Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μάχη μέχρι την τελευταία ψήφο
Μάχη μέχρι την τελευταία ψήφο Εκτύπωση E-mail
20.03.08
Ημέρες συζήτησης και ψήφισης κρατικού Προϋπολογισμού θυμίζει η Βουλή, με τους βουλευτές να προσέρχονται σωρηδόν στο προεδρείο για να γραφτούν ομιλητές και την Ολομέλεια να συνεδριάζει έως τις τρεις τα ξημερώματα για να βγει το πλάνο των ημερήσιων ομιλιών. Καλώς εχόντων των πραγμάτων η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα.

Αργά τη νύχτα χθες ψηφίστηκε επί της αρχής, με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ, ενώ οι πληροφορίες επιμένουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει και για σήμερα ονομαστικές ψηφοφορίες «επί των άρθρων». Στόχος; Αφενός να «εκτεθούν» προσωπικά οι 151 βουλευτές της Ν.Δ. (κυρίως όσοι έχουν διατυπώσει διαφωνίες με συγκεκριμένες διατάξεις) και αφετέρου να σημειωθούν πολλαπλές κοινοβουλευτικές μάχες στη διάρκεια αυτής της καυτής ασφαλιστικής εβδομάδας.

Με το «ελευθέρας» στις εγγραφές των ομιλητών και με τις ολονύχτιες συνεδριάσεις ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας επιδιώκει να δώσει την αίσθηση της ουσιαστικής συζήτησης και να διαψεύσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση επέλεξε διαδικασίες εξπρές για ένα μείζονος σημασίας θέμα.

Η αντιπολίτευση όμως, που ζήτησε σύσσωμη την απόσυρση του νομοσχεδίου, είχε άλλη γνώμη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Παπουτσής κατηγόρησε ευθέως τον κ. Σιούφα για παραβίαση του Κανονισμού και την κυβέρνηση για επιχείρηση υποκλοπής της ψήφου των βουλευτών, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος και χωρίς να έχει κατατεθεί η έκθεση της ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή) για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ενώ ο κ. Ευ. Βενιζέλος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα επέλθει κοινωνική ειρήνη, αφού οι αγώνες των εργαζομένων θα συνεχιστούν στις δικαστικές αίθουσες -«θα ανοίξει ένας μεγάλος δικαστικός κύκλος διεκδικήσεων», είπε. Ενώ η εισηγήτρια του κόμματος κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου μίλησε για «μέρες γερμανικής κατοχής που θα ζήσουν οι ασφαλισμένοι» εάν περάσει το νομοσχέδιο.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε ότι το κόμμα της απορρίπτει το σύνολο των ασφαλιστικών αλλαγών, ενώ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την «κατ’ άρθρο» συζήτηση (σήμερα και αύριο) στην Ολομέλεια. Κίνηση που, ανεξαρτήτως πολιτικής ουσίας, θα δώσει μια ανάσα στο κυβερνών κόμμα στην περίπτωση που σημειωθεί κάποια «γαλάζια» απουσία από τις ονομαστικές ψηφοφορίες επί των άρθρων (σ.σ.: η διαδικασία γίνεται επί των παρόντων βουλευτών και όχι επί του συνόλου των τριακοσίων).

«Αγχος και αγωνία»
Στην ανοιχτή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε χθες παρουσία των κοινωνικών φορέων, ο κ. Αλ. Αλαβάνος κατέθεσε 12 προτάσεις για μια δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση «που δεν θα σκοτώνει τα άλογα όταν γεράσουν», ενώ πρότεινε τη θέσπιση τριών ταμείων και επικουρική σύνταξη στο 20% -τουλάχιστον- του συντάξιμου μισθού. Στην Ολομέλεια ο κ. Γ. Δραγασάκης απέδωσε στην κυβέρνηση «άγχος και αγωνία» επειδή βλέπει να καταρρέει η αξιοπιστία της, ενώ ο κ. Π. Λαφαζάνης την προειδοποίησε ότι αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο «οι ημέρες της θα είναι μετρημένες».

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, ενώ ο βουλευτής του κ. Ασ. Ροντούλης το χαρακτήρισε «μνημείο ανακρίβειας».

Το ενδιαφέρον, τώρα, επικεντρώνεται στις πιέσεις που δέχεται η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη - Πετραλιά (και από κυβερνητικούς βουλευτές) να προβεί σε κάποιες βελτιώσεις -με πιο σημαντική την κατάργηση του ορίου ηλικίας στη συνταξιοδότηση με 37 χρόνια απασχόλησης.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1473&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote