Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ενημέρωση για τη νέα πρόταση
Ενημέρωση για τη νέα πρόταση Εκτύπωση E-mail
26.03.08
Η νέα πρόταση Νίμτς απέχει από τους επιδιωκόμενους στόχους της Ελλάδας σχολίασε η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, αφού ενημέρωσε σχετικά τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής.

Πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί, ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν το βέτο είναι ζωντανό, είπε ότι "η θέση της Ελλάδος είναι σαφής και δεν χρειάζεται να την επαναλάβω, αλλά παραταύτα θα πω και πάλι: εάν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα, η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει σε συμμαχικές σχέσεις με τα Σκόπια".

Σε άλλη ερώτηση εάν πρόκειται για την τελική πρόταση Νίμιτς η υπουργός Εξωτερικών είπε: "δεν υπάρχουν τελικές προτάσεις στις διαπραγματεύσεις". 

"Η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη", απάντησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος όταν ρωτήθηκε γιατί η πρόταση είναι μακριά από τους επιδιωκόμενους στόχους της Ελλάδας.

 "Εμείς προσερχόμαστε με εποικοδομητικό πνεύμα και θετικό τρόπο ώστε να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση. Όσο είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες", συμπλήρωσε και σε ό,τι αφορά αν υπήρξε αιφνιδιασμός είπε ότι η κυβέρνηση κι η ελληνική διπλωματία είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. 

Στα Σκόπια μετά τη συνάντηση του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, στο γραφείο του πρώτου στα Σκόπια παρούσια του ΥΠΕΞ Α. Μιλόσοσκι, στην οποία εξετάσθηκε η πρόταση για την εκκρεμότητα της ονομασίας που κατέθεσε ο ειδικός εκπρόσωπος του γ.γ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς εκδόθηκε γραπτή ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Με τη σημερινή συνάντηση ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης και ανάλυσης της προτεινόμενης λύσης που κατέθεσε ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς.

Έχοντας υπόψιν τη σημασία της πρότασης και της ξεχωριστής σημασίας κάθε λεπτομέρειας αυτής, θα περιμένουμε τον πρέσβη Νίκολα Ντιμιτρόφ να επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει λεπτομερώς όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη Δημοκρατία της Μακεδονίας για την διάρκεια των συνομιλιών και για όλες τις λεπτομέρειες της πρότασης.

 Η διαδικασία αξιολόγησης και ανάλυσης θα συνεχιστεί όλες τις υπόλοιπες ημέρες». Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων ενημερώνει η Ντ. Μπακογιάννη Περίπου 25 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Κάρολου Παπούλια με την υπουργό Εξωτερικών κατά την οποία ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

 Η κα Μπακογιάννη μετά το πέρας της συνάντησης αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνει δηλώσεις. Μετά το πέρας της συνάντησης με την Ελληνίδα ΥΠΕΞ η κ. Παπαρήγα δήλωσε πως "εκτίμησή μας είναι ότι δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα, επομένως παραμένει ανοιχτό".

Πρόσθεσε ότι "πρέπει να αναζητηθεί μία ονομασία που περιέχοντας τον όρο Μακεδονία - μακεδονικός να διασφαλίζει ότι είναι αποκλειστικά γεωγραφικός προσδιορισμός". Και βεβαίως, όπως είπε, "να ακολουθείται και από τις άλλες παραμέτρους που είναι η κατάργηση των αλυτρωτικών διατάξεων εκεί που υπάρχουν και ότι δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα.

Αυτά για μας είναι αρκετά ισχυρά στοιχεία σε σύγκριση με την άλφα ή βήτα διατύπωση του ονόματος", τόνισε η κ. Παπαρήγα. 

Η πρόταση Νίμιτς

 

Επτά μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (2-4 Απριλίου), ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, κατέθεσε στους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ νέα πρόταση διπλής ονομασίας, με χαρακτηριστικά τελεσιγράφου.

Προτείνει τη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», και την υιοθέτηση της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια» για χρήση στους Διεθνείς Οργανισμούς και στις σχέσεις με την Ελλάδα. Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας είναι απορριπτική, με την επισήμανση ότι «απέχουμε από την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης». 

Της τελικής πρότασης είχε προηγηθεί μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Μπους -μέσω της εκπροσώπου του- ότι εάν δεν βρεθεί λύση έως τη Σύνοδο, τότε «η απόφαση θα ληφθεί εκεί».

 Ο κ. Νίμιτς κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις να σκεφτούν πολύ σοβαρά την πρότασή του, η οποία «έχει στοιχεία από προηγούμενες προτάσεις», όπως είπε, προειδοποιώντας ότι «θα υπάρξουν επιπτώσεις» και για τις δύο πλευρές σε περίπτωση απόρριψής της. Μίλησε για δυνατότητα «λογικού συμβιβασμού», είπε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν γεγονότα που πιέζουν. 

Πριν από τις χθεσινοβραδινές συνομιλίες διάρκειας δύο ωρών με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, ο κ. Νίμιτς είχε κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις στη διάρκεια μυστικών δείπνων εργασίας, την Κυριακή το βράδυ με τον πρέσβη της ΠΓΔΜ κ. Ν. Ντιμιτρόφ και προχθές βράδυ με τον πρέσβη κ. Αδ. Βασιλάκη.

Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, η Αθήνα αιφνιδιάστηκε από την κίνηση του κ. Νίμιτς, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών προεξοφλούσαν ότι δεν θα υπάρξουν εξελίξεις.

 Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε εμπρηστικές δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού κ. Ν. Γκρούεφσκι, είχε τονίσει ότι ο χρόνος μέχρι το Βουκουρέστι είναι «οριακά επαρκής για συνεκτική, πρακτική και εφαρμόσιμη λύση».

Αντίθετα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΕΤ στην Ουάσιγκτον, Λάμπρου Παπαντωνίου, εξέφρασε την πεποίθηση του προέδρου Μπους ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέχρι τις 2 Απριλίου. Δεν θέλησε, μάλιστα, να απαντήσει για το ενδεχόμενο αναβολής της ένταξης της ΠΓΔΜ σε περίπτωση παράτασης του αδιεξόδου, λέγοντας ότι «ο χρόνος συνιστά μοχλό πίεσης και θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ».

Διευκρίνισε επίσης ότι «αν χρειαστεί όλος ο χρόνος έως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τότε η απόφαση θα ληφθεί εκεί». Ο κ. Νίμιτς επέλεξε να γίνουν οι χθεσινοβραδινές συνομιλίες στην έδρα του ΟΗΕ (στον 35ο όροφο, στην πτέρυγα του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων), για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, και όχι στο γραφείο του στο Μανχάταν, όπως συνήθως, προκειμένου να υπογραμμιστεί η σοβαρότητα των διαπραγματεύσεων.

Επέλεξε επίσης να κάνει ο ίδιος δηλώσεις μπροστά στα γραφεία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με φόντο τις σημαίες των κρατών-μελών, για να αναδειχθεί -προφανώς- η κρισιμότητα της συγκυρίας, δεδομένου ότι αν υπάρξει λύση, θα υιοθετηθεί σε ψήφισμα του Σ.Α. Από την πλευρά της ΠΓΔΜ τα μηνύματα ήταν χθες άκρως αντιφατικά.

Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών κ. Α. Μιλοσόσκι πήγε στο ελληνικό Γραφείο Συνδέσμου στα Σκόπια για τον εορτασμό της εθνικής επετείου σε μια κίνηση αβροφροσύνης.

Νωρίτερα είχε δηλώσει στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Associated Press ότι αν η Ελλάδα εμποδίσει με βέτο την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τα Σκόπια θα αποχωρήσουν από τις συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ν. Γκρούεφσκι, σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, λίγες ώρες πριν από τις συνομιλίες, δυναμίτισε την ατμόσφαιρα λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει την πρόθεση να ασκήσει βέτο και δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τον εκβιασμό της». 

 Ελεύθερος Τύπος, ΑΠΕ - ΜΠΕ  

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1511&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 26.03.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote