Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μήνυμα Μπους για το όνομα της ΠΓΔΜ
Μήνυμα Μπους για το όνομα της ΠΓΔΜ Εκτύπωση E-mail
28.03.08
Νέα ηχηρή παρέμβαση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων έκανε από το Οχάιο όπου βρίσκεται ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους. Ο αμερικανός πρόεδρος, με σχετικές δηλώσεις του, επιμένει για ένταξη-πακέτο στο ΝΑΤΟ της Κροατίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Βουκουρέστι. Ο Τζορτζ Μπους μάλιστα κάλεσε όλες τις πλευρές να ενθαρρυνθούν για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Σήμερα πάντως αναμένεται η απάντηση των Σκοπίων επί της πρότασης του Μάθιου Νίμιτς. Οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, θα συναντηθούν το μεσημέρι στα Σκόπια για να συζητήσουν την τελευταία πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ. Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των αρχηγών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ.
Στις περισσότερες αναφορές στον Τύπο των Σκοπίων και στις εκτιμήσεις αναλυτών, σημειώνεται, ότι με την πρόταση αυτή του κ. Νίμιτς, δεν θίγεται ούτε αλλοιώνεται η «μακεδονική» εθνική ταυτότητα και ως εκ τούτου η τελευταία αυτή πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα επίσημα Σκόπια.

Η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» γράφει ότι « η Μακεδονία πρέπει σήμερα να αντιδράσει κατά τον καλύτερο τρόπο» και προσθέτει ότι «συστρατεύονται οι υποστηρικτές της ιδέας για συμβιβασμό» .
Η εφημερίδα αναφέρει ότι «εν αναμονή της σύσκεψης της κρατικής ηγεσίας και της διαμόρφωσης της θέσης, ως απάντηση που θα αποσταλεί στον κ. Νίμιτς, χθες εμφανίσθηκαν και εικασίες ότι το Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια) δεν είναι η τελική πρόταση και ότι θα ακολουθήσει νέα κατάθεση πρότασης στις δύο πλευρές. Η ιδέα ήταν το State Department πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 3 Απριλίου στο Βουκουρέστι να εξευμενίσει την Αθήνα με ένα εναλλακτικό όνομα: Άνω Μακεδονία, όπως υποστηρίζεται σε διπλωματικούς κύκλους»

Η εφημερίδα «Ντνέβνικ» γράφει ότι αναλυτές διανοούμενοι και ηγέτες πολιτικών κομμάτων της χώρας, εκτιμούν ότι « έχουμε ισορροπημένη πρόταση για το όνομα, με την οποία ικανοποιούνται οι επιδιώξεις και των δύο πλευρών».

Νέα πρόταση μέχρι τη Δευτέρα ή βέτο την Τετάρτη

Εάν δεν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις μέχρι τη Δευτέρα, δηλαδή μια νέα βελτιωμένη πρόταση που μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, την επόμενη Τετάρτη το βράδυ, στο δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής θα ρίξει στο τραπέζι το χαρτί του βέτο. Τα μηνύματα που φτάνουν από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα δείχνουν ότι θα υπάρξει δραματική κορύφωση με αιφνιδιαστικές πρωτοβουλίες.

Το δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών της Συμμαχίας με το γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ θα ξεκινήσει στις εξίμισι το απόγευμα της 2ας Απριλίου και θα διαρκέσει όσο χρειαστεί ή όσο επιτρέψει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους. Η νύχτα εκείνη μπορεί να είναι μακριά. Γιατί εάν το αδιέξοδο παραμένει δεν αποκλείεται να ζητηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μπους ή και με το Σκοπιανό ομόλογό του κ. Γκρούεφσκι. Από την έκβαση εκείνης της βραδιάς θα εξαρτηθεί αν την επόμενη μέρα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα καθίσει μαζί με τους ηγέτες των άλλων υποψήφιων προς ένταξη χωρών στο τραπέζι των συνομιλιών. Οπως όλα δείχνουν, το Μαξίμου δεν επιθυμεί να συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μέχρι το Βουκουρέστι. Για το λόγο αυτόν η προσπάθεια είναι να γίνει ό,τι γίνει μέχρι τη Δευτέρα, διαφορετικά να υπάρξει παύση λίγων ημερών και να συνεχιστεί η προσπάθεια μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Η Αθήνα κατέθεσε ήδη στα Ηνωμένα Εθνη την αντιπρότασή της για το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με πληροφορίες, και αναμένει νέο κείμενο από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς τις επόμενες μέρες, αν και υπάρχουν «οριακά περιθώρια» πλέον (όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Γ. Κουμουτσάκος χθες στο ρ/σ ΑΝΤ1).

Η υπ. Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα βρεθεί αύριο στο ίδιο φόρουμ με το Σκοπιανό ομόλογό της κ. Αντόνιο Μιλοσόσκι στη Σλοβενία (εκεί πραγματοποιείται άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.), αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συνάντηση. Διπλωματικές πηγές αναμένουν κίνηση από τον κ. Μάθιου Νίμιτς, είτε δηλαδή πρόσκληση προς τους διαπραγματευτές για νέα συνάντηση στην Ευρώπη είτε δική του επίσκεψη εδώ και στα Σκόπια. Κατά τις ίδιες πηγές δεν βρισκόμαστε ακόμη στο τέλος του δρόμου, παρά την άμεση απόρριψη από την ελληνική πλευρά της πρότασης διπλής ονομασίας.

Ο κ. Κ. Καραμανλής για πρώτη φορά χθες (στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ.) αναφέρθηκε σε ουσιαστικά σύνθετη ονομασία έναντι όλων, αλλά δεν επανέλαβε το «γεωγραφικό προσδιορισμό», γεγονός που ενίσχυσε εκτιμήσεις κατά τις οποίες η ελληνική πλευρά μπορεί να δει θετικά το «Νέα Μακεδονία» εφόσον πληρούνται και άλλες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής «L’ Express» αυτό το όνομα φέρεται να έχει προτείνει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα. Η ελληνική πλευρά ζητά μετατροπή της σύστασης (recommend) προς τρίτες χώρες να υιοθετήσουν το νέο όνομα σε απαίτηση (request) και αναγραφή του στα διαβατήρια των πολιτών της ΠΓΔΜ. Από την πλευρά των Σκοπίων δεν υπήρξε ούτε και χθες αντίδραση για την τελευταία πρόταση Νίμιτς, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Μιλοσόσκι σε συνέντευξή του ανακάλυψε «τουρκική και αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα».

Η υπ. Εξωτερικών ενημέρωσε χθες τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη και αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία δεν μετείχαν ο κ. Αλαβάνος και ο κ. Τσίπρας.


e-tipos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1519&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote