Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στα δικαστήρια το κόμμα του Ερντογάν
Στα δικαστήρια το κόμμα του Ερντογάν Εκτύπωση E-mail
31.03.08

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας θα κριθεί τελικώς η προσφυγή που έχει κατατεθεί για την απαγόρευση της λειτουργίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων σε 71 κορυφαία στελέχη του, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αντιπρόεδρος του δικαστηρίου Οσμάν Πασκούτ ανακοίνωσε ότι ελήφθη ομόφωνα απόφαση να εξεταστεί επί της ουσίας το αίτημα που υπεβλήθη στις 14 Μαρτίου από τον εισαγγελέα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Αμπντουραχμάν Γιαλτζίνκαγια με το σκεπτικό ότι το AKP επιδίδεται σε ενέργειες που αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ως προς την ουσία της προσφυγής θα είναι προϊόν πολύμηνης διαδικασίας.

Η εισαγγελική ενέργεια τροφοδότησε την ένταση ανάμεσα στους υπερασπιστές του κοσμικού κράτους και τους υποστηρικτές της κυβέρνησης, οι οποίοι ζητούν διεύρυνση των θρησκευτικών ελευθεριών.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο εξασφάλισε μεγάλη νίκη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αποκρούει τους ισχυρισμούς του εισαγγελέα και αντιτείνει ότι το διάβημα του τελευταίου υποκρύπτει πολιτικά κίνητρα.

Το AKP δηλώνει ότι έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με το πολιτικό Ισλάμ και αυτοχαρακτηρίζεται «δημοκρατικό συντηρητικό κόμμα».

Ωστόσο, κύκλοι των Ενόπλων Δυνάμεων και της δικαστικής εξουσίας, προπυργίων του κοσμικού κράτους, κατηγορούν το κυβερνών κόμμα για σταδιακό εξισλαμισμό της χώρας.

Στην άλλη όχθη οι υπερασπιστές της κυβέρνησης κατηγορούν τον εισαγγελέα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για προσβολή της δημοκρατίας, αφού το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επανεξελέγη με το 46,6% των ψήφων κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1539&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote