Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Διάλογος για το σύμφωνο
Διάλογος για το σύμφωνο Εκτύπωση E-mail
23.03.08
Από άμβωνος συνεχίστηκε ο διάλογος στους κόλπους της Ιεραρχίας για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

Από την Καλαμάτα, όπου παραβρέθηκε για τους εορτασμούς της απελευθέρωσης της πόλης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τόνισε στο κήρυγμα του ότι «εμείς ως επίσκοποι πρέπει να κατανοήσουμε ότι η εκκλησία δεν είναι ηθικοπλαστικό σχολείο όπως πολύ συχνά ακούγεται».

 Από τη Θεσσαλονίκη ο Μητροπολίτης Άνθιμος δήλωσε «αμετακίνητος» στις θέσεις του λέγοντας πως «δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στο Ευαγγέλιο» "Επιχείρηση διπλωματία" Οι μέρες «χαράς και συνδιαλλαγής» πέρασαν πριν καν συμπληρωθούν δύο μήνες από την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις αρχές τις εβδομάδος όταν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διαφώνησε με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

Η λέξη «πορνεία» που χρησιμοποιήθηκε στην ανακοίνωση της Συνόδου για να χαρακτηριστεί «κάθε σχέση εκτός ορθόδοξου γάμου» πυροδότησε αντιδράσεις στους κόλπους της ΔΙΣ αλλά και έντονο προβληματισμό στον Αρχιεπίσκοπο.

Ο κ. Ιερώνυμος εκτιμά ότι σε τέτοια θέματα δεν χρειάζονται «εκπτώσεις» αλλά ούτε και σκληρές εκφράσεις που σοκάρουν.

«Χρειάζεται περισσότερη διπλωματία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Εκκλησία είναι ενδοτική», έλεγε χθες συνεργάτης του κ. Ιερώνυμου. 

Από την πλευρά του, ο κ. Ανθιμος, ο οποίος τις τελευταίες μέρες βρέθηκε στο επίκεντρο με αφορμή τη λέξη «πορνεία» που χρησιμοποίησε κατά την ενημέρωση των συντακτών, εκτιμά ότι «δεν εξέφρασε παρά τις αρχές της Ορθόδοξης Εκκλησίας όπως άλλωστε και η πλειοψηφία της Ιεραρχίας, η οποία ταυτίζεται με τις απόψεις του».

 Στις προθέσεις του κ. Ανθιμου δεν είναι, όπως λένε συνεργάτες του, να ηγηθεί ενός «αντι-ιερωνυμικού» ρεύματος αλλά να «υπερασπίζεται τις θέσεις της Εκκλησίας εντός και εκτός Συνόδου».

 Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός «πορνεία» για τις σχέσεις εκτός ορθόδοξου γάμου, πέρα από εντάσεις, έχει φέρει την Ιεραρχία -για πρώτη φορά- μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με μαζικές αγωγές από άτομα τα οποία έχουν επιλέξει τον πολιτικό γάμο ή την ελεύθερη συμβίωση.

 Ηδη έχουν γίνει σχετικά ερωτήματα σε γνωστούς δικηγόρους από ιδιώτες, οι οποίοι εκτιμούν ότι θίγονται από τους χαρακτηρισμούς. Η κίνηση αυτή έχει προβληματίσει τον κ. Ιερώνυμο, ο οποίος δεν θέλει να ανοίξει νέα μέτωπα με κοινωνικές ομάδες, ανεξάρτητα εάν κάποιος διαφωνεί με τις απόψεις τους. 

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και την Ιεραρχία, η συνεδρίαση της οποίας θα οριστεί μετά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Ιερώνυμου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εκεί θα δοθεί και η πρώτη «μεγάλη μάχη» του Αρχιεπισκόπου. 

Στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας αναμένονται με ενδιαφέρον οι θέσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης αλλά και πολλών άλλων ιεραρχών, όπως του Καβάλας Προκόπιου, ο οποίος διαφωνεί με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. 

Στο μεταξύ, οι αλλαγές στη διαχείριση αλλά και στο «σύστημα διοίκησης» προχωρούν κανονικά. «Υπάρχει χάος. Δύσκολα μπορεί κάποιος να αποτυπώσει την πραγματική εικόνα.

Χρειάζεται χρόνος για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, δυστυχώς», έλεγε χθες συνεργάτης του κ. Ιερώνυμου. Οι διαδικασίες καταγραφής και ενημέρωσης αναμένεται να επισπευσθούν από την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την απόφαση του κ. Ιερώνυμου να επιλέξει για τη θέση του διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών το στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας κ. Αντώνη Ζαμπέλη.

Εκτός των οικονομικών, αυτό που απασχολεί τον κ. Ιερώνυμο αλλά και την Ιεραρχία είναι η βελτίωση των σχέσεων με το Φανάρι. Ιερώνυμος και Βαρθολομαίος θα έχουν την πρώτη τους επίσημη συνάντηση στο τέλος του μήνα.

 ε-τυπος

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1490&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 23.03.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >