Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow "Δυσπιστία" για τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ
"Δυσπιστία" για τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ Εκτύπωση E-mail
26.03.08

Σε πολλά επίπεδα κινείται στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου εναντίον κυβέρνησης και πρωθυπουργού, προκαλώντας έτσι και την αναβολή για την ερχόμενη εβδομάδα, της προγραμματισμένης ονομαστικής ψηφοφορίας για το σύνολο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ προσπάθεια κυριαρχίας έναντι του ΣΥΝ στο αντιπολιτευτικό μέτωπο απέναντι στο ασφαλιστικό, όπου ο Αλ. Αλαβάνος είχε κερδίσει τις τελευταίες μέρες τις εντυπώσεις με την πρόταση του για διενέργεια δημοψηφίσματος. Το ΠΑΣΟΚ έβαλε κατά της κυβέρνησης ασκώντας κριτική στο σύνολο σχεδόν της πολιτικής της, απαντώντας ταυτόχρονα στα δεικτικά σχόλια της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Πολιτικοί διαξιφισμοί σημειώθηκαν και στην Αριστερά για την αυθεντικότητα των φιλολαϊκών προθέσεων ΚΚΕ και ΣΥΝ.

Η κατάθεση της πρότασης μομφής από τον Γ. Παπανδρέου
Καταθέτοντας την πρόταση μομφής ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε κριτική στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, με αιχμή την «υπονόμευση» του βασικού δικαιώματος σε αξιοπρεπείς συντάξεις. Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση «κάτω από τον ψεύτικο τίτλο της μεταρρύθμισης ξεπουλά και τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, τα οποία δεν είναι απλά ασημικά, αλλά ζωτικές επιχειρήσεις, που διασφαλίζουν βασικά εθνικά εργαλεία προγραμματισμού και που εγγυώνται βασικά αγαθά στην ενέργεια και στις τηλεπικοινωνίες». «Λέμε απλά, ως εδώ και μη παρέκει», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ολοκλήρωσε την παρέμβασή του λέγοντας:

"Καταθέτω πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η οποία (πρόταση) βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τη διαμορφωμένη πεποίθηση των πολιτών. Καταθέτω την πρόταση δυσπιστίας εκ μέρους ολόκληρου του ΠΑΣΟΚ με τη βεβαιότητα ότι εκφράζουμε έτσι τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Το σχόλιο της κυβέρνησης
Απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο παριστάμενος υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αρχίσει η σχετική συζήτηση «εδώ και τώρα». Ευχαρίστησε το ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, γιατί, όπως είπε, δίνει μοναδική ευκαιρία στην κυβέρνηση να προβάλει το τεράστιο έργο της και να αναδείξει τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές αλλαγές. Σημείωσε, επίσης, ότι η σκοπιμότητα της πρότασης ΠΑΣΟΚ είναι να υπερκεράσει τις εντυπώσεις της αντίστοιχης πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα. «Δεν πρωταγωνιστείτε στη Βουλή, ακολουθείτε τα μικρά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης», είπε ο κ. Λιάπης.

Η απάντηση Παπανδρέου
Απαντώντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση δεν κατανοεί τη σοβαρότητα της στιγμής και πρόσθεσε: «Δεν μας ενδιαφέρει εάν θεωρείτε ότι είμαστε ή όχι ουρά του οποιουδήποτε. Το πρόβλημα για τη χώρα είναι να μην είναι η Ελλάδα ουρά στην ΕΕ, στην οικονομία και στην κοινωνική πολιτική»,τόνισε.

Α. Αλαβάνος: "καλώς τα παιδιά"
Ο Α. Αλαβάνος υποδέχθηκε την πρόταση μομφής με τη φράση "καλώς τα παιδιά", τονίζοντας ότι κάθε πρωτοβουλία που κινείται στη λογική που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θετική, ώστε να δοθεί χρόνος για τη συζήτηση στη Βουλή και για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Εμείς, είπε ο κ. Αλαβάνος, δεν αντιμετωπίζουμε με μεμψιμοιρία και ανταγωνισμό προτάσεις άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Α. Παπαρήγα: κούρσα ανταγωνισμού ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
«Την ώρα που η πολιτική της ΝΔ χρειάζεται τσάκισμα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στους δρόμους, παντού, την ώρα που η ΝΔ δίνει γη και ύδωρ στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ αναπτύσσουν μία κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ τους για το ποιος θα κλέψει τις εντυπώσεις μιας ψευδεπίγραφης αντιπολίτευσης, μέσα στη Βουλή κι έξω από τη Βουλή", τόνισε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ "θα αξιοποιήσει βεβαίως και το κοινοβουλευτικό βήμα, αλλά το κύριο βάρος θα το δώσει στην ανασύνταξη και αναγέννηση του κινήματος".

Γ. Καρατζαφέρης: ο Παπανδρέου εξυπηρετεί τον Καραμανλή
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι "από τη μια πλευρά έχουμε παιχνίδια με τη Δημοκρατία, με όλα αυτά τα οποία γίνονται με τα προσκλητήρια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εμπλακεί στα κοινοβουλευτικά και από την άλλη πλευρά έχουμε την εξυπηρέτηση της Κυβέρνησης του κ. Καραμανλή από τον κ. Παπανδρέου".

Η διαδικασία της συζήτησης
Η συζήτηση επί της πρότασης μομφής ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας, δηλαδή για να αποδειχθεί ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την εμπιστοσύνη της Βουλής, πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1512&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote