Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σε πρώτο ρόλο ο Μπους
Σε πρώτο ρόλο ο Μπους Εκτύπωση E-mail
02.04.08
Στο Βουκουρέστι έφτασε αργά το απόγευμα της Τρίτης ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Λόρα και την υπουργό του των Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις. Το Αφγανιστάν και οι σχέσεις με τη Ρωσία στην κορυφή της ατζέντας του.

Ο Πρόεδρος Μπους έφτασε στο Βουκουρέστι προερχόμενος από το Κίεβο, όπου είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούσενκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε την ιδέα όπως η Ουκρανία και η Γεωργία γίνουν επισήμως υποψήφιες για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, διαβεβαιώνοντας ότι η Ρωσία "δεν έχει το δικαίωμα άσκησης βέτο σε ότι αποφασιστεί στο Βουκουρέστι".

Ο Μπους θα μιλήσει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ αύριο Τετάρτη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την περιοχή Νεπτούν στη Μαύρη Θάλασσα όπου και θα έχει συνομιλίες και με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Τραϊάν Μπασέσκου.

Στη συνέχεια οι δύο άνδρες θα επιστρέψουν στο Βουκουρέστι για δείπνο εργασίας με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο Μπους θα αναχωρήσει από τη Ρουμανία την Παρασκευή, θα κάνει μια στάση στην Κροατία και το Σάββατο θα βρίσκεται στο Σότσι όπου θα έχει μια αποχαιρετιστήρια σύνοδο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν που ολοκληρώνει το Μάιο την προεδρική του θητεία.

Η καυτή ατζέντα

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα πρέπει ν’ αποτελέσουν τις «πρώτες προτεραιότητες» του ΝΑΤΟ, αναμένεται να τονίσει αύριο στους εταίρους του ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κατά την σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι, σύμφωνα με τα τμήματα της ομιλίας του που δημοσίευσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα πάντοτε με τα τμήματα αυτά, ο Μπους αναμένεται επίσης να καλέσει τη Ρωσία να συστρατευθεί με τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη μίας αντιπυραυλικής ασπίδας απέναντι σε μία πιθανή απειλή από το Ιράν.

«Εάν μειώσουμε την πίεση, τότε οι εξτρεμιστές πρόκειται ν’ ανακτήσουν περιοχές (στο Αφγανιστάν), όπου θα είναι ασφαλείς γι’ αυτούς και θα τις χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο για να τρομοκρατούν τον αφγανικό λαό και ν’ απειλούν εμάς», πρόκειται να πει ο Μπους.

«Καλούμε τη Ρωσία να μας συνδράμει σ’ αυτήν την προσπάθεια, πολλών εξ ημών, για να υπερασπισθούμε την Ρωσία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ από μία απειλή που διαφαίνεται και που θα μπορούσε να μας πλήξει όλους», προσθέτει.

Η ιδιότητα του μέλους «θα πρέπει να παραμείνει ανοικτή προς όλες εκείνες τις δημοκρατίες της Ευρώπης που την επιζητούν», αναμένεται να τονίσει ο Μπους και για το έτερο μεγάλο ζήτημα, που αναμένεται ν’ απασχολήσει τη σύνοδο του Βουκουρεστίου και εν πολλοίς αφορά την διαίρεση των μελών του ΝΑΤΟ (και την αντίθεση της Ρωσίας) σχετικά με το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη Συμμαχία.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1543&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote