Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σάλος με ύποπτη έρευνα για Ομπάμα
Σάλος με ύποπτη έρευνα για Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
23.03.08

 Φωτιά στην προεκλογική εκστρατεία εν όψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου έβαλε η «μη εξουσιοδοτημένη» έρευνα που πραγματοποίησαν τρεις υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους φακέλους του υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπάρακ Ομπάμα.

Οι δύο συμβασιούχοι υπάλληλοι απολύθηκαν, στον έναν επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις και ήδη διεξάγεται έρευνα τόσο σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών όσο και σε επίπεδο Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (FΒΙ).

Μπορεί ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών να επιχείρησε να μειώσει τη σημασία του περιστατικού, αποδίδοντάς το απλώς σε «αδιάκριτη περιέργεια» η οποία μάλλον δεν έχει σχέση με... πολιτικά κίνητρα, ωστόσο η αντίδραση του επιτελείου του μαύρου γερουσιαστή ήταν άμεση και δριμύτατη, με τον εκπρόσωπό του να κάνει λόγο για «πολιτικές σκοπιμότητες».

Οπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον ΜακΚόρμακ, σε τρεις περιπτώσεις, στις 9 Ιανουαρίου, στις 21 Φεβρουαρίου και στις 14 Μαρτίου, τρεις συμβασιούχοι υπάλληλοι που εργάζονταν σε διαφορετικά γραφεία του υπουργείου, κάνοντας χρήση της δυνατότητας πρόσβασης στα αρχεία της υπηρεσίας, χωρίς ωστόσο να έχουν δικαιοδοσία, ερεύνησαν τον φάκελο διαβατηρίου αλλά και άλλους φακέλους του Ομπάμα.

Λόγω του συστήματος που υπάρχει, οι τρεις έρευνες σήμαναν συναγερμό και αμέσως ενημερώθηκαν χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ρόιτερς», το θέμα έφτασε στην κορυφή του υπουργείου μόνον όταν δημοσιογράφος έστειλε e-mail στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπήρχαν πολιτικά κίνητρα. Φαίνεται πως κινήθηκαν από αδιάκριτη περιέργεια», είπε χαρακτηριστικά ο ΜακΚόρμακ, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν είναι ακόμη σαφές το τι είδαν οι υπάλληλοι, τι έψαχναν και για ποιον λόγο.

«Σκανδαλώδης παραβίαση»
«Πρόκειται για σκανδαλώδη παραβίαση της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας, ακόμη κι από μια κυβέρνηση που έχει δείξει ελάχιστο σεβασμό και για τα δύο αυτά θέματα τα τελευταία οκτώ χρόνια», δήλωσε ο Μπιλ Μπάρτον, εκπρόσωπος της εκστρατείας Ομπάμα, προσθέτοντας: «Χρέος της κυβέρνησής μας είναι να προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα του αμερικανικού λαού κι όχι να τα χρησιμοποιεί για πολιτικούς λόγους.

Ζητούμε να μάθουμε ποιοι είδαν τον φάκελο διαβατηρίου του Ομπάμα, για ποιον λόγο και γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος (στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ) να αποκαλύψουν την παράβαση αυτή».

Τα αρχεία διαβατηρίου των Αμερικανών πολιτών περιλαμβάνουν στοιχεία όπως λεπτομέρειες για την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης, ηλεκτρονική διεύθυνση, αριθμό δελτίου κοινωνικής ασφάλισης, προηγούμενα ονόματα και ταξιδιωτικά προγράμματα. Πρόσβαση σ' αυτά τα αρχεία μπορεί να υπάρξει μόνον ως μέρος επίσημης έρευνας, αλλά στην περίπτωση Ομπάμα δεν υπήρχε κάτι τέτοιο, δήλωσε ο ΜακΚόρμακ.

Παρά τους ισχυρισμούς περί «αδιάκριτης περιέργειας» και αποκλεισμού των «πολιτικών κινήτρων», μια παρόμοια περίπτωση μάλλον δίνει άλλο χαρακτήρα στο περιστατικό: την άνοιξη του 1992, όταν ο Μπιλ Κλίντον ήταν υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, έγινε έρευνα σε φακέλους του για στοιχεία απ τη δεκαετία του 60, ώστε να θεμελιωθεί η αβάσιμη όπως αποδείχθηκε κατηγορία ότι, όντας φοιτητής στην Οξφόρδη, είχε ζητήσει να αποποιηθεί της αμερικανικής υπηκοότητας στη διάρκεια του Πολέμου στο Βιετνάμ...

Το περιστατικό αποτέλεσε αντικείμενο τριετούς έρευνας από ειδικό ανακριτή, ο οποίος αποφάνθηκε πως δεν παραβιάστηκε κάποιος νόμος αλλά, απλώς, οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι επέδειξαν «ασθενή κρίση»...

Είναι επόμενο πως το θέμα θα πυρπολήσει το προεκλογικό κλίμα με πιθανότερο αποτέλεσμα, φυσικά, να ευνοηθεί ο Ομπάμα, ο οποίος ήδη χθες εξασφάλισε μία ακόμη υψηλόβαθμη στήριξη, αυτήν του κυβερνήτη του Νιου Μέξικο, Μπιλ Ρίτσαρντσον, επιφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στην Κλίντον.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1483&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote