Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ενημέρωση για το Σκοπιανό
Ενημέρωση για το Σκοπιανό Εκτύπωση E-mail
23.03.08
Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τις επαφές με το Σκοπιανό ομόλογό της, Αντ. Μιλόσοσκι την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, παρουσία του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για την επίτευξη λύσης και επισήμανε πως διαπίστωσε βούληση της γειτονικής χώρας για την επίλυση του προβλήματος. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συνάντηση υποβοηθητική της διαπραγμάτευσης υπό τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών την ερχόμενη Τρίτη στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της FYROM Μπράνκο Τσερβένκοφσκι μιλώντας το μεσημέρι του Σαββάτου σε διάσκεψη στην Οχρίδα, ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ ενός λογικού συμβιβασμού, ο οποίος από τη μια πλευρά να υπερασπίζεται την εθνική ταυτότητα και από την άλλη να δίνει τη δυνατότητα πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ και άρσης των εμποδίων στην περαιτέρω διαδικασία για ένταξή στην ΕΕ. Στο συνέδριο του "Νέου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος" που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο πρόεδρός του Τίτο Πέτκοφσκι τάχθηκε ανοιχτά υπέρ ενός συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας με την αποδοχή της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος για εξωτερική χρήση, εφόσον, όπως είπε, αυτό είναι το αντίτιμο για την είσοδο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Με τη θέση αυτή διαφώνησε ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι που επίσης παραβρέθηκε στο συνέδριο.


Δηλώσεις Μπακογιάννη

 

Η υπουργός Εξωτερικών εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε ότι συζήτησε με τον Πρωθυπουργό το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων σχετικά με το Σκοπιανό και τον ενημέρωσε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες.

Η υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι δεν είναι ούτε αισιόδοξη ούτε απαισιόδοξη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι αναμένουμε την εκ νέου συνάντηση των διαπραγματευτών στη Ν. Υόρκη την Τρίτη, πάντα μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας του ΟΗΕ.

Επανέλαβε επίσης ότι η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή: αν δεν υπάρξει συμφωνημένη λύση που να έχει τη βούλα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τότε δεν θα υπάρξει ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα το πρωί, η κ. Μπακογιάννη μιλώντας στη ΝΕΤ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή όνομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.



ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1489&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote