Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ψηφίστηκε το ασφαλιστικό
Ψηφίστηκε το ασφαλιστικό Εκτύπωση E-mail
31.03.08
Με τις 151 ψήφους των 150 βουλευτών της ΝΔ, καθώς η επιστολή του Μ. Έβερτ με την οποία δήλωσε τη στήριξη του στο νομοσχέδιο δεν έγινε αποδεκτή, και του ανεξάρτητου βουλευτή Κ. Κουκοδήμου ψηφίστηκε στο σύνολο του το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Κατά ψήφισαν 146 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Αμέσως μετά τη ψήφισή του νομοσχεδίου τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσηςκαι κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο νομοσχέδιο με τίτλο «Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης». Οι σχετικές επιστολές προς τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα υπογράφονται από το σύνολο των βουλευτών της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας (ΠΑΣΟΚ 102, ΚΚΕ 24, ΣΥΡΙΖΑ 14, ΛΑΟΣ 10) και ξεπερνούν τα απαιτούμενα δύο πέμπτα (120) του όλου αριθμού των βουλευτών (300). Ωστόσο, η έγκριση των προτάσεων απαιτεί πλειοψηφία των τριών πέμπτων (180) του όλου αριθμού των βουλευτών.

Την Τρίτη στις 6.30 το απόγευμα ξεκινά η συζήτηση για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 11 το βράδυ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Η ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου του υπουργείου Απασχόλησης για τη «Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης» διεξήχθη στις επτά το απόγευμα και θα ακολουθήσει η κατάθεση των προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Κι αυτό το «παράθυρο» όμως το έχει κλείσει «ερμητικά» η κυβέρνηση διά στόματος πρωθυπουργού, θέση στην οποία αναμένεται να πειθαρχήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι παρά τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό ήταν απαραίτητες και έπρεπε να προχωρήσουν.

Παράλληλα, προετοιμάζονται για το επόμενο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, που επίσης αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, τη διοικητική μεταρρύθμιση, που θα αλλάξει το «χάρτη» της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του πήρε «παράταση» λόγω της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για τα «Μέτρα για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών».

Υστερα από ομόφωνη απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, η σημερινή Δευτέρα μετατρέπεται από ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου σε ημέρα νομοθετικού έργου ώστε να συνεχιστεί η διακοπείσα συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού στην οποία θα ενταχθεί η ονομαστική ψηφοφορία για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Μετά την ψηφοφορία -όπου δεν αναμένονται εκπλήξεις- θα ακολουθήσει η κατάθεση των προτάσεων για δημοψήφισμα. Η συζήτηση αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί έως και σε τρεις συνεδριάσεις ενώ για την προκήρυξη δημοψηφίσματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απαιτούνται τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών (180/300). Οι διαξιφισμοί πάντως συνεχίζονται με χαρακτηριστική την τοποθέτηση του γραμματέα Κ.Ε. της Ν.Δ. κ. Λ. Ζαγορίτη από τα Ιωάννινα, σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ το βράδυ του Σαββάτου, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα επικίνδυνο παιχνίδι εντυπώσεων όταν εμπλέκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Είναι απαράδεκτο να εμπλέκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε πολιτικούς ανταγωνισμούς», είπε ο κ. Ζαγορίτης χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ κίνηση «απλής επιπολαιότητας» εκφράζοντας την ευχή να μην επαναληφθεί. Για το ασφαλιστικό σημείωσε ότι «με αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τη μεταρρύθμιση βάζοντας τέλος στην τακτική του ΠΑΣΟΚ με τις συνεχείς αναβολές, τις οποίες δεν άντεχε πλέον το ασφαλιστικό. Θα μπορούσαμε να το αφήσουμε άλλα 5-6 χρόνια για να αποφύγουμε τις συγκρούσεις αλλά εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες ακόμη και με κόστος για να μην καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα». Χθες, από το Βόλο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας, όταν ρωτήθηκε για τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά, τα απέδωσε «στον στρατό κατοχής», χαρακτηρίζοντας έτσι τους απεργούς στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Την ίδια στιγμή, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης δίνουν το βάρος στην επιχειρηματολογία τους για την ανάγκη διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ενώ την ερχόμενη Πέμπτη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα επιδώσουν στο Προεδρείο της Βουλής τις υπογραφές που συλλέγουν για το ασφαλιστικό, οι οποίες ήδη ξεπερνούν τις 200.000.

Ποιοι απεργούν

Η ΟΤΟΕ αποφάσισε τη συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκηρύσσοντας νέα πανελλαδική απεργία για σήμερα Δευτέρα 31 Μαρτίου.

Πανελλαδική 48ωρη αποχή των δικηγόρων αποφάσισε και η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για τη Δευτέρα την Τρίτη, 1η Απριλίου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να απεργήσουν κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων αφήνουν οι υπάλληλοι του υπυργείου Παιδείας.

Η γενική συνέλευση του συλλόγου αποφάσισε δύο 24ωρες απεργίες, στις 2 και 8 Απριλίου, με αίτημα να τους χορηγηθεί επίδομα μεταστέγασης του υπουργείου για τα έξοδα μετακίνησης τους.


Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1537&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote