Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αλλες 11 μαύρες τρύπες στο Ασφαληστρικό
Αλλες 11 μαύρες τρύπες στο Ασφαληστρικό Εκτύπωση E-mail
26.03.08
Εκτός από τη μαχαιριά στην ασφάλιση των γυναικών, τα όρια ηλικίας του ιδιωτικού τομέα που αυξάνονται και τις αποδοχές των επικουρικών συντάξεων που συρρικνώνονται, υπάρχουν και άλλα 11 μελανά σημεία που καθιστούν το νομοθέτημα κυριολεκτικά καταστροφικό.
1 Καμία ρύθμιση δεν επιβαρύνει τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις. Υποτίθεται ότι ένα «μεταρρυθμιστικό» νομοθέτημα θα κατένεμε και πέραν των ασφαλισμένων, έστω ολίγα, βάρη. Ακόμη και η αντίδραση του προέδρου της Εθνικής Τ. Αράπογλου ήταν γιατί δεν κέρδισε περισσότερα η τράπεζα, συγκρίνοντας την τωρινή διάταξη μεταβίβασης των εργαζομένων στην κύρια σύνταξη του ΙΚΑ με τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις για τις άλλες τράπεζες μόλις πριν από λίγους μήνες ή ορισμένα χρόνια (Alpha, Εμπορική κ.λπ.).

2 Αντιθέτως, θα έχουν κέρδος όλοι οι ιδιοκτήτες καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών πανελλαδικά, καθώς οι τεχνικοί θα εξαιρεθούν της ασφάλισης του ΙΚΑ και θα περάσουν στο ΕΤΑΠ/ΜΜΕ, Ταμείο που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αφού δεν διαθέτει... εργοδοτική εισφορά.

Εταιρείες σε ιδιώτες, τα χρέη στο ΙΚΑ!

3 Το κόστος πώλησης των συνεταιριστικών επιχειρήσεων θα το πληρώσει το ΙΚΑ! Ακούγεται τρελό αλλά το προβλέπει ο νόμος της κυβέρνησης Καραμανλή. Οι διοικήσεις των συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΣΕΚΑΠ, Δωδώνη κ.ά), ακόμη και της Αγροτικής Ασφαλιστικής, θα μπορούν να απολύουν το προσωπικό ώστε να γίνει.... εξυγίανση και, ακολούθως, να μεταβιβαστούν σε ιδιώτες. Και οι απολυμένοι μέχρι τα τέλη του 2009 θα μπορούν να προσφεύγουν στο Ταμείο των Συνεταιριστικών Υπαλλήλων για να πάρουν πλήρη (πρόωρη) σύνταξη ακόμη και στο 45 έτος.

4 Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με τη «μεταρρύθμιση» θα περικοπούν προνόμια και τα πλούσια Ταμεία θα πληρώσουν για τους φτωχούς (ασφαλισμένους). Ομως το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι προνοιακός θεσμός για να μοιράζει ψίχουλα σε όλους. Αντιθέτως διαθέτει ισχυρά στοιχεία ανταποδοτικότητας, ενώ η αλληλεγύη σε έναν καθοριστικό βαθμό εκφράζεται με την (προοδευτική) φορολογία. Σε κάθε περίπτωση η κατάργηση των στοιχείων της ανταποδοτικότητας ωθεί στην εισφοροδιαφυγή, ενώ εδραιώνεται η φασιστικής έμπνευσης ισότητα της ισοπέδωσης.

5 Ακόμη και για να πάρει έξοδα κηδείας η/ο χήρα/ος λόγω θανάτου του ασφαλισμένου θα πρέπει ο/η αποθανών/ούσα να έχει κάνει 120 ημερομίσθια το χρόνο. Από αυτή την αύξηση των ορίων για υγειονομική περίθαλψη (από 50 στα 100) και για παροχές σε χρήμα (120), όπως τα ημερομίσθια σε περίπτωση ασθένειας, η κυβέρνηση υπολογίζει... οικονομίες 120 εκατ. το χρόνο.

6 Η κυβέρνηση εμφανίζεται ότι στηρίζει τη μητέρα και κυρίως την τρίτεκνη την οποία, υποτίθεται, θα εξίσωνε με την πολύτεκνη. Τώρα όμως με το νέο Ασφαλιστικό τής προσθέτει 3 επιπλέον χρόνια εργασίας (στο 59ο έτος η μητέρα με 3 παιδιά από το 56ο), ενώ η πολύτεκνη (4 παιδιά) «τρώει» 4 έτη επιπλέον (στο 57ο τώρα).

Περίθαλψη αναλόγως αποφάσεων Πετραλιά

7 Εκτός από τις επικουρικές συντάξεις που μειώνονται και τα όρια ηλικίας που αυξάνονται, ανατρέπονται και οι παροχές υγείας και περίθαλψης. Στο εξής οι μηχανικοί, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι τεχνικοί Τύπου κ.λπ. δεν θα έχουν τη συνήθη κάλυψη αλλά αυτή που θα καθορίσει με απλή υπουργική απόφαση η κ. Πετραλιά. Σε άλλες περιπτώσεις ο σχετικός περιορισμός στα κατώτερα επίπεδα προβλέπεται ήδη στο νόμο, όπως στην περίπτωση του Ταμείου Τύπου όπου οι παροχές υγείας «προσγειώνονται» στο επίπεδο των εφημεριδοπωλών.

8 Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι υπάλληλοι της ΔΕΗ θα έχουν τις ίδιες παροχές στο ΙΚΑ όπου τους εντάσσει υποχρεωτικά, αλλά τους στερεί την «προίκα» των 12 δισ. ευρώ (αποθεματικά από το 1966) που όλα τα κόμματα αποδέχτηκαν το 1999. Και χωρίς αποθεματικά οι παροχές θα ψαλιδίζονται καθημερινά.

9 Καταπατήθηκαν και τα 3 προεκλογικά «δεν». Οχι μόνον αυτά για τη μη μείωση των συντάξεων και τη μη αύξηση των ορίων ηλικίας. Και οι εισφορές αυξήθηκαν στο βαθμό που για τις ίδιες παροχές υγείας απαιτούνται πλέον διπάσια ένσημα. Ή στην περίπτωση των επικουρικών όπου όλες οι συντάξεις πέφτουν στο 20%, ενώ παλαιά με τις ίδιες εισφορές (6% ή ακόμη και 9%) οι παροχές ήταν έως και διπλάσιες (επικουρικό ταμείο φαρμάκου κ.ά.).

10 Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι τα μέτρα επιφέρουν οικονομίες 1,2 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 570 εκατ. λόγω του περιορισμού της πολυφαρμακίας και τα 200 εκατ. από τη μη πλήρωση των κενών θέσεων προσωπικού. Ο πρώτος στόχος δεν θα ισχύσει, ενώ ο δεύτερος ετέθη χωρίς όμως και σήμερα να γίνονται σχετικές δαπάνες. Οι θέσεις δεν καλύφθηκαν ποτέ.

11 Η κυβέρνηση δεν μας είπε επί ποιων αναλογιστικών μελετών... κόπηκαν τα μέτρα και πόσα επιπλέον χρόνια ζωής προσέδωσε στο ασφαλιστικό σύστημα.

enet
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1514&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων