Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Λογικό συμβιβασμό» επιδιώκουν τα Σκόπια
«Λογικό συμβιβασμό» επιδιώκουν τα Σκόπια Εκτύπωση E-mail
22.03.08
Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι μιλώντας το μεσημέρι του Σαββάτου σε διάσκεψη αφιερωμένη στον πολυεθνικό χαρακτήρα της ΠΓΔΜ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Οχρίδα, δήλωσε ότι αξίζει να μελετηθεί το αν είναι δυνατόν να βρεθεί φόρμουλα για μια ονομασία που θα χρησιμοποιείται για διεθνή χρήση και θα είναι διαφορετική από τη συνταγματική ονομασία, χωρίς να απειληθεί η εθνική ταυτότητα.

«Αν μπορούμε στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη να φτάσουμε σε έναν λογικό συμβιβασμό ο οποίος από τη μια πλευρά να υπερασπίζεται την εθνική μας ταυτότητα και από την άλλη να μας δίνει τη δυνατότητα να λάβουμε πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, αίροντας επίσης τα εμπόδια στην περαιτέρω διαδικασία για την ένταξή μας στην ΕΕ, τότε νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να υποστηριχθεί και εγώ προσωπικά τάσσομαι υπέρ», δήλωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

 Σημείωσε ότι δεν συμμερίζονται όλοι στη χώρα την ίδια άποψη περί του θέματος. «Ορισμένοι με κατηγορούν ότι με αυτή τη στάση μου υπονομεύω τη διαπραγματευτική θέση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όμως δε συμφωνώ με αυτό, γιατί δε βρισκόμαστε στην αρχή αλλά στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ. 

Επίσης τόνισε ότι ενόψει της Συνόδου του Βουκουρεστίου η κοινή γνώμη δεν έχει πάρει απάντηση στο ερώτημα τι θα συμβεί αν η χώρα δε λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ. «Αυτός που θα μου πει ότι το αντίτιμο είναι πολύ ακριβό, είναι υποχρεωμένος να βγει ενώπιον της κοινής γνώμης και να ανακοινώσει το σενάριο πώς η Μακεδονία θα αναπτυχθεί τα επόμενα δέκα - δεκαπέντε χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσερβένκοφσκι. 

Γνωστή η θέση της Ελλάδας Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε το πρωί του Σαββάτου η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να των ενημερώσει για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας, ενόψει και της νέας συνάντησης των διαπραγματευτών την Τρίτη. 

Η υπουργός τόνισε ότι μετά τη συνάντηση της Παρασκευής στις Βρυξέλλες με το Σκοπιανό ομόλογό της Αντ. Μιλόσοσκι, και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για την εξεύρεση λύσης, ενώ υπογράμμισε ότι διαπίστωσε βούληση από πλευράς της ΠΓΔΜ να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

 Εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η ελληνίδα ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν την Τρίτη στη Νέα Υόρκη και θα συζητήσουν στα πλαίσια και με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών». Ερωτηθείσα για το κατά πόσο είναι πιθανή η εξεύρεση λύσης πριν τη Σύνοδο στο Βουκουρέστι, η κα. Μπακογιάννη τόνισε ότι «δεν είναι ούτε αισιόδοξη, ούτε απαισιόδοξη» και επεσήμανε ότι «αυτό το οποίο είναι σαφές, είναι ότι αν δεν υπάρξει συμπεφωνημένη λύση που να έχει και τη βούλα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή». 

Διαφωνία και στο εσωτερικό της κυβέρνησης των Σκοπίων Διαφωνία σημειώθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι και του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό, πρόεδρο του «Νέου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος » (NSDP), Τίτο Πέτκοφσκι, σχετικά με το εάν η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχτεί ή όχι ένα συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας. 

Ο κ. Πέτκοφσκι τάχθηκε ανοιχτά υπέρ ενός συμβιβασμού στο θέμα αυτό, ενώ ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι με τον κ. Πέτκοφσκι έχει διαφορετική θέση επί του θέματος αυτού. «Δεν κρύβω ότι πρέπει να πάμε σε αλλαγή του ονόματος για εξωτερική χρήση με κάποια προσθήκη η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα θέσει υπό αμφισβήτηση τις αξίες μας», ανέφερε ο κ. Πέτκοφσκι. 

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές αυτές είπε: « Έχουμε διαφορετικές απόψεις με τον κ. Πέτκοφσκι όσον αφορά αυτό το ζήτημα, ωστόσο υπάρχει ακόμα χρόνος να ξεπεράσουμε τις διαφορές και να φτάσουμε σε μια λύση η οποία θα είναι για το καλό της Μακεδονίας». 

Συνάντηση της ηγεσίας των Σκοπίων 

Συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και του εκπροσώπου της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία Νίκολα Ντιμιτρόφ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στα Σκόπια. 

Ο κ.Ντιμιτρόφ, μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ανέφερε: « Οι θέσεις μας είναι σαφείς, τα επιχειρήματά μας ισχυρά κι εγώ στη συνάντηση της Νέας Υόρκης μεταβαίνω με ακριβείς οδηγίες ». 

Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση, συζητήθηκαν οι σκέψεις που παρουσιάσθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ «Δεσμεύτηκαν» για λύση υπό αμερικανικό... βλέμμα

e-typos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1482&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 22.03.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote