Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Βλαστοκύτταρα κατά σκλήρυνσης
Βλαστοκύτταρα κατά σκλήρυνσης Εκτύπωση E-mail
22.03.08
Η «θεραπεία με βλαστοκύτταρα» είναι η πιο ελπιδοφόρα φράση που ηχεί στα αφτιά των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας το τελευταίο διάστημα. Στην πρωτοποριακή μέθοδο -που δοκιμάζεται σε περίπου 30 Ελληνες ασθενείς- στηρίζουν την αισιοδοξία τους για μια λιγότερο σκληρή καθημερινότητα.

Η «αχτίδα φωτός» προβάλλει από την επιστημονική συνεργασία που υλοποιείται μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Oι άνθρωποι που προσβάλλονται από τη νευρολογική πάθηση -η οποία «χτυπά» τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό κυρίως νέων ηλικίας 20 έως 30 ετών- φαίνεται πως μελλοντικά ίσως έχουν ελπίδες να θεραπευτούν.

Τα αποτελέσματα στα πειραματόζωα ήταν ενθαρρυντικά, ωστόσο οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η θεραπεία με βλαστοκύτταρα δεν αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης και τονίζουν ότι είναι νωρίς για να έχουν ενδείξεις αποτελεσματικότητας.

 Εξάλλου, υπάρχουν οι πιθανές παρενέργειες και πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως το πότε και σε ποιους ασθενείς μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια η μέθοδος.  

Πειραματικό στάδιο  

«Πρόκειται για μια διαδικασία σε πειραματικό στάδιο. Συμμετείχαμε στις δοκιμές σε πειραματόζωα, αλλά οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουμε αρκετό δρόμο να βαδίσουμε σε επίπεδο βασικής έρευνας σχετικά με την κυτταρική θεραπεία», ανέφερε στον «Α» ο επίκουρος καθηγητής της Β Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Νίκος Γρηγοριάδης.

Αφορμή, η ομιλία του στην ημερίδα με θέμα «Μελλοντικές θεραπείες στην πολλαπλή σκλήρυνση. Βλαστοκύτταρα: Ελπίδα ή υπερβολή;», που διοργανώνει αύριο η Νευρολογική Κλινική του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και στην οποία θα συζητηθούν όλες οι πτυχές του θέματος. 

 «Σανίδα σωτηρίας»;  

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας -υπολογίζονται στα 9.000 στη χώρα μας- έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον έξι φάρμακα, τα οποία είτε μειώνουν τις υποτροπές ή καθυστερούν την εξέλιξη της αναπηρίας τους.

Τα νέα για την ελπίδα από κυτταρικές θεραπείες, όμως, αποτελούν για πολλούς «σανίδα σωτηρίας». «Η ανάγκη για αποτελεσματικές θεραπείες παραμένει, αν και διαρκώς βελτιώνονται τα φάρμακα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται περίπου 250 μελέτες παγκοσμίως και δοκιμάζονται συνεχώς νέα φάρμακα. Oι ασθενείς πρέπει να έχουν υπόψη ότι η θεραπεία με βλαστοκύτταρα δεν είναι ακρογωνιαίος λίθος.

 Θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για την κλινική εφαρμογή της», επισημαίνει ο κ. Γρηγοριάδης. O ίδιος θεωρεί ότι «υπάρχει παρεξήγηση. Oι ασθενείς έχουν ξεσηκωθεί. Oι επιστήμονες αναγνωρίζουν τη δυναμική της γονιδιακής θεραπείας, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφαλή χορήγηση.

 Δεν είναι γνωστές οι παρενέργειες της μεθόδου, το αν θα αποδειχτεί τελικώς ισοδύναμη ή καλύτερη από τις υπάρχουσες θεραπείες και άλλα πολλά».

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1476&Itemid=27

Τελευταία ανανέωση ( 22.03.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote