Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Νέο κύμα πιέσεων από τις ΗΠΑ
Νέο κύμα πιέσεων από τις ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
31.03.08
Με νέο κύμα πιέσεων απαντούν οι ΗΠΑ στην επίμονη θέση της Αθήνας «μη λύση, σημαίνει μη πρόσκληση», για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Με δήλωση του το State Department εκφράζει κατανόηση για την εκκρεμότητα του ονόματος που «είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους φίλους και συμμάχους μας στην Ελλάδα», αλλά επισημαίνει «σίγουρα δεν υπάρχουν σχέδια για να καθυστερήσουμε τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ή να καθυστερήσουμε αποφάσεις για την ένταξη λόγω αυτού του ζητήματος» Οι ΗΠΑ εκφράζουν ελπίδες «τις επόμενες ημέρες να συνεχισθεί η εντατική εργασία εκ μέρους των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Μακεδονίας για να καταλήξουν σε μια λύση αυτού του ζητήματος έτσι ώστε να μην συντρέχουν εξωτερικοί λόγοι που μπορεί να επηρεάσουν την υποψηφιότητα ένταξης της Μακεδονίας».

Η πρωτοβουλία για λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ανήκει στον ΟΗΕ και πρέπει να πληρωθούν οι κανόνες και οι διαδικασίες, υπό τα Ηνωμένα Εθνη, για να βρεθεί λύση, δηλώνει κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα η ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη επαναλμβάνει την πάγια θέση του πρωθυοπυργού: «μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση».

Τζ. Μπους: «με ήσυχη τη συνείδηση η ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ»
Είχε προηγηθεί δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζ. Μπους - η δεύτερη κατά σειρά- στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα της ονομασίας επιδέχεται λύση και θα λυθεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αποκαλεί την ΠΓΔΜ, «Μακεδονία» ανέφερε επίσης, ότι η γειτονική χώρα εκπλήρωσε τις ενταξιακές προϋποθέσεις, και για αυτό πρέπει να αποφασιστεί η ένταξή της, "με ήσυχη τη συνείδηση".

Ντ. Μπακογιάννη: «μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση»
Απαντώντας στη δήλωση Μπους η Ντ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει ένα στόχο. Να εξομαλύνει πλήρως τις σχέσεις της με τα Σκόπια, βασισμένη πάνω σε μια κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα. Μέχρι εκείνη την ώρα έχουμε πει και είμαστε απολύτως σαφείς, ότι συμμαχικές σχέσεις δεν μπορούν να χτιστούν όταν δεν υπάρχουν καλές γειτονικές σχέσεις». Πρόσθεσε δε, ότι «μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση».

Σε ερώτηση αν μεθοδεύεται η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το όνομα FYROM, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε: «Έχουμε απαντήσει και γι΄ αυτό. Έχουμε πει ότι η Ελλάδα θέλει κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος διότι αυτό θεωρούμε ως βάση συμμαχικών σχέσεων. Θέλω να προσθέσω μια φράση: ότι οι σημερινές και χθεσινές προκλήσεις και εκφράσεις μισαλλοδοξίας δεν βοηθούν τη χώρα που θέλει να γίνει σύμμαχος, αντίθετα, επιβεβαιώνουν την ελληνική θέση, η οποία αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω εξέλιξη στο θέμα της συμμαχίας».

Τέλος στο ερώτημα αν το βέτο είναι ζωντανό, η Υπουργός σημείωσε: «Η θέση μας είναι γνωστή. Την έχουμε πει, την έχουμε θέσει ξανά. Ας την επαναλάβω: Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση».

Δεν αποκλείεται συνάντηση Καραμανλή – Μπους στο Βουκουρέστι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης Καραμανλή – Μπους και επαναβεβαίωσε το ελληνικό ενδιαφέρον για λύση. Χωρίς όμως «υποχωρήσεις πέραν των σημείων των οποίων έχουμε πάει, τα οποία είναι ξεκάθαρα και θεωρούμε ότι μπορούν να ικανοποιήσουν και το αίσθημα του έλληνα πολίτη, αλλά και το δίκαιο που απορρέει από την ιστορία».

Σε ερώτηση αν μια πρόταση μπορεί να έρθει πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ή και κατά τη διάρκειά της, ο Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι υπάρχει διαδικασία για τον ΟΗΕ και τόνισε ότι "δεν πρόκειται να αρνηθούμε συζήτηση σε καμία περίπτωση και στη διάρκεια που θα είμαστε στο Βουκουρέστι από όποιον σύμμαχο θελήσει να συζητήσουμε. Θα επιδιώξουμε και συζητήσεις όπως έγινε και πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ώστε να ενημερώσουμε για το θέμα των Σκοπίων". Σχετικά με το κατά πόσο επαρκούν τα χρονικά περιθώρια έως τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αυτό απαντιέται από τους χρόνους. Πρόσθεσε πως είναι βέβαιο ότι οι επόμενες ημέρες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η δε θέση μας είναι παγιωμένη και γνωστή σε όλους.

Για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εκβιασμό που φέρεται να δέχεται η κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν υπάρχει εκβιασμός και ότι η κυβέρνηση και η χώρα δεν εκβιάζονται και παρακάλεσε «να κρατήσουμε όλοι τόνους τέτοιους οι οποίοι θα βοηθήσουν την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας μας».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υπό αίρεση, απάντησε αρνητικά ενώ ερωτηθείς αν θα αντέξουμε την απομόνωση, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ, η Γερμανία κι άλλες χώρες έχουν ταχθεί υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, απάντησε λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, με βάση το δίκαιο, για την ιστορία στην περιοχή, για τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε πραγματικά να βελτιωθούν οι σχέσεις στα Βαλκάνια μεταξύ των γειτόνων. Όσο για το ενδεχόμενο μιας πρόσκλησης στο ΝΑΤΟ της γειτονικής χώρας ως ΠΓΔΜ, όπως αναφέρεται και στην Ενδιάμεση Συμφωνία, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι υπάρχουν - στη συγκεκριμένη συμφωνία - και αναφορές στις σχέσεις καλής γειτονίας, δηλαδή μία σειρά από ζητήματα, πέρα των τυπικών στοιχείων. Σε ερώτηση αν υπήρξε αιφνιδιασμός της κυβέρνησης μετά το τηλεφώνημα της Κ. Ράις στην κα Ντ. Μπακογιάννη, ανέφερε ότι σε μία διαδικασία, όπως αυτή, δεν αιφνιδιάστηκε, σε καμία περίπτωση, η κυβέρνηση και δεν θα ήταν νοητό να αιφνιδιαστεί από την προσπάθεια της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ένταξης των νέων χωρών στο ΝΑΤΟ. Σε ερώτηση αν θα συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να πει.

Την αντίθεση του στη θέση των ΗΠΑ εξέφρασε στον Ντ. Σπέκχαρντ ο Γ. Παπανδρέου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, είχε απόψε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στον οποίο επανέλαβε τη θέση του Κινήματος για το θέμα των Σκοπίων: «Μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. Ένα ξεκάθαρο «όχι» σε οποιαδήποτε μορφή διπλής ονομασίας».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την αντίθεσή του στη θέση που εκφράζουν οι ΗΠΑ στο θέμα, αλλά και στις πιέσεις που ασκούν στην Ελλάδα. Επίσης ζήτησε από τις ΗΠΑ να στηρίξουν τις ελληνικές θέσεις στο Βουκουρέστι.

Παράλληλα υπενθύμισε στον κ. Σπέκχαρντ ότι η Ελλάδα ήταν πάντα συνεπής και αναφέρθηκε στην αρχή της αμοιβαιότητας στις συμμαχικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα περιμένει τον σεβασμό των θέσεών και συμφερόντων της και από τις ΗΠΑ».

Αλ. Παπαρήγα
Η γ.γ.. του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα δήλωσε ότι οι σχέσεις της Ελλάδος με την ΠΓΔΜ καθορίζονται από την μεγάλη κούρσα για την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της θέσης επιρροής των ΗΠΑ σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία, η οποία εξελίσσεται στα Βαλκάνια.

Μ. Λιάπης: Με τη στήριξη όλων των κομμάτων η θέση της Ελλάδας
Η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού Μ. Λιάπης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, υπενθυμίζοντας ότι διατυπώθηκε πρόσφατα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτή τη θέση βασικά τη στηρίζουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σημείωσε ο κι. Λιάπης.

Σε ετοιμότητα μέχρι τελευταία στιγμή η Βουλή της ΠΓΔΜ
Το ενδεχόμενο να συγκληθεί η Bουλή της ΠΓΔΜ για να εξετάσει το ζήτημα της ονομασίας, "την τελευταία στιγμή" πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και εφόσον αυτό "κριθεί απαραίτητο", άφησαν ανοιχτό ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, οι οποίοι συναντήθηκαν, το βράδυ της Κυριακής, στα Σκόπια, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

"Λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική των εντατικών διπλωματικών δραστηριοτήτων και την ανταλλαγή απόψεων και θέσεων, αποφασίστηκε, μια ενδεχόμενη συνεδρίαση της Bουλής για το πλέον σημαντικό αυτό ζήτημα για τη χώρα, εάν κριθεί αναγκαίο, να διεξαχθεί την τελευταία στιγμή, ώστε να παρουσιαστούν στους βουλευτές οι πιο πρόσφατες και ουσιαστικές πληροφορίες", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Προέδρου και την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε δηλώσεις του εξέφρασε τη "βαθειά λύπη του" για την ανάρτηση σε δρόμους των Σκοπίων προσβλητικών για την ελληνική σημαία αφισών, οι οποίες δεν έχουν ακόμη αποσυρθεί.Ντ. Σπέκχαρντ: "Προσβλητική η αφίσα"

Σχετικώς με την προσβλητική, για την ελληνική σημαία, αφίσα που αναρτήθηκε στους δρόμους των Σκοπίων, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ δήλωσε νωρίτερα σήμερα: «Η δημόσια προβολή της ελληνικής σημαίας με ζωγραφισμένη μια σβάστικα στην θέση του λευκού σταυρού, σε πάνελ όπου διαφημίζεται έκθεση τέχνης στα Σκόπια, είναι ευλόγως προσβλητική προς τους Έλληνες και όσους υπέφεραν από τον φασισμό και τον ναζισμό κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Καλωσορίζουμε τις επίσημες δηλώσεις από τα Σκόπια, οι οποίες αποσυνδέουν την κυβέρνηση από τέτοια δημόσια εκτεθειμένα σύμβολα ή ρητορική».

e-tipos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1535&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote