι έχουν», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικώς με το εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα περί άσκησης πιέσεων από την Ουάσιγκτον προς την Αθήνα, ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα συμφωνεί απόλυτα με τις ΗΠΑ σχετικά με την στρατηγική της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος της προσπάθειας για ένταξη των χωρών της περιοχής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Στηρίζουμε κι εμείς την πολιτική των «ανοιχτών θυρών». Και υπ' αυτή την έννοια, δεν υπάρχει διαφορά απόψεων με τις ΗΠΑ. Το θέμα μας εδώ, και ίσως σε αυτό το σημείο να διαπιστώνεται κάποια διαφορά απόψεων, είναι η άποψη ότι μόνο τα τεχνικά κριτήρια μπορούν να αποτελέσουν την βάση επί της οποίας θα κριθεί η πρόσκληση για ένταξη. Όταν υπάρχει ένα ξεκάθαρο πρόβλημα, όπως είδατε τις τελευταίες ημέρες, λόγω των προκλήσεων και της ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί, όταν υπάρχει πρόβλημα σχέσεων μεταξύ ενός κράτους-μέλους και ενός επίδοξου μέλους, αυτό το κράτος -μέλος δεν μπορεί - και είναι λογικό - να συναινέσει σε μια πρόκληση για ένταξη.

Αυτή είναι η κατάσταση και αυτές είναι οι δικές μας έντιμες και ξεκάθαρες θέσεις και όλες αυτές οι υποθέσεις περί πιέσεων ή άλλων εκφράσεων, θα έλεγα «έντονης ενθάρρυνσης», προσπαθούν να περιγράψουν μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με τις ΗΠΑ, μια συζήτηση μεταξύ παλαιών συμμάχων. Αυτή η συζήτηση είναι κάτι που θα πρέπει να συμβαίνει μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας. Είμαστε ευτυχείς που ανταλλάσσουμε απόψεις ανοιχτά με τους συμμάχους μας για αυτό το θέμα, αλλά ταυτόχρονα εμμένοντας και στην θέση μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Κληθείς να σχολιάσει την στάση των άλλων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τα ελληνικά επιχειρήματα, ο κ. Κουμουτσάκος απέρριψε τον ισχυρισμό ότι οι εταίροι μας δεν συμφωνούν με τις θέσεις της Αθήνας και δήλωσε: «Δεν έχω ακούσει συνολικά τα κράτη της συμμαχίας να τοποθετούνται επ' αυτού. Αντιθέτως, έχω δει ποια έγγραφα, ποια κείμενα του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνηθεί ομοφώνως. Και τα scripta manent ("τα γραπτά μένουν").

Τα κείμενα που έχουν συμφωνηθεί ομοφώνως, αναφέρουν ρητά ότι υπάρχει ζήτημα σχέσεων καλής γειτονίας, μέσω της εκκρεμότητας του ονόματος. Στο ένα μάλιστα γίνεται ειδική αναφορά στο ότι ενθαρρύνεται η ηγεσία της ΠΓΔΜ να λύσει το ζήτημα. Ως ζήτημα και ως εκκρεμότητα βρίσκεται σε όλα τα επίσημα σχετικά έγγραφα του ΝΑΤΟ.

Αυτή είναι η έγγραφη και κατατεθειμένη βούληση των κρατών - μελών, τα οποία αποφάσισαν κι έδωσαν την συναίνεσή τους για τα κείμενα. Αν εκφράζονται διαφορετικές εκτιμήσεις μονομερώς, δεν μπορείς πάντα να πείσεις τους πάντες, αλλά είναι βέβαιο ότι η πραγματική πολιτική βούληση των κρατών συνήθως καταγράφεται σε έγγραφα που προσυπογράφουν και εγκρίνουν».

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1546&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote