Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Με διπλή γραμμή τα Σκόπια στη Ν.Υόρκη
Με διπλή γραμμή τα Σκόπια στη Ν.Υόρκη Εκτύπωση E-mail
25.03.08
Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του σκοπιανού Τύπου, για ρήγμα στις σχέσεις προέδρου και πρωθυπουργού της χώρας, μετά τις δηλώσεις του τελευταίου ο οποίος εγκαλεί τον ανώτατο άρχοντα της ΠΓΔΜ –που είχε αναφερθεί στην ανάγκη ενός λογικού συμβιβασμού με την Ελλάδα.
Σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του Ν. Γκρούεφσκι, αναφέρεται ότι «ο πρωθυπουργός δεν θα επιτρέψει, ανεύθυνοι πολιτικοί να κάνουν ζημία στη Δημοκρατία της Μακεδονίας με δηλώσεις για τη συνταγματική ονομασία». Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «κανείς στη χώρα, εκτός από τους πολίτες της, δεν μπορεί να αποφασίζει για ένα ζήτημα όπως της συνταγματικής ονομασίας».

«Η δήλωση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, με την οποία πριν από μια εβδομάδα βγήκε εκτός του συμφωνημένου από την κρατική ηγεσία πλαισίου, όχι μόνο αποτελεί διπλό παιχνίδι (πρώτον έναντι του πρωθυπουργού και δεύτερον για την κοινή γνώμη και την Ελλάδα), αλλά αποτελεί και μεγάλη και ανεπανόρθωτη ζημιά για τη χώρα σε αυτές τις ιστορικές στιγμές», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «ο πρωθυπουργός, κ. Γκρούεφσκι, θα κάνει ό,τι είναι δυνατό αυτή την περίοδο και μέχρι την ολοκλήρωση της Συνόδου του Βουκουρεστίου για να απέχει από δημόσιες συζητήσεις οι οποίες μπορεί να ζημιώσουν τη χώρα».

Ο κ. Τσερβένκοφσκι είχε επισημάνει την ανάγκη για ένα «λογικό συμβιβασμό», με την προϋπόθεση η συμβιβαστική λύση να μην «απειλήσει την εθνική ταυτότητα».

Ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων σχολιάζουν ότι ο πρόεδρος της χώρας, «διάκειται θετικά έναντι ενός προθέματος στην ονομασία». Παράλληλα αναφέρουν ότι έχουν διαπιστωθεί "διαφορετικές προσεγγίσεις" μεταξύ πρωθυπουργού και προέδρου. Η εφημερίδα "Νντέβνικ", κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ρήγμα στην ηγεσία για το όνομα;" σημειώνοντας ότι οι διαφορές μεταξύ πρωθυπουργού και προέδρου είναι "ουσιαστικές" και δεν αφορούν μόνο την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για το θέμα αυτό.

Η "Ντνέβνικ" σημειώνει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και κάποια που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, όπως το "Νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα" (NSDP) του Τίτο Πέτκοφσκι, τάσσονται υπέρ ενός συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας. Το γεγονός αυτό, αναφέρει ακόμη η εφημερίδα, μπορεί να οδηγήσει στην "απομόνωση" του συγκυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι όσον αφορά την ιδέα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. "Στην περίπτωση αυτή, όμως, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης της κατάστασης, της βαθιάς πολιτικής κρίσης και των μαζικών διαδηλώσεων", καταλήγει το δημοσίευμα.

Για "διαφωνίες" μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΠΓΔΜ, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, κάνουν λόγο και τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων.

Στην Αθήνα, το γεγονός ότι απομένουν δέκα μόλις μέρες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι προβληματίζει σοβαρά το Μέγαρο Μαξίμου, που αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί σε μια επισφαλή λύση, χωρίς να γίνει συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια και χωρίς κανείς να μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση που θα αναδειχτεί μετά τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη γειτονική χώρα.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1504&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote