Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Με το βλέμμα στο ‘21
Με το βλέμμα στο ‘21 Εκτύπωση E-mail
25.03.08

 Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στην Αθήνα, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 187η Επέτειο από την Επανάσταση του 1821.

Νωρίτερα, στη Μητρόπολη Αθηνών, τελέστηκε η πανηγυρική δοξολογία για τη διπλή γιορτή, της εθνικής παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

Με τιμές από τον Μικτό Λόχο των Παραγωγικών Σχολών και τη στρατιωτική μπάντα Αθηνών χαιρετήθηκε η άφιξη και η αποχώρηση του κ. Παπούλια από τη Μητρόπολη όπου της δοξολογίας χοροστάτησε ο επίσκοπος Φαναρίου Αγαθόνικος. Τον Πρόεδρο στη Μητρόπολη υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο νομάρχης Αθηνών Δημήτρης Σγούρος και ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης.

Της παρέλασης προηγήθηκε η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, συνοδευόμενη με ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες του '21. Μικτός λόχος απέδωσε τιμές ενώ από την πυροβολαρχία Λυκαβηττού ερρίφθησαν κανονιοβολισμοί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθεώρησε το άγημα απόδοσης τιμών (υπό τη μουσική υπόκρουση της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού) και χαιρέτησε την πολιτική, πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία πριν λάβει τη θέση του στην ειδική εξέδρα.

Στην παρακείμενη του Προέδρου εξέδρα έλαβαν τη θέση τους οι επίσημοι οι οποίοι παρέστησαν και στη δοξολογία, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Οικονομίας και Εξωτερικών κκ Ευ. Μεϊμαράκης, Γ. Αλογοσκούφης και Ντ. Μπακογιάννη αντιστοίχως, ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Ι. Τραγάκης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Κ. Μπέη, ο πρώην πρόεδρος Χρ. Σαρτζετάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Ι. Γρίβας και οι αρχηγοί των ΕΔ και ΣΑ.

Η παρέλαση
Η παρέλαση ξεκίνησε μετά την τοποθέτηση του έχοντος το πρόσταγμα της παρέλασης Διοικητή της Σχολής Ευελπίδων Στ. Κουτρή απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, με τους αναπήρους πολέμου, τους καταδρομείς του '74, και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ακολούθησε ο Στρατός Ξηράς με τους δικυκλιστές στρατονόμους. Το μηχανοκίνητο πεζικό με 12 ερπυστριοφόρα και τα αντιαρματικά. Ακολούθησαν τα τεθωρακισμένα Λέοπαρντ I και II, καθώς και το άρμα περισυλλογής το οποίο είναι το τελευταίο απόκτημα και καμάρι του Ελληνικού Στρατού. Ακολούθησαν μονάδες του πυροβολικού και του μηχανικού, των διαβιβάσεων, του υγειονομικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος.

Η φάλαγγα των πεζοπόρων οχημάτων ξεκίνησε με το σώμα των Ευζώνων και ο Στρατός Ξηράς με το τμήμα πολεμικών σημαιών και τους αξιωματικούς των σχολών. Στον αττικό ουρανό εμφανίστηκαν αεροσχηματισμοί με υπερσύγχρονα αεροσκάφη τύπου Φάντομ F-4, ελικόπτερα τελευταίας γενιάς Απάτσι και Σινούκ, καθώς και πυροσβεστικά Κανανταίρ.

Ακολούθησε η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία και η ταξιαρχία πεζοναυτών, ειδικές δυνάμεις από αλεξιπτωτιστές καταδρομείς, οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας, και οι σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και του Πυροσβεστικού Σώματος. Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με τους σχηματισμούς από ελικόπτερα και αεροσκάφη των τριών όπλων.


Κ. Παπούλιας
Αισιόδοξος για το αύριο της Ελλάδας και του ελληνικού λαού που έχει τόσα χαρίσματα και έτοιμος για τόσες θυσίες προκειμένου να κατοχυρώσει την ελευθερία και την εθνική του ανεξαρτησία, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης.

Αναφερόμενος στην 25η Μαρτίου σημείωσε ότι είναι από τις συγκλονιστικότερες επέτειοι της Ιστορίας μας όταν όπως είπε ένας άοπλος και κατατρεγμένος λαός ξεσηκώθηκε με μοναδικό όπλο τον ψυχισμό και το πάθος για την ελευθερία εναντίον μιας Αυτοκρατορίας και με το ίδιος πάθος συνέχισε και στους βαλκανικούς πολέμους το ‘40 στο Ρούπελ και στην εθνική αντίσταση.
Σήμερα ομόθυμα λαός και στρατός είναι οι αποτρεπτικές δυνάμεις για οποιαδήποτε επιβολή εναντίον εδαφικής ακεραιότητας Ελλάδος, υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας

Κ. Καραμανλής
Σήμερα ενωμένοι κοιτάζουμε μπροστά, με αυτοπεποίθηση τιμούμε στην πράξη τις αξίες και τα ιδανικά που ενέπνευσαν τους αγωνιστές της ανεξαρτησίας, εργαζόμαστε για μια κοινωνία ευημερούσα και δίκαιη, για μια Ελλάδα ισχυρή και περήφανη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Με τους αγώνες και τις θυσίες επώνυμων και ανώνυμων ηρώων η Ελλάδα ελευθερώθηκε, εκσυγχρονίστηκε, αναπτύχθηκε και κέρδισε την θέση της στη διεθνή σκηνή, πρόσθεσε.

Γ. Παπανδρέου
Οι αξίες και οι αγώνες του ΄21 είναι και πάλι επίκαιροι γιατί αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για μια πολιτεία που θα σέβεται τον Ελληνα και την Ελληνίδα, για ένα πολιτικό σύστημα που επιτέλους θα εκφράζει τη φωνή του λαού και της κοινωνίαςς και για μια κοινωνία που θα φέρει και πάλι την αξιοπρέπεια στον Ελληνα και το αίσθημα και τη σιγουριά ότι μπορούμε να φτιάξουμε μια δίκαιη κοινωνία, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου.

Γ. Καρατζαφέρης
«Νάτανε το ‘21 άλλη μια φορά», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος επεσήμανε την «ευχάριστη έκπληξη», του ότι «οι μπάντες παιάνισαν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά το ``Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χωρα``», γεγονός στο οποίο, όπως είπε, «ίσως υπάρχει κάποιο μήνυμα».

Επίκαιρο το μήνυμα της 25ης Μαρτίου
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο μήνυμά του αναφέρει ότι οι ήρωες του 1821 σημάδεψαν με την αυταπάρνησή τους και την πρόταξη του συλλογικού απέναντι στο ατομικό, τον στόχο που οφείλουμε να ακολουθούμε σαν έθνος και σαν κράτος. Και προσθέτει ότι «όλοι μαζί θα συνεχίσουμε την πορεία που πρέπει σε μια Ελλάδα ελεύθερη, δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη».

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και ο ελληνισμός θέτει ως στόχο της συλλογικής σκέψης και δράσης «μια Ελλάδα ισχυρή και περήφανη. Μια κοινωνία δίκαιη, αλληλέγγυα και ευημερούσα. Μια διεθνή γειτονιά ειρήνης και συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και προόδου».
Επισημαίνει δε ότι «η αλληλεγγύη των γενεών στη βάση διαχρονικών αξίων και ιδανικών είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση ενός λαού στην πορεία της ιστορίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου αναφέρει ότι σήμερα όλοι οι Έλληνες αισθάνονται ότι, συντηρητικές πολιτικές και αντιλήψεις, αποδομούν κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις, τους κρατούν καθηλωμένους και τους ωθούν στο περιθώριο, καλλιεργώντας παράλληλα τον φόβο, την ανασφάλεια και την απαισιοδοξία. Και προσθέτει ότι το μήνυμα της ημέρας, δείχνει τον δρόμο για την έξοδο από αυτήν την κρίση. Προσθέτει ότι χρέος του ΠΑΣΟΚ είναι να δώσει με όλες του τις δυνάμεις μαζί με τον Ελληνικό λαό, τον αγώνα για την ανατροπή των κακώς κειμένων και την οικοδόμηση μιας πορείας που θα μας οδηγήσει σε μια δίκαιη κοινωνία και ζητά την συστράτευση κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας.

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι το μεγάλο δίδαγμα της επανάστασης του 1821, ο δρόμος της πάλης και της αποφασιστικής σύγκρουσης είναι επίκαιρος και αποτελεί μονόδρομο για το λαό. Αναφέρει δε ότι σήμερα συνεχίζονται οι προσπάθειες να εμφανιστούν διαστρεβλωμένα τα διδάγματά της επανάστασης και προσθέτει ότι η αστική τάξη, που ήταν προοδευτική εκείνα τα χρόνια έχει γίνει προ πολλού αντιδραστική ενώ αντίθετα πρωτοποριακή δύναμη της εποχής μας είναι η εργατική τάξη.

Ο ΣΥΝ αναφέρει ότι η φετινή επέτειος συμπίπτει με τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας για την υπεράσπιση στοιχειωδών δικαιωμάτων όπως η κοινωνική ασφάλιση και προσθέτει ότι απαιτείται ενεργοποίηση, αυτοοργάνωση και ανάληψη της ευθύνης ώστε να σταματήσει η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, η βίαιη συμπίεση των εισοδημάτων, η εργοδοτική αυθαιρεσία, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η συρρίκνωση των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Καλεί δε όλους τους έλληνες και ιδιαίτερα τη νεολαία να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την αλλαγή των συσχετισμών.

Το ΛΑΟΣ επισημαίνει ότι ο καλύτερος εορτασμός της επετείου είναι η όρθια στάση μας στο Σκοπιανό, η απόφαση μας να μην εκχωρήσουμε ούτε σπιθαμή στο Αιγαίο, η άκαμπτη στάση μας στην επίλυση του Κυπριακού, η συνεχής μνήμη και υποστήριξη μας σε όλους τους εκτός Ελλάδας Έλληνες της διασποράς, που συνέχεια παρακαλούν την ελεύθερη Ελλάδα «Σκέπασε κι μας...», η ανεξάρτητη εξωτερική μας πολιτική,η κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή, αξιοπρέπεια και ηθική, με βάση και τις παραδόσεις του έθνους μας,η επανακατάκτηση του ρόλου που είχαμε και χάσαμε, σαν ηγέτιδα χώρα στην ευρύτερη περιοχή μας των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Στο επίκαιρο μήνυμα της επετείου της 25ης Μαρτίου αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων στα μηνύματα τους για τη σημερινή ημέρα.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1506&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 25.03.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote