Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εσπειραν ανέμους, θερίζουν σφαίρες
Εσπειραν ανέμους, θερίζουν σφαίρες Εκτύπωση E-mail
30.03.08
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στο Στρατό του σιίτη ριζοσπάστη Μοκτάντα αλ Σαντρ και των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας σε Βασόρα, Βαγδάτη και πολλές πόλεις απειλούν να τινάξουν στον αέρα την εύθραυστη «βελτίωση της ασφάλειας» στη χώρα Το πρώτο τεστ της ιρακινής κυβέρνησης καταδεικνύει και τους κινδύνους της πολιτικής συγκυριακών συμμαχιών στην οποία έχουν αποδυθεί οι ΗΠΑ.

Η κρίση πυροδοτήθηκε από την απόφαση του πρωθυπουργού Αλ Μαλίκι να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση «για να καθαρίσει τη Βασόρα από τα εγκληματικά και άνομα στοιχεία».

Στην πραγματικότητα πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση κατά των ενόπλων πολιτοφυλακών του αλ Σαντρ (που τους τελευταίους μήνες έχουν γνωρίσει κύμα συλλήψεων), στο πλαίσιο του ανοιχτού πολέμου εξουσίας ανάμεσα στις σιιτικές δυνάμεις.

Από τον Δεκέμβριο, που αποχώρησαν οι Βρετανοί, οι δυνάμεις του αλ Σαντρ μάχονται για τον έλεγχο της περιοχής με τις Ταξιαρχίες Μπαντρ του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου, οι οποίες ελέγχουν τις δυνάμεις ασφαλείας και με τους ενόπλους του κόμματος Fadhila (Αρετή), βασικού εταίρου της κυβέρνησης Μαλίκι.

Ο Σαντρ καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ έχουν συνταχθεί με τις Ταξιαρχίες Μπαντρ και η «εκστρατεία ασφαλείας» είναι πρόσχημα για προγκρόμ εναντίον του ενόψει των τοπικών εκλογών που θα γίνουν τον Οκτώβριο.

Ο Μπους διαμήνυσε πως η δυναμική απάντηση της κυβέρνησης είναι «θετικό βήμα για την εδραίωση ενός κυρίαρχου έθνους» και «αναγκαία φάση της ανάπτυξης μιας ελεύθερης κοινωνίας» εκτιμώντας πως το Ιράκ επιστρέφει στην ομαλότητα.

Πράγματι. Το Ιράκ φλέγεται ξανά. Εκατοντάδες είναι οι νεκροί, καθώς οι μάχες μαίνονται, αμερικανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έγιναν σε Βασόρα, Βαγδάτη και Χίλα, οι ταραχές επεκτάθηκαν και σε Κουτ, Αμάρα, Μπακούμπα, Νασιρίγια.

Καταιγισμός ρουκετών έπληξε την Πράσινη Ζώνη, ανατινάχθηκε ο δεύτερος μεγαλύτερος πετρελαιοαγωγός, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι κρατούνται όμηροι από το Στρατό του Μάχντι και σημειώθηκαν οι πρώτες λιποταξίες.

Βία δίχως τέλος

Στη Βουλή, με την αποχή του σιιτικού μπλοκ Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία (όπου μετέχει το κόμμα του Μαλίκι και το Ανώτατο Ισλαμικό Συμβούλιο) συστάθηκε Επιτροπή Διαμεσολάβησης για να δοθεί τέλος στη βία. Παρά την έκκλησή της για κατάπαυση του πυρός και την πρόταση του Σαντρ για συνομιλίες, ο Μαλίκι δηλώνει ανυποχώρητος παίζοντας το πολιτικό του μέλλον.

Η νέα εκστρατεία θέτει σε κίνδυνο την πολύτιμη εκεχειρία που επέβαλε ο Σαντρ από τον περασμένο Αύγουστο, η οποία στάθηκε μία από τις καταλυτικές συνισταμένες της μείωσης της βίας στη χώρα. Η άλλη ήταν η αμφιλεγόμενη τακτική των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν και εξοπλίσουν σουνίτες φυλάρχους, που ίδρυσαν τα Συμβούλια Αφύπνισης για να πολεμήσουν εναντίον ριζοσπαστών τζιχαντιστών.

Οι συνέπειες μπορεί να είναι τραγικές, καθώς, χάρη στις ΗΠΑ, και οι σουνίτες πλέον, όπως και οι σιίτες και οι Κούρδοι, διαθέτουν ιδιωτικό στρατό.

Οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά «βελτίωση της ασφάλειας» προμηνύουν, λίγο πριν από την έκθεση Πετράους στο Κογκρέσο για την κατάσταση στο Ιράκ και την αμερικανική παρουσία στη χώρα. Ευνοϊκή η συγκυρία για τον αμερικανό πρόεδρο, που ζήτησε την παραμονή «επαρκών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ».

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1532&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote