Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πολιορκία Μπους στην Αθήνα
Πολιορκία Μπους στην Αθήνα Εκτύπωση E-mail
29.03.08

Σε δύο παραλλαγές ονομασίας καταλήγει η Ουάσιγκτον. Ο Νίμιτς καλείται να επιλέξει μεταξύ του «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια» και του «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας»

Ψυχολογικό πόλεμο, κυρίως εναντίον της Ελλάδας, ασκεί τα τελευταία 24ωρα η αμερικανική κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τον ίδιο τον πρόεδρο Τζ. Μπους και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Στίβεν Χάντλι, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν την ανάγκη διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, με την αποδοχή των υποψηφιοτήτων της Κροατίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων, ενώ ταυτόχρονα δείχνουν να μη λαμβάνουν καθόλου υπ όψιν την απειλή του Κ. Καραμανλή για κατάθεση βέτο.

Την ίδια στιγμή, έχουν εξαπολύσει διπλωματική επίθεση, για να πείσουν Σκόπια και Αθήνα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και να αποδεχθούν την υστάτη, νέα πρόταση του μεσολαβητή, Μ. Νίμιτς, ο οποίος προτίθεται -σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Νταν Φριντ- να επισκεφθεί την περιοχή, πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε πως αδυνατούσε να επιβεβαιώσει την πληροφορία.


Οι εισηγήσεις
Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ «γίνονται ασκήσεις επί χάρτου», κατά την έκφραση διπλωματικής πηγής και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί καταλήγουν να στηρίξουν δύο εισηγήσεις, ώστε να επιλέξει ο μεσολαβητής αυτή που θα επιχειρηθεί να επιβληθεί στα μέρη.

  • Η πρώτη (και πιθανότερη) ονομασία είναι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια» μεταφρασμένη στα σλαβικά και χωρίς παρένθεση, αλλά παύλα, και
  • Η δεύτερη θα περιέχει τη λέξη «Νέα», με πιο πιθανή την ονομασία «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», την οποία πιστεύουν ότι δύσκολα θα απορρίψει η Αθήνα.

Διπλωματική πηγή της Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς -«Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)»- συζητήθηκε στη συνάντηση του κ. Φριντ με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων, χωρίς να ακουστούν ισχυρές αντιρρήσεις. Η πηγή υποστήριξε ότι ο Αμερικανός υφυπουργός έμεινε με την εντύπωση πως η πρόταση θα γινόταν πιο εύκολα αποδεκτή από την Ελλάδα. Επίσης, η πηγή ισχυρίστηκε ότι το τελευταίο διάστημα εγκαταλείφθηκε η «γραμμή» που δόθηκε στον πρέσβη Αδ. Βασιλάκη, τον Νοέμβριο, για μία ονομασία στο εσωτερικό και το εξωτερικό των Σκοπίων.

Η αμερικανική πλευρά είναι έντονα ενοχλημένη από την απόρριψη της πρότασης του κ. Νίμιτς εκ μέρους της Αθήνας, όπως και από τη σπουδή που επιδείχθηκε για να «φορτωθεί» την εισήγηση ο κ. Φριντ. «Δεν υπέβαλα καμία πρόταση», ανέφερε ο Αμερικανός υφυπουργός κατά την επίσκεψή του στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας για να τιμήσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. «Δεν καθοδήγησα τον κ. Νίμιτς, προσπάθησα να βοηθήσω», προσέθεσε. Ομως, το «Εθνος» πληροφορήθηκε ότι ο κ. Φριντ είναι σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με τον μεσολαβητή, ο οποίος του απέστειλε την πρόταση πολλές ώρες πριν την καταθέσει στους κ. Βασιλάκη και Δημητρόφ.

Οι επόμενες κινήσεις των Αμερικανών θα είναι καθοριστικές για τη συνέχεια:

Πρώτον: Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εντολή που έφτασε σε όσους ασχολούνται με θέματα ΝΑΤΟ και Ευρώπης είναι να αποφευχθεί πάση θυσία εκτροχιασμός της διαδικασίας της διεύρυνσης. Στο πνεύμα των δηλώσεων του κ. Μπους και του κ. Χάντλι, οι οποίοι θεωρούν δεδομένη την αποστολή πρόσκλησης στην Κροατία, την Αλβανία και τα Σκόπια, οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα προσπαθήσουν να απομονώσουν την Ελλάδα και να παρουσιάσουν το βέτο ως αντισυμμαχική ενέργεια.

Δεύτερον: Αποφασίστηκε να δραστηριοποιηθεί ο Τζ. Μπους προσωπικά. Απλά δεν αποφασίστηκε το πότε και το πώς θα δραστηριοποιηθεί. Ο κ. Φριντ πιστεύει πως πρέπει να γίνουν τα τηλεφωνήματα προς την Αθήνα και τα Σκόπια άμεσα. Αλλοι διπλωμάτες, σκεπτόμενοι το προηγούμενο του κυπριακού δημοψηφίσματος, δεν επιθυμούν να εμπλέξουν τον πρόεδρο.

Τρίτον: Τα μέλη της ομάδας του κ. Φριντ πιστεύουν πως πρέπει να τεθούν εκβιαστικά διλήμματα προς τις δύο πλευρές, παρά το γεγονός ότι έχουν πληροφορίες ότι ο κ. Καραμανλής «θα σηκώσει τη σημαία του εθνικισμού»...

Μ. ΝΙΜΙΤΣ
Ονόμασε την κόρη του Αλεξάνδρα

Απόφοιτος του Χάρβαρντ της Οξφόρδης και του Κολεγίου Williams, ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς εθεωρείτο, μέχρι πρόσφατα, ένας χαμηλών τόνων διπλωμάτης, που έδειχνε σεβασμό στο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης και εκτίμηση στους πρωταγωνιστές του. Είναι ένας ευγενικός άνθρωπος, που προσπαθεί να ναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τα οποία δεν επεδίωξε ποτέ.

Οσοι παρακολούθησαν δηλώσεις του από τα τηλεοπτικά κανάλια, σίγουρα έχουν αντιληφθεί ότι είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από άνετος όταν απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ακολουθεί τη θεωρία «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια», και η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε παρέμβαση από υψηλόβαθμο αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών για να αποδεχθεί να συνομιλεί με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Οι τελευταίες εξελίξεις ανάγκασαν διπλωμάτες και δημοσιογράφους να αλλάξουν γνώμη για τον μειλίχιο διπλωμάτη. Η απόφασή του να εξαπατήσει τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων και να τους διαβεβαιώσει ότι δεν θα υποβάλει προτάσεις, έδειξε κάκιστο χαρακτήρα, ακόμα και αν αποδεχθεί κανείς ότι η έκπληξη είναι το άλφα και το ωμέγα της μοντέρνας διπλωματίας.

Το τελευταίο διάστημα επέλεξε να γίνει ουραγός της Ουάσιγκτον, αν και ο ρόλος του είναι εντελώς διαφορετικός. Είναι ένας ανεξάρτητος μεσολαβητής που δεν πρέπει να εξυπηρετεί κανέναν, πόσω μάλλον την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους. Αξίζει να σημειωθεί πως ονόμασε την κόρη του Αλεξάνδρα (!) και ότι για τις υπηρεσίες που προσφέρει πληρώνεται ένα δολάριο τον χρόνο.

ΝΤ. ΦΡΙΝΤ
Ο «αρχιτέκτων» του Κοσόβου

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνιελ Φριντ, είναι διπλωμάτης καριέρας. Πέρασε από τα πιο σημαντικά κλιμάκια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σήμερα είναι ένας εκ των ολίγων που «κατασκευάζουν» πολιτική. Τον χαρακτηρίζει η πίστη στα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει αναμειχθεί στις διαδικασίες για τις πιο δύσκολες αποφάσεις του σημερινού προέδρου Τζορτζ Μπους.

Ως μέλος του NSC, υποστήριξε τον πόλεμο εναντίον του Σαντάμ Χουσεϊν και ανήκει στην ομάδα αυτών που επέβαλαν την εισβολή στο Ιράκ. Εχει ευθύνη και για τη νέα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, την ανεξαρτησία του οποίου υποστήριξε με πάθος. Μάλιστα, για να επιτύχει την απόσχιση της σερβικής επαρχίας έφτασε μέχρι τον Λευκό Οίκο, όπου σε διάστημα μισής ώρας έπεισε τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι η μόνη λύση. Οι αντίπαλοί του στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι από την ημέρα της κήρυξης της ανεξαρτησίας έχασε τον ύπνο του.

Πρωτοστάτησε και στην τιμωρία των Ελληνοκυπρίων επειδή είχαν το... θράσος να απορρίψουν το σχέδιο του Κόφι Ανάν, και μαζί με τον σημερινό βοηθό γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Λιν Πάσκοε, είχαν εμπνευσθεί τη θεωρία των... κεραμιδιών! Η φράση ότι «θα πέφτουν κεραμίδια στα κεφάλια» (των Ελληνοκυπρίων) θα μείνει για πάντα στη διεθνή διπλωματική ιστορία ως η πλέον απαράδεκτη πράξη εναντίον ενός λαού που έλαβε τις αποφάσεις του με δημοκρατικές διαδικασίες.

Είναι απόφοιτος των Πανεπιστημίων Κορνέλ και Κολούμπια και ζει στην Ουάσιγκτον με τη σύζυγό του Ολγα και τις κόρες του, Χάνα και Σόφι.

ΣΚΟΠΙΑ
Τη Δευτέρα αποφασίζουν

Με έναν τακτικό ελιγμό, με σκοπό να «σιγουρέψει» τη διατήρηση της τελευταίας πρότασης Νίμιτς που είναι ευνοϊκή για τα συμφέροντα της χώρας του αλλά και για να φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την Αθήνα, ο Σκοπιανός υπ. Εξωτερικών Α. Μιλοσόσκι δήλωσε αργά χθες το απόγευμα ότι η πρόταση θεωρείται τελική και θα συνεδριάσει η Βουλή προκειμένου να διαμορφώσει τη θέση της χώρας έναντι της πρότασης.

Με την κίνηση αυτή, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο το αδιέξοδο, καθώς, εκτός των άλλων, εάν η σκοπιανή Βουλή αποδεχθεί την πρόταση, κλείνει η πόρτα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και αλλαγές επί των προτάσεων Νίμιτς.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Παρέμβαση Ράις για πίεση προς την Ελλάδα

Μετά τον πρόεδρο Μπους, τη σκυτάλη των πιέσεων προς την Αθήνα για το Σκοπιανό πήρε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, που σε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωσή της καλεί ουσιαστικά την Ελλάδα να μη θέσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Σε δήλωσή της στην εφημερίδα Washington Times η Αμερικανίδα υπουργός δηλώνει ότι «θα ήταν κρίμα αν κάτι που έχει σχέση με την αρχαιότητα στεκόταν εμπόδιο σε αυτό που νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη Μακεδονία.... Η είσοδος της Αλβανίας, της Κροατίας και της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν σταθεροποιητικός παράγοντας στα Βαλκάνια σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο. Και οι χώρες αυτές απέδειξαν την άξια τους..»

Στο μπαράζ των αμερικανικών δηλώσεων πρέπει να προστεθεί και το άρθρο του Ντόναλντ Ράμσφελντ, πρώην υπουργού Αμυνας της κυβέρνησης Μπους και κορυφαίου παράγοντα των νεοσυντηρητικών στην εφημερίδα Wall Street Journal, που τονίζει ότι «το μέλλον και η αξιοπιστία της υπερατλαντικής Συμμαχίας είναι πολύ σημαντικά ώστε να παρεμποδίζονται από ασήμαντες διαφορές σχετικά με συμβολισμούς ή από εκφοβιστικές τακτικές, που ταιριάζουν στον προηγούμενο αιώνα..». Εντύπωση προκαλεί όμως το γεγονός ότι τη στιγμή της κορύφωσης της διπλωματικής μάχης, η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ανατρέπει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας για επιδίωξη λύσης σύνθετης ονομασίας με «γεωγραφικό προσδιορισμό» και απαντώντας σε ερώτηση δηλώνει ότι προτάσεις του κ. Νίμιτς όπως «Ανω Μακεδονία» ή «Νέα Μακεδονία» μπορεί να αποτελέσουν «βάση για συνομιλίες».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1525&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων