Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Οι «λευκές νύχτες» της Χαρ. Τρικούπη
Οι «λευκές νύχτες» της Χαρ. Τρικούπη Εκτύπωση E-mail
24.03.08

Στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, που δείχνει να μην μπορεί να βρει τον «βηματισμό» του από την πολύμηνη εσωκομματική δοκιμασία.

Το μήνυμα που έστειλαν τα στελέχη προς την ηγεσία, μέσω της σχεδόν οριακής εκλογής του νέου γραμματέα, ήταν ηχηρό και προκαλεί έντονη ανησυχία στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου.

Είτε δια της «λευκής καταιγίδας», είτε δια της αποχής, η επιλογή της ηγεσίας συνάντησε εμπόδια, αφού ο νέος γραμματέας Γ. Ραγκούσης δεν έτυχε γενικής αποδοχής και μάλιστα κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ.

Καμπανάκι κινδύνου
Εμπειρα αλλά και νεότερα στελέχη, μιλούν ευθέως για επικίνδυνη τάση αποσυσπείρωσης στο κόμμα τους και κρούουν στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους τον κώδωνα του κινδύνου, υπολογίζοντας στις σαφείς προειδοποιήσεις της βάσης.

Η προχθεσινή διαδικασία με την εκλογή νέου Πολιτικού Συμβουλίου και γραμματέα εμφάνισε την κατάσταση παθογένειας που επικρατεί και μέλλει να αποδειχθεί αν λειτούργησε ως το... σωτήριο ξυπνητήρι για την αφύπνιση των πράσινων δυνάμεων.

Η... κινούμενη άμμος σταμάτησε μόνο για την εκλογή των μεσαίων στελεχών στο Πολιτικό Συμβούλιο, παρότι ο αποκλεισμός πρώην υπουργών και υφυπουργών (με σφραγίδα του Γ. Παπανδρέου) συγκέντρωσε πλήθος αντιδράσεων στο παρασκήνιο. Με μια πρώτη ανάγνωση, ο συγκερασμός όλων των απόψεων δια των εκπροσώπων τους στο Πολιτικό Συμβούλιο ακύρωσε τη γενίκευση της κρίσης, ωστόσο τα «σημάδια» της είναι ξεκάθαρα πλέον στο εσωκομματικό σκηνικό.

«Γραμμές» έσπασαν, αλλά οι υποψήφιοι διασώθηκαν στο... παρά πέντε από το γεγονός ότι οι εκτός λίστας υποψήφιοι δεν ξεπέρασαν τους δύο.

Είναι κοινό μυστικό ότι μεταξύ παπανδρεϊκών και βενιζελικών επιχειρήθηκε μια ιδιότυπη συμφωνία, που θα επέτρεπε και στις δύο πλευρές να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους και να απομονώσουν τις εστίες έντασης γι αυτήν τη φάση.

Ο Γ. Παπανδρέου δεν κατάφερε να εκλέξει νέο γραμματέα με ευρεία νομιμοποιητική βάση, ενώ παραμένει μπροστά στο δίλημμα για την αξιοποίηση των κορυφαίων στελεχών.

«Μαν του μαν» στη Βουλή
Το σενάριο που κερδίζει περισσότερο έδαφος στη Χαριλάου Τρικούπη παραπέμπει στην αξιοποίηση 6-8 στελεχών για την καθημερινή αντιπαράθεση μέσω Βουλής με την κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ορίσει πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Βαγγέλη Βενιζέλο - που σημαίνει ότι, όπως ακούγεται, εις και των τριών Πάγκαλου, Παπουτσή, Καστανίδη θα αναλάβει άλλο πόστο. Το «μαν του μαν» με υπουργούς θα αναλάβουν επίσης στελέχη μεταξύ των οποίων και «Βενιζελικοί», όπως οι κ. Λοβέρδος και Φλωρίδης, πιθανότατα η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Μ. Χρυσοχοϊδης και ο Γ. Παπακωνσταντίνου (αν δεν αναλάβει χρέη εκπροσώπου Τύπου).

Ισχυρή παρουσία δίπλα στον Γ. Παπανδρέου παραμένει αυτή του Νίκου Αθανασάκη, που θα οριστεί το πιθανότερο διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Η αναγκαστική λύση Ραγκούση μετά το «όχι» Ρέππα

Από την πρώτη στιγμή, ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε στο «στόχαστρο» για τη θέση του γραμματέα τον Δημήτρη Ρέππα. Η ίδια πρόταση είχε γίνει άλλωστε από τον ίδιο και την προηγούμενη φορά (πριν να προτείνει το Ν. Αθανασάκη). Ο Αρκάς πολιτικός αμέσως μετά την οδυνηρή εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ στις 16 Σεπτεμβρίου και την εμφάνιση Βενιζέλου στο Ζάππειο, έσπευσε μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο να ταχθεί υπέρ του Γ. Παπανδρέου. Οταν την Πέμπτη το βράδυ ο Γ. Παπανδρέου του πρότεινε να αναλάβει τη θέση του γραμματέα, ο πρώην «λοχαγός» του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε τη θέση, με επιχειρήματα που έκαναν τον Γ. Παπανδρέου να πιστέψει ότι μπορεί να κάμψει την αντίστασή του.

Μεταμεσονύχτιο θρίλερ
Μεσάνυχτα της Πέμπτης, η συζήτηση Παπανδρέου-Ρέππα εξελίχθηκε σε...θρίλερ. Πληροφορίες ούτως ή άλλως αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως τεταμένο και οι δύο άνδρες αποχώρησαν από τη Βουλή τουλάχιστον εκνευρισμένοι. Νωρίτερα ο κ. Ρέππας είχε φροντίσει να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν επρόκειτο να δεχθεί την πρόταση κι ότι «οχυρωνόταν» στο «πόστο» της κοινοβουλευτικής ομάδας, που εκ των πραγμάτων δεν κρύβει ιδιαίτερο πολιτικό ρίσκο. Ρίσκο, που στην παρούσα δυσμενή συγκυρία ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε να αναλάβει.

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν. Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στην πρότασή του αλλά ο κ. Ρέππας ήταν ανένδοτος μέχρι την τελευταία στιγμή. Το χρονικό διάστημα ήταν ήδη πολύ μικρό για κινήσεις που θα οδηγούσαν σε «λύση» άλλου κορυφαίου στελέχους. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στους «δικούς» του ανθρώπους. Ο Γιάννης Ραγκούσης ήταν ήδη στο Μαντούδι σε συλλαλητήριο. Συνεργάτες του εισηγήθηκαν τη βολιδοσκόπηση άλλου κορυφαίου στελέχους, αλλά τελικώς «έδεσε» στην υποψηφιότητα Ραγκούση.

ΜΠΛΕΞΑΝ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΩΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΪΚΩΝ
Πώς «έσπασαν» οι γεννηματικοί και πώς κινήθηκαν οι άλλες υποομάδες

 

Και στα δύο στρατόπεδα, εντοπίστηκαν συμμαχίες με αφετηρία ακόμη και τις φιλικές προσωπικές σχέσεις που διατηρούν επί χρόνια τα στελέχη.

Σε κάθε περίπτωση, ουκ ολίγοι από το «παπανδρεϊκό» μπλοκ έσπασαν τις γραμμές και ακολούθησαν τη δική τους πορεία ή διαφόρων υποομάδων που εμφανίστηκαν «διαμελισμένες» μετά το Συνέδριο. Για παράδειγμα οι συνδικαλιστές, μετά και την αποχώρηση από το προσκήνιο του Χρ. Πολυζωγόπουλου, «απελευθέρωσαν» τις γραμμές τους - πράγμα που συνέβη και μεταξύ των «γεννηματικών». Αποτέλεσμα;

Η Φώφη Γεννηματά που εκλέχτηκε πρώτη και με διαφορά στο Συνέδριο να «προσγειωθεί» στην τελευταία θέση με μόλις 71 ψήφους της λίστας Παπανδρέου. Αντιθέτως κράτησαν «ψηλά» τις δυνάμεις τους οι του κλίματος Παπουτσή και Παναγιωτακόπουλου, οι οποίοι εξέλεξαν με άνεση τους υποψηφίους τους.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι από την πρόταση Παπανδρέου ήταν ...αμυδρή η εικόνα των εκπροσώπων των σκληρών εκσυγχρονιστικών-σημιτικών δυνάμεων.

Ανδρική... υπόθεση
Μόνο τα δύο στελέχη εκτός λίστας, οι κ. Καρύδης και Κουρουμπλής, δεν εξελέγησαν - παρότι ο Δ. Καρύδης (στήριξε Βενιζέλο) απώλεσε την «έδρα» μετά από κλήρωση.

Οι «παπανδρεϊκοί» εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι πέντε υποψήφιες γυναίκες θα εκλέγονταν στο σύνολό τους λόγω ποσόστωσης προσπάθησαν να «αναχαιτίσουν» την εκλογή των εκτός της 14άδας. Πώς; Πριμοδοτώντας κυρίως τους άνδρες. Ομως βάσει του αποτελέσματος φαίνεται καθαρά η προσπάθεια του μπλοκ να «πριονίσει» αλλά και να ακυρώσει τη δυναμική της Φώφης Γεννηματά. Πρώτος και με διαφορά εκλέχτηκε ο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, Πάνος Μπεγλίτης (154), και ακολούθησαν με 144 οι κύριοι Θ. Μωραϊτης και Μ. Καρχιμάκης (που στηρίχτηκαν από το μπλοκ Παπουτσή-Παναγιωτακόπουλου).

Εν συνεχεία ο «σκανδαλιδικός» Γ. Κουτσούκος, τον οποίο στήριξαν και οι συνδικαλιστές και η τετράδα των βενιζελικών Κουκουλόπουλου, Ανδρουλάκη, Ράπτη και Τ. Αντωνίου.

Εκλέχτηκαν ενδιάμεσα επίσης οι: Κ. Ασκούνης (δήμαρχος Καλλιθέας), Λούκα Κατσέλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Παναγιωτακόπουλος και Ντ. Ρόβλιας.

Διεργασίες μέρα... νύχτα
Σε περίοδο έντονων «ζυμώσεων», με κρυφές και φανερές συναντήσεις να μονοπωλούν την καθημερινή ατζέντα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ήταν λογικό κάθε ανοιχτή εκδήλωση να προσλαμβάνει διαστάσεις μίνι... συνεδρίου. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο πάρτι του Δημήτρη Λιντζέρη, κίνηση που ο βουλευτής Β Πειραιά επαναλαμβάνει κάθε χρόνο τιμώντας τις γυναίκες της περιφέρειάς του.

Στην ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη βραδιά, το παρών έδωσαν αρκετά προβεβλημένα στελέχη του Κινήματος - μεταξύ αυτών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Αννα Διαμαντοπούλου, η Μιλένα Αποστολάκη, η Συλβάνα Ράπτη, ο Μιχάλης Παντούλας, η Αθανασία Μερεντίτη και η Ελπίδα Τσουρή. Μαζί τους, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, οι δήμαρχοι Κορυδαλλού, Περάματος και Δραπετσώνας και, φυσικά, πλήθος κόσμου.

Οσο για τον οικοδεσπότη, είχε κάθε λόγο να επαίρεται ότι διαχρονικά -και κάτω υπό οποιαδήποτε εσωκομματική συγκυρία- το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται στα πάρτι του ενωμένο...

ΤΟ ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ ΜΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
Οι υποσχέσεις και το παρασκήνιο με το γράψε - σβήσε στις λίστες

Η...κινούμενη άμμος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως καταγράφηκε στις εκλογικές διαδικασίες του πρόσφατου Συνεδρίου, οδηγούσε σε προβλέψεις κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές για την πλήρη αποδοχή των προτάσεων Παπανδρέου.

Μάλιστα, αν και η απόφασή του να θέσει...εκτός λειτουργίας πρώην υπουργούς και υφυπουργούς (βάζοντας φρένο στην εκλογή τους στο Πολιτικό Συμβούλιο) «αποθεώθηκε» από τους Συνέδρους, αποδοκιμάστηκε εν συνεχεία αλλά με βουβό τρόπο από τα στελέχη.

Η «δεύτερη ανάγνωση» της απόφασής του οδήγησε πολλά κορυφαία στελέχη σε έντονες παρασκηνιακές διεργασίες - ακόμη και «σκληρούς παπανδρεϊκούς» στην αμφισβήτησή της. Ωστόσο το τρίπτυχο «ανανέωση- ενότητα- αξιοκρατία» που υποσχέθηκε να ισχύσει ο Γ. Παπανδρέου για την εκλογή Πολιτικού Συμβουλίου άφησε, ως φαίνεται, περιθώρια, για την...ανταλλαγή απόψεων που συνήθως προωθούν οι εσωκομματικοί «στρατοί» πριν την αναμέτρηση.

Νυχτερινό... ρεύμα
Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης κι αφού η καυτή συζήτηση για το Ασφαλιστικό στη Βουλή μετά ψηφοφορίας έφτανε στο τέλος της ο Γ. Παπανδρέου συναντάται με τον Β. Βενιζέλο.

Τον ευχαριστεί για την παρέμβασή του στη Βουλή και οι δυο άντρες συνεχίζουν την κουβέντα για την εκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου. Ο Β. Βενιζέλος δεν κάνει αναφορά στο θέμα του γραμματέα - θεωρώντας ότι αυτό αφορά αποκλειστικά σ' αυτή τη φάση τον ίδιο τον πρόεδρο.

Στέκεται στα περί ενότητας και αποχωρεί με την αίσθηση ότι θα στηριχθούν από την ηγεσία πέντε «δικοί» του. Κορυφαία στελέχη εκτιμούν ότι από το βράδυ μέχρι το μεσημέρι της άλλης μέρας εξελίχτηκε άγριο παζάρι μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής στην πρόταση Παπανδρέου έγινε γνωστό ότι εντάχθηκαν οι υποψηφιότητες εκ του «ρεύματος» των κ.κ. Ν. Ανδρουλάκη (από τη Νεολαία), Π. Κουκουλόπουλου και των κυριών Εύας Καϊλή και Τόνιας Αντωνίου. Στη θέση της νεοεκλεγείσας βουλευτού κ. Καϊλή μετά από έντονο παρασκήνιο αντιπροτάθηκε η Συλβάνα Ράπτη από τον βενιζελικό πυρήνα. Πρόταση που έγινε αποδεκτή.

Η παπανδρεϊκή γραμμή ξαναμοιράστηκε στο σύνολό της σε όλους τους «παπανδρεϊκούς» και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αναχώρησαν για τη συνεδρίαση. Κοινό μυστικό ήταν για τους περισσότερους ότι οι «βενιζελικοί» ετοίμαζαν και μία πέμπτη -περιφερειακή- υποψηφιότητα με τη «σφραγίδα» τους στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων. Η υποψηφιότητα Καρύδη επιδοκιμάστηκε τελικώς από τους ψηφοφόρους του Εθνικού Συμβουλίου, αφού ισοψήφησε με τον Π. Κουκουλόπουλο, ο οποίος εκλέχτηκε τελικώς με κλήρωση.

Το θρίλερ με την εκλογή της Φώφης

Ηταν γνωστό σε όλους ότι στόχος της Φώφης Γεννηματά, μετά τον αποκλεισμό της από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ήταν η «πρωτιά» στις εκλογές του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ - όπερ κι εγένετο.

Προ μόλις μίας εβδομάδας η κυρία Γεννηματά εκλέχτηκε με διαφορά πρώτη στο Εθνικό Συμβούλιο. Από τα βασικά της στηρίγματα ήταν κατά πολλούς οι συνδικαλιστές, οι πρώην «γεννηματικοί», αλλά και αυτοδιοικητικοί ασχέτως της προτίμησής τους στην κόντρα Παπανδρέου-Βενιζέλου. Η κίνηση Πολυζωγόπουλου να αποχωρήσει από το κεντρικό πολιτικό σκηνικό (την επομένη του Συνεδρίου) συνοδεύτηκε ωστόσο από την πρόβλεψη ότι οι πιθανότητες για την εκλογή της Φώφης Γεννηματά στη θέση του γραμματέα περιορίζονταν στο ελάχιστο. Και πράγματι. Ο Γιώργος Παπανδρέου κατέληξε στην επιλογή Ραγκούση, ενώ ταυτόχρονα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου άρχισαν να συσπειρώνονται περισσότερο γύρω από άλλες «γραμμές». Εξελέγη με ποσόστωση και μόλις με 71 ψήφους, τη στιγμή που οι εκ των βενιζελικών κυρίες Ράπτη και Αντωνίου «προσπέρασαν» τη δημοφιλέστατη κυρία Γεννηματά φτάνοντας τις 102 και 96 αντίστοιχα.

Η μοναξιά της Αννας

Επί ημέρες φήμες ήθελαν την Αννα Διαμαντοπούλου να συμπεριλαμβάνεται στο «ρετιρέ» των προτιμήσεων για τη θέση του γραμματέα. Μάλιστα όταν έγινε γνωστή η αρνητική απάντηση Ρέππα κυκλοφόρησε η είδηση ότι η κυρία Διαμαντοπούλου θα δεχόταν αντίστοιχη πρόταση από τον κ. Παπανδρέου. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Εμπειρα στελέχη υποστηρίζουν ότι ο Γ. Παπανδρέου ουδέποτε σημείωσε το όνομά της στην «ατζέντα» του και γι αυτό ουδέποτε της το πρότεινε. Ορισμένοι το αποδίδουν στο γεγονός ότι η ίδια χαρακτήρισε την επανεκλογή του «περίοδο παράτασης» κι ότι στα εσωκομματικά δεν είχε τις απαραίτητες συμμαχίες (στο Εθνικό συμβούλιο εξέλεξε μόνο τρεις του κλίματός της).

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1493&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote