Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 Εκτύπωση E-mail
28.03.08
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος παρέστη προχθές, 25 Μαρτίου 2008, στην ειδική επίσημη τελετή του Λευκού Οίκου προς τιμήν της 187ης επετείου της ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, προσκεκλημένος του Προέδρου George W. Bush.

Στην τελετή η οποία έλαβε χώρα στο East Room του Λευκού Οίκου παρευρέθησαν αξιωματούχοι της Ελληνικής και Αμερικανικής κυβερνήσεως, καθώς και πολλοί Ελληνοαμερικανοί από ολόκληρη τη χώρα.         

  Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανέφερε  ότι αυτή είναι η όγδοη φορά εντός οκτώ συνεχών ετών που ο Πρόεδρος Bush τον έχει προσκαλέσει στο Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας της 25ης Μαρτίου 1821 και συνέχισε:

 «Κύριε Πρόεδρε, παρακαλούμε δεχθείτε τη βαθειά  εκτίμηση και ευγνωμοσύνη μας  για την προσωπική επίδοση της ευγενούς διακηρύξεώς σας η οποία τιμά την Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου του 1821.

 Οι ήρωες του πολέμου του 1821 για ανεξαρτησία ήταν απολύτως πεπεισμένοι  ότι με την βοήθεια του Θεού θα  καθόριζαν  την πορεία  της δικής τους ιστορίας και θα επετύγχαναν  αυτό που φαινόταν κατά τα άλλα αδύνατο.

Η ακλόνητη πίστη τους στον Θεό και η αταλάντευτη αποφασιστικότητά τους έναντι της θλιβερής υποταγής στην οποιαδήποτε τυφλή μοίρα ή στην αναπόφευκτη τύχη, υπήρξαν τα τρομερά όπλα τους σ’ έναν αγώνα ο οποίος κατά τα συνήθη ανθρώπινα δεδομένα, ήταν καταδικασμένος να αποτύχει.    

......Σήμερα, όμως, αυτό το Ελληνικό Έθνος, σε μερικά ευαίσθητα θέματα, αντιμετωπίζεται από άλλα έθνη με τρόπο άδικο από κάθε άποψη.  Τα θέματα που αφορούν στην επανένωση της Κύπρου και στο όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

 Για τόν λόγο αυτό,  μιλώντας μάλλον τολμηρά αυτή την πανηγυρική ημέρα, εκφράζουμε την σταθερή πεποίθησή μας ότι ασφαλώς θα ασκήσετε την μοναδική εξουσία και ηγεσία σας για να διευκολύνετε μια πορεία δράσεως η οποία θα χειρισθή με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια τα θέματα που σχετίζονται με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα δεν επιζητεί ειδικές εύνοιες ή αλόγιστη μεταχείριση».

Ο Πρόεδρος Bush καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και πάλι στον Λευκό Οίκο, τον ευχαρίστησε για τις εισηγήσεις του. Ο Πρόεδρος επίσης ανέφερε την παρουσία του Υπουργού Ανάπυξης της Ελλάδος κ. Χρήστου Φόλια, του Πρέσβη της Ελλάδος στις Η.Π.Α., κ. Αλέξανδρου Μαλλιά, του Πρέσβη της Κύπρου στις Η.Π.Α., κ. Ανδρέα Κακούρη και του τέως  Γερουσιαστού κ. Paul Sarbanes στην τελετή. 

 Ο Πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι «όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι βασίζονται στους ώμους της Ελλάδος. Στον αρχαίο κόσμο όπου η πολιτική δύναμις συνήθως βασιζόταν στην ισχύ  των όπλων, οι Αθηναίοι πολίτες εισήγαγαν την ριζοσπαστική ιδέα ότι οι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να αυτοκυβερνώνται.

Και ήταν ακριβώς αυτή η ελευθερία η οποία τους επέτρεψε να δημιουργήσουν μία από τις πιο ζωντανές κοινωνίες στην ιστορία της ανθρωπότητος. Και αυτή ακριβώς η κοινωνία επηρέασε βαθύτατα τους ιδρυτές της Αμερικανικού Έθνους για να ιδρύσουν ένα ελεύθερο κράτος αιώνες αργότερα».  

‘’Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους’’ συνέχισε «οι Έλληνες ήταν προσηλωμένοι στην ελευθερία, και στην πολύ βασική αρχή ότι η ελευθερία επιβιώνει μόνο όταν γενναίοι άνδρες και γυναίκες είναι έτοιμοι να προασπίσουν τα ιδανικά της.

Στα χρόνια του αγώνα της Ελλάδος για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της, αυτό που πίστευαν και έλεγαν όλοι οι Έλληνες ήταν το «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή».

Αυτοί οι άνθρωποι γνώριζαν τις προτεραιότητές τους». 

 Στο τέλος της ομιλίας του, η Μητροπολιτική Χορωδία Νέων της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας υπό την διεύθυνση της χοράρχου Μαρίας Κολέβα, ερμήνευσε δύο τραγούδια προς τιμήν του Προέδρου Bush, του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και των λοιπών προσκεκλημένων.

Ενθουσιασμένος ο Αμερικανός Πρόεδρος ευχαρίστησε με χειραψία κάθε μέλος της χορωδίας. 

 Νωρίτερα, το πρωϊ της ίδιας ημέρας, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας για την Εορτή του Ευαγγελισμού και της Δοξολογίας για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας της Washington, DC.  

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1518&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 28.03.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote