Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Συνεχίζονται οι πιέσεις στην Κίνα για το Θιβέτ
Συνεχίζονται οι πιέσεις στην Κίνα για το Θιβέτ Εκτύπωση E-mail
30.03.08
Σε στρατιωτικό κλοιό βρίσκεται ολόκληρο το Θιβέτ την τελευταία εβδομάδα και όχι μόνο η πρωτεύουσά του, Λάσα, όπου ξεκίνησαν τα αιματηρά επεισόδια στις 10 Μαρτίου. Σύμφωνα με το Πεκίνο οι νεκροί ανέρχονται στα 19 άτομα και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 600. Κατά τους Θιβετιανούς ωστόσο, που οι εκτιμήσεις τους βρίσκονται πιο κοντά στην πραγματικότητα, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 140.

Ενδεικτικό στοιχείο για την επιχείρηση ωμής καταστολής που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Θιβέτ είναι η λίστα 53 καταζητούμενων που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές ασφαλείας της Κίνας και αφορά άτομα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις συγκρούσεις. Επίσης, η είδηση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ίδιες πηγές σχετικά με την οικειοθελή παράδοση 660 ατόμων στις αρχές, που πολύ πιθανά πρόκειται για συλλήψεις.

Το Πεκίνο εξακολουθεί να αποδίδει ακέραια την ευθύνη για τα επεισόδια στην «κλίκα του Δαλάι Λάμα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά εντάσσοντας στην κριτική της και τις διάφορες επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί στις δυτικές χώρες, και ιδιαίτερα σε ΗΠΑ και Αγγλία, με στόχο την ανεξαρτητοποίηση του Θιβέτ. Ο Δαλάι Λάμα από τη μεριά του, που ζει εξόριστος στην Ινδία από το 1959, παρότι είναι ο πνευματικός ηγέτης του θιβετιανού κινήματος και εκπρόσωπός του αρνείται μετ' επιτάσεως οποιαδήποτε ευθύνη για τα αιματηρά επεισόδια, ενώ με κάθε τρόπο διακηρύττει ότι δεν επιθυμεί την ανεξαρτητοποίηση του Θιβέτ, αλλά ευρύτερη αυτονομία.

Πολιτικός ηγέτης ο Δαλάι Λάμα

Η αλήθεια είναι ότι ο Δαλάι Λάμα, τον οποίο δικαίως κατηγορεί το Πεκίνο ότι έχει υπερβεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα, νομιμοποιεί με οποιονδήποτε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο τις παρεμβάσεις των δυτικών κυβερνήσεων στα εσωτερικά της Κίνας. Όχι μόνο τώρα, αλλά ανέκαθεν. Χαρακτηριστικότερη ήταν η περίπτωση της βράβευσής του τον Οκτώβριο που μας πέρασε από το αμερικανικό Κογκρέσο και η επίσκεψή του σε μια σειρά δυτικές πρωτεύουσες, που φυσικά εξόργισε το Πεκίνο. Με αφορμή τα επεισόδια ο Δαλάι Λάμα εγκατέλειψε και τις τελευταία προσχήματα. Έτσι, την προηγούμενη Παρασκευή η επαφή που είχε μαζί του η πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων έδειξε το ζωηρό ενδιαφέρον της (δικομματικής) αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας για τα εσωτερικά πράγματα της Κίνας και τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε σε αυτή την κατεύθυνση ο βουδιστής ηγέτης. Οι αμερικανικές πιέσεις ασκήθηκαν στη συνέχεια και στο ανώτερο δυνατό επίπεδο από τον πρόεδρο Μπους, που τηλεφώνησε στον κινέζο ομόλογό του, Χου Ζιντάο, ζητώντας του να έρθει σε απ' ευθείας διαπραγματεύσεις με τον Δαλάι Λάμα. Την εβδομάδα που πέρασε ήταν η σειρά της Ευρώπης να δείξει το όψιμο ενδιαφέρον της (και κυρίως άκρως επιλεκτικό, αν σκεφτούμε πόσες άλλες περιπτώσεις καταπίεσης δικαιωμάτων έχει καταπιεί). Η αρχή έγινε με τον γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί την ημέρα όπου γάλλοι δημοσιογράφοι στην Αρχαία Ολυμπία, αξιοποιώντας τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα με ασυνήθιστο τρόπο (και αντιδεοντολογικό οφείλουμε να πούμε) έφερναν σε πραγματικά άσχημη θέση την Κίνα. Ο γάλλος πρόεδρος την ίδια μέρα, από το Λονδίνο όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη και με στόχο να στηρίξει τα κατακρημνιζόμενα εκλογικά του ποσοστά, κάλεσε κι αυτός το Πεκίνο να προχωρήσει σε «πραγματικό διάλογο» με τον Δαλάι Λάμα. Το Λονδίνο συντάχθηκε πλήρως με το Παρίσι και ανακοίνωσε μάλιστα ότι τον Μάιο, οπότε θα επισκεφθεί το Λονδίνο ο Δαλάι Λάμα, θα τον δεχτεί ο ίδιος ο βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν. Απώτερη επιδίωξη των Δυτικών, στον βαθμό που ο Δαλάι Λάμα διακηρύσσει σε όλους τους τόνους δυσαρεστώντας μάλιστα και πολλούς Θιβετιανούς ότι δεν επιδιώκει την ανεξαρτητοποίηση του Θιβέτ, είναι πολύ πιθανόν η εκχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στην κινέζικη επαρχία, κατά τα πρότυπα των Ειδικών Διοικητικών Περιοχών του Χονγκ Κογκ και του Μακάο. Από κάπου πρέπει να αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ...

paron
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1533&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote