Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις
Αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις Εκτύπωση E-mail
21.03.08
 Αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις ανεξαρτήτως κόστους εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη νεολαία. «Απέναντι στη διαιώνιση των προβλημάτων επιλέγουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, πολιτικές που προσεγγίζουν στις ανάγκες των νέων, που ανοίγουν νέους δρόμους ευκαιριών και ασφάλειας», τόνισε ο Κ. Καραμανλής, χαρακτηρίζοντας μεγάλο λάθος την απόπειρα αντίδρασης στις μεταρρυθμίσεις που δίνουν στέρεες λύσεις"  Αναφορικά με την Παιδεία, ο πρωθυπουργός επανέφερε το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

"Δεν επιδιώκουμε εφήμερες εντυπώσεις, δεν μας φοβίζει το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος όταν είμαστε σίγουροι ότι παράγουμε μόνιμο κοινωνικό όφελος, τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, προσθέτοντας: "Δεν υποτασσόμαστε στο λαϊκισμό όταν οι πολίτες, όπως πάντα, χρειάζονται σχέσεις εμπιστοσύνης, που να δικαιώνονται στο πέρασμα του χρόνου".

Κάνοντας σαφή αναφορά στο ασφαλιστικό, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση παράγουν αποτελέσματα απέναντι στα χρόνια προβλήματα και ανοίγουν νέους δρόμους και ελπιδοφόρες προοπτικές. Με αφορμή, δε, "την αφοριστική και απαισιόδοξη άποψη ότι η νεολαία πορεύεται προς ένα χειρότερο μέλλον" ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι "το μέλλον θα ήταν ζοφερό εάν δεν προχωρούσαμε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται".

Ο πρωθυπουργός δεν αποδέχθηκε τον ισχυρισμό ότι μεγαλώνει η ανεργία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν το κάνει για να ωραιοποιήσει καταστάσεις: "Αντιθέτως, αντιμετωπίζουμε ως τεράστιο λάθος την απόκρυψη των προβλημάτων, την αδράνεια απέναντι στα αδιέξοδα, τη φοβία απέναντι στις λύσεις", είπε.

Σημείωσε επίσης ότι είναι "ακόμα μεγαλύτερο λάθος η απόπειρα διαστρέβλωσης των πραγμάτων, η απόπειρα αμφισβήτησης των πολιτικών που παράγουν μετρήσιμα αποτελέσματα, η απόπειρα αντίδρασης στις μεταρρυθμίσεις που δίνουν στέρεες λύσεις".

"Δεν προσθέτουν αυτές οι πρακτικές στο να πάει ο τόπος μπροστά", συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι "το μέλλον απαιτεί ανάληψη ευθύνης από όλους, τολμηρές αποφάσεις, μακριά από δόγματα και αγκυλώσεις".

Ειδικότερα για την ανεργία και για τα περί αυξήσεώς της, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι "η πραγματικότητα διαψεύδει την ισοπεδωτική κριτική", καθώς, όπως είπε, η ανεργία βρίσκεται στο 8,3%,που είναι το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό των τελευταίων 15ετών. Σημείωσε δε ότι η ανεργία παραμένει το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα στον τόπο και παραμένει στο στόχαστρο της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί με αυξημένους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους τα προγράμματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.

Για την Παιδεία και το "παγκόσμιο ρεκόρ της χώρας μας σε εξαγωγή φοιτητών", όπως ελέχθη, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι εάν η κατάσταση διαιωνιστεί, θα έχει υπεύθυνους με ονοματεπώνυμο όλους αυτούς που πεισματικά αρνούνται, και χωρίς λογική, την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος".

Εξ άλλου, ο κ. Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες κατατίθεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών με έμφαση στην πρόληψη, την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών δομών και την προώθηση νέων ρυθμίσεων για επανένταξη πρώην χρηστών στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι σχεδιάζεται η οργανωτική μετεξέλιξη του ΟΚΑΝΑ και η ένταξη μονάδων μεθαδόνης σε δημόσια νοσοκομεία.

Τέλος, ο κ. Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι απέναντι στη διαιώνιση των προβλημάτων "επιλέγουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις", επιλέγουμε πολιτικές που προσεγγίζουν στις ανάγκες των νέων, που ανοίγουν νέους δρόμους ευκαιριών και ασφάλειας. Η σύγχρονη πολιτική, επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, οφείλει να επιλέγει με γνώμονα το μέλλον, να υπηρετεί στην πράξη τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, να εφαρμόζει πολιτικές με χειροπιαστά αποτελέσματα και πολιτικές που παράγουν όφελος για τους πολλούς, για το σήμερα και το αύριο: "Αυτό είπαμε και αυτό κάνουμε. Οι επιλογές και οι θέσεις μας το αποδεικνύουν", κατέληξε.

«Μια σημαντική διαφορά ανάμεσα σε μας και σε άλλα κόμματα είναι ότι εμείς δεν μιλάμε για «ευκαιρίες»,αλλά για δικαιώματα. Ο όρος «ευκαιρίες» σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της νεολαίας κυνηγά τη χίμαιρα - και όποιος τα κατάφερε τα κατάφερε. Εμείς λέμε δικαιώματα: και στο πλαίσιο των συλλογικών δικαιωμάτων να υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής ανέλιξης», ανέφερε από την πλευρά της η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Ξεκινώντας από την προσχολική αγωγή, η κα Παπαρήγα επέκρινε το υπάρχον καθεστώς το οποίο αποτελεί, όπως τόνισε, «προθάλαμο του σχολείου, παραβιάζοντας τις αρχές της παιδαγωγικής για τα όρια της παιδικής ηλικίας», για να συνεχίσει - σε σχέση με τις ανώτερες βαθμίδες της εκπαιδευτικής κλίμακας - υποστηρίζοντας πως «κανείς νέος κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να δουλεύει, αλλά να μορφώνεται» και μάλιστα στο πλαίσιο μιας 12ετούς γενικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με την επαγγελματική εκπαίδευση να ξεκινά μετά τα 18.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κα Παπαρήγα στην καλλιτεχνική παιδεία, η οποία, όπως τόνισε,«πρέπει να γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, από το νηπιαγωγείο, μέχρι το πανεπιστήμιο».

«Το σημερινό σύστημα με τα ΕΠΑΣ και τα ΕΠΑΛ, είναι ξεπερασμένο. Πρέπει να καταργηθούν. Υπάρχει βεβαίως στόχος για να υπάρχουν: το φθηνό εργατικό δυναμικό», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: Η πραγματικότητα βεβαίως είναι διαφορετική :Όχι μόνον αρκετοί νέοι εγκαταλείπουν το σχολείο, αλλά πάμπολλοι εργάζονται κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους - το 30% των φοιτητών των ΑΕΙ και το 60% των φοιτητών των ΤΕΙ κατά τις στατιστικές - συχνά με μαύρη εργασία, με συνέπεια την υποβάθμιση των σπουδών. «Πώς θα καταργηθεί το ποσοστό των φοιτητών που δουλεύουν; Εδώ δεν υπάρχουν μέτρα. Πρέπει να στηριχθεί η οικογένεια, με πραγματικά δωρεάν σπουδές. Και αν υπάρχουν εργαζόμενοι φοιτητές, αυτοί να έχουν 6ωρη εργασία με αμοιβή 8ωρου και άδεια εξετάσεων», πρότεινε η κα Παπαρήγα.

Μια πολιτική δικαιωμάτων για τη νεολαία, πρωτίστως θα έπρεπε να διασφαλίζει το δικαίωμα στην εργασία - αλλά αυτό, προϋποθέτει μια «πολιτική ανατροπή»:«Κατ’ αρχήν πρέπει να υπάρχει σχέδιο κατανομής του εργατικού δυναμικού. Θέλει σχεδιασμό που δεν υπάρχει και είναι αδύνατον να υπάρξει, γιατί δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, αλλά «ευκαιρίες». Επίσης, για να υπάρχει κατανομή του εργατικού δυναμικού, σημαίνει ότι η οικονομία δεν θα καθορίζεται από το κεφάλαιο, τόνισε η κα Παπαρήγα.

Εμείς, πρόσθεσε, υποστηρίζουμε μια πολιτική που απαιτεί πολιτική ανατροπή. Πολιτική απασχόλησης δεν σημαίνει να βλέπω μικρές αγγελίες στο Διαδίκτυο, ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια ανατροπή και να αντιμετωπιστεί η ριζοσπαστικότητα της νεολαίας, αυξάνονται τα κρούσματα αντικομμουνιστικού αυταρχισμού στην Ευρώπη, σημείωσε η κα Παπαρήγα, καταγγέλλοντας ότι πρόσφατα τέθηκε εκτός νόμου η Κομμουνιστική Νεολαία της Τσεχίας, ενώ κι η σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, έβαλε θέμα καταδίκης εγκλημάτων των «ολοκληρωτικών καθεστώτων» της Ανατολικής Ευρώπης.

«Μήπως πάνε να καλύψουν τα σημερινά εγκλήματα; Δεν ξέρω εάν ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει την πρωτοβουλία αυτή υπόψη του. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που θα το αντιμετωπίσουμε, σε κάθε περίπτωση, όπως το αντικομμουνιστικό μνημόνιο. Συζητήσεις να γίνουν - να συζητήσουμε και για τον ισπανικό εμφύλιο και τον βομβαρδισμό της Δρέσδης και της Λειψίας και τις γερμανικές αποζημιώσεις - αλλά δεν μπορεί να υπάρχουν ψηφίσματα Κοινοβουλίων», ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου από την πλευρά του, τόνισε την αντίστιξη ανάμεσα "από τη μια πλευρά, της Ελλάδα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης" και από την άλλη πλευρά "της φοβικής Ελλάδας, της ζούγκλας των εξουσιαστών, των πελατειακών σχέσεων και της διαίρεσης". Δυστυχώς, αυτή που ζούμε τα τελευταία χρόνια είναι η δεύτερη πλευρά, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


e-tipos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1475&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote