Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow 152 ναι συν 10 παρών
152 ναι συν 10 παρών Εκτύπωση E-mail
28.03.08

 Με την ψήφο 151 βουλευτών της ΝΔ και του ανεξάρτητου βουλευτή Κ. Κουκοδήμου καταψηφίστηκε μετά τα μεσάνυχτα η πρόταση μομφής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Παρών δήλωσαν οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ.

Ψήφο ευθύνης για την απαρέγκλιτη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο Κ. Καραμανλής στο κλείσιμο της συζήτησης για την πρόταση μομφής, για την οποία, όπως είπε, δεν αφορά την κοινωνία. «Δεν αθετούμε τις υποσχέσεις μας για μεταρρυθμίσεις. Λέμε όχι στην άγονη αντιπολίτευση.

 Δεν θα συμβάλλουμε στη δημιουργία νοσηρού κλίματος» τόνισε χαρακτηριστικά στο κλείσιμο της ομιλίας του.

Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια αντιμετώπισης της αποσυσπείρωσης που παρουσιάζει καθώς «όποτε είναι σε δύσκολη θέση επιτίθεται στην κυβέρνηση». Παράλληλα επέκρινε το ΣΥΡΙΖΑ για παιχνίδι με τους θεσμούς με στόχο «5 λεπτά δημοσιότητας».

«Επιδιώκουμε τη συναίνεση αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε για το καλό των πολλών» ξεκαθάρισε ο κ. Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά με θετικό απολογισμό στο έργο της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας και ιδιαίτερα στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, στη μείωση της ανεργίας, στις μεταρρυθμίσεις στη ναυτιλία, τα λιμάνια και τον τουρισμό.

Ειδική ήταν η αναφορά στο θέμα του ΟΤΕ για τον οποίο έκανε λόγο για ισορροπία στη μετοχική σύνθεση και τη διοίκηση του κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τριτοκοσμικές τοποθετήσεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Αναφερόμενος στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τις ενοποιήσεις γιατί «γνώμονας της κυβέρνησης είναι οι πολλοί και όχι οι λίγοι».

Έντονη ήταν η κριτική του πρωθυπουργού στην απόφαση της αντιπολίτευσης για την αποχώρηση από τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης καθώς, όπως είπε, «δεν μπορεί από τη μια να ζητάτε αλλαγές και από την άλλη να υπονομεύετε τη διαδικασία».

Για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο κ. Καραμανλής επανέλαβε για το Κυπριακό ότι «εργαζόμαστε για μια λύση στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών» ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ειδικότερα για το θέμα των Σκοπίων ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας ότι «μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση» καθώς η χώρα μας επιδιώκει "μόνο αμοιβαία αποδεκτή λύση, επικυρωμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δηλαδή μια λύση συνεκτική και σφαιρική, με επαρκείς εγγυήσεις εφαρμογής, μπορεί να είναι η βάση για την οικοδόμηση συμμαχικών σχέσεων και σχέσεων αλληλεγγύης» που θα ισχύει “erga omnes”(ενώπιον όλων), λύση που δεν θα μπορεί να στηρίξει αλυτρωτικές λογικές. Χαρακτήρισε μάλιστα «απογοητευτική» την αρνητική στάση της κυβέρνησης των Σκοπίων και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμμετέχει στη διαδικασία με «μετριοπάθεια και αποφασιστικότητα».

Μέσα σε βροχή ο Γ. Παπανδρέου απηύθυνε χαιρετισμό στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ μπροστά από τη Βουλή στον οποίο εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «κοροϊδεύει το λαό και λοιδορεί το μαζικό κίνημα, βάζει χέρι στα αποθεματικά των ταμείων και θέλει παρατημένο το λαό». «¨Κηρύσσουμε αγώνα μέχρι τη νίκη, ως την ανατροπή της κυβέρνησης» πρόσθεσε.

Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ τα σκάνδαλα

Σειρά ερωτημάτων προς τον Πρωθυπουργό απηύθυνε στην ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου με αιχμή το σκάνδαλο των ομολόγων, την υπόθεση του ΟΤΕ, τις διατάξεις που χαρίζουν, όπως είπε, τα χρέη των τραπεζών στα ασφαλιστικά ταμεία και την υπόθεση Ζαχόπουλου.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι αμέσως μετά τη συζήτηση για το δημοψήφισμα η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει πρόταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των ομολόγων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «αρχηγικό και αυταρχικό κόμμα» τη ΝΔ στην οποία οι βουλευτές δεν τολμούν να αρθρώσουν διαφορετικό λόγο.

«Ή έχετε στοιχεία ή η κυβέρνηση είναι σε παράνοια» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στους υπαινιγμούς στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για διασύνδεση της υπόθεσης Ζαχόπουλου με τις ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό από τη μια να σταματήσει να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ όταν και όποτε βρίσκεται σε δύσκολη θέση και από την άλλη να μην επαναλαμβάνει τα ίδια επιχειρήματα γιατί έτσι δείχνει το κενό των προτάσεων του.

«Κύριε πρωθυπουργέ εις το επανιδείν» ανέφερε στο τέλος της ομιλίας του αφού το ΠΑΣΟΚ «θα δίνει κάθε μέρα τον αγώνα κατά της κυβέρνησης».

Επίθεση κατά πάντων από το ΚΚΕ

Κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση άσκησε η Αλέκα Παπαρήγα. Αναφερόμενη στο θέμα του ΟΤΕ έκανε λόγο για μέγα σκάνδαλο ενώ αναφέρθηκε εκτεταμένα στην συμφωνία του Υπουργείου Παιδείας με ιδιωτικά ιδρύματα για την ανάπτυξη.

Για το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να συστρατευτεί με ένα κίνημα που θυμάται μόνο ότι έκανε η ΝΔ και ξεχνάει τι έκανε το ίδιο όταν ήταν κυβέρνηση ενώ τόνισε ότι κάνει αντιπολίτευση χωρίς όμως διαφορετική στρατηγική.

Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Αλαβάνου έκανε λόγο ότι «σκόρπισε αυταπάτες» αφού «αγώνας δεν είναι οι φιέστες στο Σύνταγμα» μιας και το κίνημα απέχει πολύ από το να πετύχει νίκες κατά των αντιλαϊκών πολιτικών ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει σε διπλό ταμπλό.

Α. Αλαβάνος: "Δεν δεχόμαστε μαθήματα σαβουάρ βίβρ"

Τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και την πρόταση αναπομπής του ασφαλιστικού νομοσχεδίου υπερασπίστηκε στην ομιλία του ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Πρωθυπουργού κατηγορώντας τον για άγνοια του Συντάγματος υπενθυμίζοντας του τη συμμετοχή του στη συλλογή υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα των ταυτοτήτων. «Είναι ριψοκίνδυνο να έχουμε πρωθυπουργό που δεν έχει γνώση του συντάγματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα της επίσκεψης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Αλαβάνος καταφέρθηκε εναντίον της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ για την κριτική που άσκησαν ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν δεχόμαστε μαθήματα σαβουάρ βίβρ για το συνταγματικό δίκαιο αλλά παίρνουμε μαθήματα από τους αγωνιστές της Αριστεράς». «Αν χρειαστεί θα πάμε και θα ξαναπάμε στον Πρόεδρο» πρόσθεσε. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα στηρίξει την πρόταση μομφής αλλά σ’ αυτή περιλαμβάνει και όσους κρύβονται πίσω από την κυβέρνηση κάνοντας αναφορά στο θέμα του ΟΤΕ.

Κλείνοντας ο κ. Αλαβάνος δικαιολόγησε την αντίδραση αυτή και των δύο κομμάτων ως την έκφραση ανησυχίας για την άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ «γιατί η νέα πλειοψηφία είναι κατά του δικομματισμού».

Γ. Καρατζαφέρης: "Δώρο στην κυβέρνηση η πρόταση μομφής"

Τη θέση ότι η πρόταση μομφής αποτελεί «δώρο» του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση, επανέλαβε ο Γ. Καρατζαφέρης, και επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι έτσι, η ΝΔ "δεν συνθλίβεται αλλά αντίθετα συσπειρώνεται" και παράλληλα "μείνει για τους επόμενους έξι μήνες στο απυρόβλητο" ενώ συζητάμε το σκοπιανό.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό: να φέρει αποδείξεις για τα όσα ανέφερε περί σχέσεων της «υπόθεσης Ζαχόπουλου» με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης» και «αν πιστεύει ότι είναι στο στόχαστρο των ΗΠΑ, να τους καθίσει στο σκαμνί με το θέμα των υποκλοπών». Διερωτήθηκε «ποιος πήγε φυλακή για τα ομόλογα;» και «που είναι ο Ζορμπάς και η Επιτροπή για το βρώμικο χρήμα και πότε έγινε ένας διαγωνισμός του υπουργείου Αμυνας για εξοπλιστικά προγράμματα» ενώ έκανε λόγο και για «υπόγειες διαδρομές Βγενόπουλου-Deutsche Telecom».

Χρέωσε στην κυβέρνηση «δόλο και εξαπάτηση», καθώς «δεν είπε τίποτα για σύνθεση ονομασία πριν τις εκλογές» και την χαρακτήρισε «επικίνδυνη για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων». Ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε, τέλος, υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το Ασφαλιστικό και για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την προάσπιση των κρατικών επιχειρήσεων της χώρας μιλώντας ευθέως για «οσμή σκανδάλου» στην υπόθεση του ΟΤΕ. Η πρόταση μομφής κατατέθηκε την Τετάρτη προκαλώντας έτσι και την αναβολή για τη Δευτέρα, της προγραμματισμένης ονομαστικής ψηφοφορίας για το σύνολο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ προσπάθεια κυριαρχίας έναντι του ΣΥΝ στο αντιπολιτευτικό μέτωπο απέναντι στο ασφαλιστικό, όπου ο Αλ. Αλαβάνος είχε κερδίσει τις τελευταίες μέρες τις εντυπώσεις με την πρόταση του για διενέργεια δημοψηφίσματος. Το ΠΑΣΟΚ έβαλε κατά της κυβέρνησης ασκώντας κριτική στο σύνολο σχεδόν της πολιτικής της, απαντώντας ταυτόχρονα στα δεικτικά σχόλια της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Πολιτικοί διαξιφισμοί σημειώθηκαν και στην Αριστερά για την αυθεντικότητα των φιλολαϊκών προθέσεων ΚΚΕ και ΣΥΝ. Το προηγούμενο τριήμερο στη Βουλή έλαβαν το λόγο μέλη της Κυβέρνησης και βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1522&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote