Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Οι καουμπόι πήραν το όπλο τους
Οι καουμπόι πήραν το όπλο τους Εκτύπωση E-mail
23.03.08
Να οπλοφορεί κανείς ή να μην οπλοφορεί; Αυτό το δίλημμα που διχάζει την αμερικανική κοινωνία, φτάνει πρώτη φορά ύστερα από 70 χρόνια στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Μέχρι τέλη Ιουνίου, η ανώτατη δικαστική αρχή πρέπει να αποφανθεί αν η νομοθεσία του ομοσπονδιακού διαμερίσματος της Ουάσιγκτον που απαγορεύει την κατοχή περίστροφων από ιδιώτες -από τις αυστηρότερες νομοθεσίες περί οπλοχρησίας στην επικράτεια- έρχεται σε σύγκρουση με το σύνταγμα.

Στην ουσία, καλείται να ερμηνεύσει το δεύτερο άρθρο και να αποφανθεί αν το δικαίωμα για κατοχή όπλων περιορίζεται στις οργανωμένες πολιτοφυλακές ή αν επεκτείνεται και στους πολίτες. Η δικαστική απόφαση θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη τη χώρα.

Το όλο θέμα ανακίνησε ο Ντικ Χέλερ, ιδιωτικός φύλακας 65 χρόνων, ο οποίος ισχυρίζεται ότι αφού του επιτρέπεται να κρατά περίστροφο στη δουλειά του, έχει το δικαίωμα να το κρατά και στο σπίτι του για αυτοάμυνα. Η άποψή του συμπλέει με εκείνη εκατομμυρίων Αμερικανών για τους οποίους το δικαίωμα στην οπλοκατοχή αποτελεί ύψιστη μορφή ελευθερίας.

Τι κι αν δεκάδες ή εκατοντάδες Αμερικανοί χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους επειδή ένας παρανοϊκός τράβηξε την σκανδάλη; Τι κι αν αθώοι μαθητές, φοιτητές και καθηγητές δολοφονήθηκαν στο λύκειο Κολουμπάιν του Κολοράντο ή στο πολυτεχνείο της Βιρτζίνια και στο πανεπιστήμιο του Βόρειου Ιλινόις; Αντί αυτές οι μαζικές δολοφονίες να προκαλέσουν προβληματισμό, φαίνεται ότι ενδυναμώνουν το κίνημα υπέρ της οπλοχρησίας.
Το λόμπι των όπλων αντέδρασε έντονα όταν τον περασμένο Δεκέμβριο το Κογκρέσο ψήφισε νόμο που απαγορεύει την πώληση όπλων σε άτομα των οποίων δεν έχει ελεγχθεί το ιατρικό τους ιστορικό. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η πανίσχυρη Εθνική Ενωση Οπλων (NRA) δεν είναι η μόνη. Στο παιχνίδι μπαίνουν πια και μικρότερες οργανώσεις όπως «τα ροζ πιστόλια», «γκέι και λεσβίες υπέρ της ατομικής ελευθερίας», «Εβραίοι υπέρ της διατήρησης της οπλοκατοχής»... Παντού υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής, η αυτοάμυνα. Για να αναδείξουν, μάλιστα, το «παράλογο» της οπλοαπαγόρευσης, φέρνουν το επιχείρημα ότι η Ουάσιγκτον, παρά τους αυστηρούς νόμους περί οπλοκατοχής, έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες εγκληματικότητας στις ΗΠΑ.

Λίγοι πιστεύουν, πάντως, ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει τελικά αντισυνταγματικό το νόμο της Ουάσιγκτον. Η ιστορία, ωστόσο, θα διατηρήσει στην επικαιρότητα το θέμα ενόψει των προεδρικών εκλογών. Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα όσο και η Χίλαρι Κλίντον τάσσονται υπέρ της ελεγχόμενης οπλοκατοχής. Και οι δύο όμως αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις ικανές να εξαγριώσουν το λόμπι των όπλων. Ο Τζον Μακέιν αντίθετα, έχει πάρει θέση υπέρ της ελεύθερης οπλοκατοχής, ελπίζοντας ίσως ότι έτσι θα κερδίσει τις ψήφους των ακραίων Ρεπουμπλικανών. Φαίνεται ότι ο τίτλος της βραβευμένης με Οσκαρ ταινίας είναι ιδιαίτερα επίκαιρος: «θα χυθεί αίμα».

enet
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1484&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote