Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αρχίζει «σερβική ιντιφάντα» στο Κόσοβο
Αρχίζει «σερβική ιντιφάντα» στο Κόσοβο Εκτύπωση E-mail
19.03.08

Ενας Ουκρανός αστυνομικός του ΟΗΕ είναι ο πρώτος νεκρός της «σερβικής ιντιφάντα» στη Μιτροβίτσα, την οποία ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι χαρακτήρισε «έργο χούλιγκαν».

Ηταν ο πρώτος θάνατος κυανόκρανου στην περιοχή ύστερα από τέσσερα χρόνια, ενώ κινδυνεύει και η ζωή ενός Σέρβου διαδηλωτή που νοσηλεύεται σε κώμα, με τραύμα στο κεφάλι. (Σημειώνεται πως η Ουκρανία έχει στείλει 155 αστυνομικούς και 182 στρατιώτες στην περιοχή).

Ο εκπρόσωπος της KFOR ομολόγησε ότι στις προχτεσινές αιματηρές ταραχές έγινε χρήση αυτόματων και χειροβομβίδων, απέναντι σε Σέρβους διαδηλωτές οπλισμένους κυρίως με πέτρες και μολότοφ. Από χτες η διαιρεμένη πόλη του βορείου Κοσσυφοπεδίου θυμίζει τα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς ομάδες Σέρβων μαθητών πετροβόλησαν γαλλικό απόσπασμα, που απάντησε με χειροβομβίδες κρότου και πυρά στον αέρα.

Η Νατοϊκή δύναμη έστησε σημεία ελέγχου και αύξησε τις περιπολίες στους δρόμους, αλλά οι αστυνομικοί της UNMIK δεν είχαν επιστρέψει ακόμη στις θέσεις τους. Τουλάχιστον 41άνδρες της παραμένουν σε νοσηλεία, αλλά σε μια προσπάθεια εκτόνωσης αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι Σέρβοι, που είχαν συλληφθεί κατά την «ανακατάληψη» του δικαστικού μεγάρου της πόλης.

Πάντως, η de facto διχοτόμηση της «σερβικής πρωτεύουσας του βορείου Κοσσυφοπεδίου» είναι γεγονός. Η KFOR έκλεισε με αγκαθωτό σύρμα τη γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ, που ενώνει τον σερβικό με τον αλβανικό τομέα.

«Να μην υπερβούν την κόκκινη γραμμή», κάλεσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος Τάντιτς τα σερβικά κόμματα και τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα.

Ομως ο προεκλογικός διχασμός «ευρωπαϊστών» και «πατριωτών» εμποδίζει την υιοθέτηση κοινής στάσης. Σε άλλο διάγγελμα, ο υπουργός Κοσσυφοπεδίου Σάμαρτζιτς διαβεβαίωσε πως το Βελιγράδι θα συνεχίσει τον αγώνα για το Κοσσυφοπέδιο και δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τους Σέρβους της περιοχής.

Ηδη, η Κοντολίζα Ράις άσκησε πιέσεις στο Βελιγράδι να αποθαρρύνει τους Σέρβους Κοσοβάρους από παρόμοιες ενέργειες, ενώ ο Χασίμ Θάτσι εξέφρασε τη λύπη του για τη «χειραγώγηση» που υφίστανται οι Σέρβοι της «χώρας» του από το εθνικό κέντρο. «Δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός με τους χούλιγκαν», δήλωσε προκλητικά ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου.

Από την άλλη πλευρά, Σερβία και η Ρωσία απέδωσαν τις συγκρούσεις σε υπερβολική χρήση βίας από την πλευρά της Νατοϊκής δύναμης και της διεθνούς αστυνομίας. Μάλιστα ο Σέρβος ΥΠΕΞ, Βουκ Γέρεμιτς, κατέθεσε σχετική διαμαρτυρία στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος του Ριζοσπαστικού Κόμματος Τόμισλαβ Νίκολιτς, εξέφρασε φόβους για επεισόδια κατά της ουγγρικής μειονότητας στη Βοϊβοντίνα, αν η Βουδαπέστη αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Εξάλλου, η Γεωργία διέψευσε την ανακοίνωση των αυτονομιστών της Αμπχαζίας ότι κατέρριψαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος του γεωργιανού στρατού.

Σερβία
Πρόταση για διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου

Εμμεση πρόταση διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου υπέβαλε η Σερβία, η οποία απορρίφθηκε αμέσως από τους τοποτηρητές του ΟΗΕ στην Πριστίνα.

Συγκεκριμένα, ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδιο, Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς κατέθεσε γραπτώς στη διεθνή αστυνομική δύναμη (UNMIK) ένα «αμοιβαίο πλαίσιο κατανόησης», βάσει του οποίου το Βελιγράδι προσφέρεται να αναλάβει τη διοίκηση στους σερβικούς θυλάκους της επαρχίας.

«Η σερβική πρόταση αποσκοπεί ουσιαστικά στη διχοτόμηση του Κοσόβου», δήλωσαν πηγές του ΟΗΕ στην Πριστίνα, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να συναινέσουν στην επικύρωση μιας τέτοιας εξέλιξης. Η επίσημη γραμμή της σερβικής κυβέρνησης είναι πως «ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο ανήκει στη Σερβία».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1469&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote