Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κρατική σωτηρία για τις αμερικανικές τράπεζες
Κρατική σωτηρία για τις αμερικανικές τράπεζες Εκτύπωση E-mail
24.03.08
ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ οι φωνές στις Ηνωμένες Πολιτείες για κατ' ευθείαν κρατική στήριξη των μεγάλων τραπεζών της χώρας, ώστε αυτές να ξεπεράσουν το τεράστιο πρόβλημα των δανείων μειωμένης εξασφάλισης.

Βέβαια, ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν οι αμερικανικές νομισματικές και πολιτικές αρχές στην υπόθεση της Bear Sterns, δείχνει το δρόμο που θα ακολουθηθεί και σε άλλες απευκταίες καταρρεύσεις τραπεζών.

Φαίνεται δυστυχώς, ότι ο όγκος των προβληματικών δανείων sub primes και η διασπορά τους σε όλο το πιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, είναι τόσο εκτεταμένος, σε βαθμό που τίποτε δεν είναι βέβαια.  

Άλλωστε ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει την έκταση των κινδύνων που απειλούν κάθε ίδρυμα, μέχρι τη στιγμή που το ζήτημα καταλήγει σε κατάρρευση. Καμία διοικητική μέριμνα δεν έχει ληφθεί, ώστε να καταγραφεί η έκταση των ανοιγμάτων.  

Οι διοικήσεις τους ελπίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα διασωθούν, με βάση τις γενικές ρυθμίσεις της Αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, της Fed, η οποία διοχετεύει «γενικώς» ρευστότητα στην αγορά χρήματος.

Όταν όμως η έκταση του ειδικού προβλήματος, που αντιμετωπίζει κάθε συγκεκριμένο ίδρυμα, δεν μπορεί να καλυφθεί από τις γενικές ενέσεις ρευστότητας, τότε με βάση την εμπειρία της Bear Sterns, θα υπάρξει συγκεκριμένη κρατική παρέμβαση, με αιχμή τη Fed και πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. 

 Η πρακτική αυτή ωστόσο δεν διασώζει τους μετόχους. Η μετοχή της Bear Sterns αξιολογήθηκε στα 2 (δύο) δολάρια, όταν πέρυσι άξιζε 170 και λίγες ημέρες μόνο πριν την κατάρρευση, διαπραγματευόταν στα 70 δολάρια.

Αν λοιπόν η πρακτική αυτή επαναληφθεί, θα είναι σίγουρη η απώλεια της περιουσίας των μετόχων. Τώρα λοιπόν στους διευθυντικούς κύκλους δημιουργείται μια νέα δυναμική, που ζητεί από την κυβέρνηση της χώρας να διασώσει τα τραπεζικά ιδρύματα πριν να φθάσει ο κόμπος στο χτένι. 

 Δηλαδή να χορηγηθούν κρατικά κεφάλαια με κάποια μορφή (μακροπρόθεσμος δανεισμός, μετοχική συμμετοχή ή κάτι άλλο), ώστε τα ιδρύματα να διασφαλίσουν τη λειτουργική τους ρευστότητα, καλύπτοντας τα ανοίγματά τους με κρατική ενίσχυση. Τότε όμως ποιος θα είναι ο ρόλος της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού; 

 nafteboriki

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1499&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 24.03.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote