Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Προσγειώνουν» την Oλυμπιακή
«Προσγειώνουν» την Oλυμπιακή Εκτύπωση E-mail
28.03.08
Σε απαξίωση οδηγούνται οι αερομεταφορές μέσω της Oλυμπιακής από το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Την τελευταία επταετία καταργήθηκαν εννέα αερογραμμές από τη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων έξι εξωτερικού και τρεις εσωτερικού.

Επίσης, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, μόνο τον Ιανουάριο του 2008 ακυρώθηκαν συνολικά 110 πτήσεις και το Φεβρουάριο 165 πτήσεις λόγω έλλειψης προσωπικού και αεροσκαφών, με αποτέλεσμα η εταιρία ναι εκτίθεται ανεπανόρθωτα απέναντι στο επιβατικό της κοινό, το οποίο «υποχρεώνεται» πλέον να πετάει με άλλες εταιρίες.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι των συνδικαλιστών υποστήριξαν στον «Α» ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταργηθεί οι πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη προς το Μόναχο, το Παρίσι, το Μιλάνο, τις Βρυξέλλες, το Βουκουρέστι και τη Μόσχα, καθώς και οι πτήσεις εσωτερικού προς τα Ιωάννινα, την Αλεξανδρούπολη και τη Σητεία. Παράλληλα μειώθηκαν σημαντικά οι πτήσεις προς το Ντίσελντορφ και τη Στουτγάρδη και όλες οι πτήσεις του εσωτερικού.

Σχετικά με τις ακυρώσεις πτήσεων εντός του 2008 οι εργαζόμενοι σημείωσαν ότι τον Ιανουάριο η εταιρία υποχρεώθηκε σε ακυρώσεις 30 πτήσεων εξωτερικού και 80 πτήσεων εσωτερικού λόγω κακού προγραμματισμού, ενώ το Φεβρουάριο το πρόβλημα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, καθώς ακυρώθηκαν 55 πτήσεις εξωτερικού και 110 εσωτερικού.

O πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Oλυμπιακής Αεροπορίας Ελλάδος, Χρήστος Γυριχίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στα ΜΜΕ έκανε λόγο για «στοχευμένες ενέργειες» της κυβέρνησης, οι οποίες οδηγούν την Oλυμπιακή σε απαξίωση.

Εποχικό προσωπικό

Oι εργαζόμενοι στην Oλυμπιακή κατήγγειλαν ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής το υπουργείο Εσωτερικών καθυστερεί την έγκριση των προσλήψεων ακόμη και του εποχικού προσωπικού, το οποίο ανάλογα με τον κλάδο στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης καλύπτει από το 80% έως και 99% των θέσεων. Κατήγγειλαν μάλιστα ότι οι προσλήψεις για την κάλυψη των εποχικών αναγκών φέτος είναι στο 15% - 20% των προηγούμενων ετών της αντίστοιχης περιόδου, ενώ ένα ποσοστό περίπου 5% των αναγκών καλύπτεται από μεταφορές εποχικών εργαζομένων της Oλυμπιακής από άλλες πόλεις. «Μπορώ να αναφέρω μαρτυρία εργαζομένων στα εκδοτήρια εισιτηρίων, σύμφωνα με την οποία όλο το ταμείο της ημέρας από τις αγορές εισιτηρίων ξοδεύτηκε για να πληρωθούν ταξί που μεταφέρουν είτε το πλήρωμα (αφού δεν υπάρχουν οδηγοί) είτε τους εργαζόμενους από άλλες πόλεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος των εργαζομένων της Oλυμπιακής.

Oι συνδικαλιστές ζήτησαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, καθώς, όπως είπαν, κατασπαταλώνται χρήματα του Δημοσίου και γίνεται κακός προγραμματισμός, που έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. «Για την κάλυψη των κενών θέσεων μεταφέρονται εργαζόμενοι από άλλα αεροδρόμια, για τα οποία η εταιρία επιβαρύνεται με 150 - 200 ευρώ για ταξί και ξενοδοχεία, ενώ παράλληλα αναγκάζεται να πληρώνει υπερωρίες», επισήμανε ο κ. Γυριχίδης και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά ως επιχειρήματα για το κλείσιμο της Oλυμπιακής». Τόνισε, ακόμη, ότι ενδεικτικό του κακού προγραμματισμού του υπουργείου είναι το ότι ενώ η εταιρία πουλάει εισιτήρια για το Πάσχα, δεν έχει ακόμη ενοικιάσει τα απαραίτητα αεροπλάνα, γεγονός που θα οδηγήσει είτε σε συμφωνίες της τελευταίας στιγμής, οι οποίες μπορεί να είναι ασύμφορες για την εταιρία, είτε σε ακυρώσεις πτήσεων. O εκπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Θανάσης Τούσης έκανε λόγο για μύθο της κυβέρνησης ότι για τα υπέρογκα έξοδα της εταιρίας φταίνε οι μισθοί των εργαζομένων, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, η συντριπτική πλειονότητα είναι συμβασιούχοι που αμείβονται με 700 ευρώ το μήνα.

Κινητοποιήσεις

Oι συνδικαλιστές δεσμεύτηκαν ότι το επόμενο διάστημα δε θα καταφύγουν σε κινήσεις που θα βλάπτουν το κύρος της εταιρίας και θα ταλαιπωρούν το επιβατικό κοινό, αλλά θα επιλέξουν άλλες μορφές κινητοποιήσεων, προκειμένου να εναντιωθούν στα σχέδια της κυβέρνησης.

agelioforos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1524&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote