Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ερωτηματικά για την τραγωδία
Ερωτηματικά για την τραγωδία Εκτύπωση E-mail
19.03.08

Μια τεράστια έκταση γεμάτη κρατήρες, τρεις από τους οποίους τεράστιοι, με βάθος τουλάχιστον 30 μέτρων.

Καπνοί που βγαίνουν από κάποια ερείπια, μικροεκρήξεις που συνεχίζονται και χιλιάδες διάσπαρτες οβίδες αλλοιωμένες από την υψηλή θερμοκρασία που αναπτύχθηκε.

Τίποτε δεν θυμίζει ότι εκεί ήταν μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι, το μεγαλύτερο στρατόπεδο για αποθήκευση και αποσυναρμολόγηση παλιών πυρομαχικών της Αλβανίας. Τίποτε απολύτως δεν έμεινε όρθιο. Κι όχι μόνο εκεί.

Περιμετρικά του στρατοπέδου και σε ακτίνα τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων, 200 σπίτια καταστράφηκαν εντελώς και 1.980 υπέστησαν μεγάλες ζημιές, αφού έμειναν χωρίς στέγες, παράθυρα, πόρτες και τοίχους που κατέρρευσαν. Μεγάλες οι ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης και τηλεφωνίας.

Στους 298 ανήλθαν οι τραυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία των Τιράνων, της Ελλάδας και την Ιταλία, στη μεγάλη τους πλειονότητα σοβαρά και ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Σε ειδική οφθαλμολογική κλινική της Ιταλίας νοσηλεύεται αγοράκι 3,5 χρόνων, που τραυματίστηκε σοβαρά στα μάτια, από τζάμια που έσπασαν στο σπίτι του, την ώρα που έτρωγε το μεσημεριανό του με την οικογένειά του. Όλοι οι τραυματίες είναι από το χωριό Γκερντέτς και την ευρύτερη περιοχή Βόρα, μόλις 15 χιλιόμετρα από τα Τίρανα. Τριανταπέντε ώρες μετά τις μεγάλες εκρήξεις, εντοπίζονταν τραυματίες ακόμη και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το στρατόπεδο, σε αγροτικές τοποθεσίες, αγροικίες, κτηνοτροφικές μονάδες κ.λπ. όπου «χτύπησε» το ωστικό κύμα. Και οι 15 νεκροί που μέχρι χθες το βράδυ είχαν βρεθεί, ήταν ένοικοι γειτονικών σπιτιών. Ανάμεσά τους και ένα 9χρονο αγοράκι που έπαιζε με το ποδήλατό του στην αυλή του σπιτιού του. Εκεί αναζητείται και μια 19χρονη κοπέλα.

Την αλβανική κοινή γνώμη έχει συγκινήσει το δράμα της οικογένειας Ντελίου. Το σπίτι τους, δίπλα στο στρατόπεδο, καταστράφηκε και μέσα στα ερείπιά του βρέθηκαν νεκροί, μια 19χρονη, ένας 20χρονος και ένα αγοράκι μόλις 3,5 χρόνων, αδέλφια. Σοβαρά τραυματίστηκαν δύο άλλα μέλη της οικογένειάς τους. Οι γονείς τους πληροφορήθηκαν το ξεκλήρισμα της οικογένειάς τους, στην Ιταλία, όπου εργάζονται.


Αλυσιδωτές εκρήξεις

Πολλά ερωτηματικά και σειρά διαψεύσεων από την αλβανική κυβέρνηση προκάλεσε η τρίτη έκρηξη, που σχημάτισε ένα τεράστιο «μανιτάρι» και ήταν αυτή που δημιούργησε το μεγάλο ωστικό κύμα το οποίο προκάλεσε μεγάλες ζημιές και θανάτους ή τραυματισμούς και εκτός στρατοπέδου.

Η πρώτη έκρηξη έγινε στη μία ώρα Ελλάδος το Σάββατο και ακολούθησαν εκατοντάδες άλλες για ένα τρίωρο περίπου, χωρίς στιγμή διακοπής. Στη συνέχεια μέχρι και χθες το βράδυ, γίνονταν κατά τακτά χρονικά διαστήματα εκρήξεις, και από το στρατόπεδο εμφανίζονταν φλόγες και καπνός. Σε έκταση τριών χιλιομέτρων, σε αγρούς, χαράδρες, στα χωριά κ.λπ. στρατιώτες συγκέντρωσαν χιλιάδες κάλυκες από οβίδες. Πολλές από αυτές βρέθηκαν και μέσα σε σπίτια, αφού διαπέρασαν τις στέγες τους. Για το αν υπήρχαν πύραυλοι εδάφους-αέρος και αυτοί προκάλεσαν το «μανιτάρι» στην έκρηξη, αν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας κ.λπ. η αλβανική κυβέρνηση διαψεύδει σχετικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αλλά και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο σε δηλώσεις τους επιμένουν ότι υπήρχαν μόνο παλιά πυρομαχικά, κυρίως διαφόρων τύπων οβίδες, ενώ το στρατόπεδο υπολειτουργούσε και το χρησιμοποιούσαν μόνο σαν διαλυτήριο των πυρομαχικών.


Διαμαρτυρίες χωρίς αποτέλεσμα

Για περίπου δύο ώρες χθες το βράδυ, αγανακτισμένοι κάτοικοι της περιφέρειας Βόρα, απέκλεισαν τον εθνικό δρόμο, άναψαν φωτιές και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς. Διαμαρτύρονταν γιατί δεν μπαίνουν συνεργεία του Στρατού στο στρατόπεδο να βρουν τους ανθρώπους τους, γιατί δεν τους δίνονται οικονομικές ενισχύσεις να επιδιορθώσουν εκεί που είναι δυνατόν ζημιές στα σπίτια τους και κυρίως γιατί η κυβέρνηση των Τιράνων, αδιαφορούσε στις συνεχείς, όπως λένε, καταγγελίες τους για την επικινδυνότητας και απομάκρυνση του στρατοπέδου. Κύριος δέκτης των διαμαρτυριών και ο πρώην υπουργός Αμυνας της Αλβανίας (παραιτήθηκε χθες), Φατμίρ Μεντίους, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Γκερντέτς και το σπίτι του, που επίσης υπέστη σοβαρές ζημιές, είναι κοντά στο στρατόπεδο, αλλά δεν βρισκόταν κανείς μέσα σε αυτό την ώρα της έκρηξης.

Κανένας δεν γνωρίζει, πόσοι ακριβώς άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στο στρατόπεδο, αφού μόνο οι πολίτες που εργάζονταν εκείνη την ώρα ήταν περίπου 150.


Δεν απόμεινε τίποτε

«Δεν πρόκειται ποτέ να βρεθούν οι άνθρωποί μας. Με αυτές τις θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν και τις συνεχείς ισχυρές εκρήξεις, δεν έχει απομείνει τίποτε?». Ο Εχουράν Κάτσα, από το χωριό Γκερντέτς -όπως άλλωστε και οι περισσότεροι εργαζόμενοι πολίτες στο στρατόπεδο, στη μεγάλη τους πλειονότητα γυναίκες και παιδιά από 15 και άνω χρόνων-, δηλώνει, κλαίγοντας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο ίδιος γλίτωσε γιατί όταν είδε την πρώτη έκρηξη, ανέβηκε τρέχοντας στην πλαγιά του βουνού που είναι δίπλα στο στρατόπεδο. Ήταν τυχερός και τραυματίστηκε ελαφρά, γιατί το ωστικό κύμα κατευθύνθηκε κυρίως προς το χωριό, σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτόν. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τη γυναίκα του που επίσης εργαζόταν εκείνη την ώρα και μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί. Ο Εχουράν Κάτσα μας μεταφέρει την άποψή του για την αιτία της έκρηξης, άποψη που υποστηρίζουν άλλωστε και άλλοι εργαζόμενοι που διασώθηκαν και κάποιοι από αυτούς ήταν αυτόπτες μάρτυρες. «Όταν η πυρίτιδα έβγαινε από τους κάλυκες, στοιβαζόταν χωρίς συσκευασία στις αποθήκες πριν τη βάλουν σε σακιά. Για τη μεταφορά της, χρησιμοποιούσαμε μεταλλικές καρότσες με μεταλλικές ρόδες. Από τη μεταλλική ρόδα καροτσιού που ήλθε σε επαφή με σίδερο, προκλήθηκε σπινθήρας, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά πυρίτιδα που ήταν σκόρπια στο τσιμεντένιο πάτωμα. Η φωτιά μεταδόθηκε γρήγορα στην αποθηκευμένη, δίπλα, πυρίτιδα. Ταχύτατα, η φωτιά μεγάλωσε και έγινε η έκρηξη. Σταδιακά, η φωτιά επεκτάθηκε από αποθήκη σε αποθήκη και σε στοίβες δεκάδων χιλιάδων οβίδων που ήταν και στην ύπαιθρο αποθηκευμένες για καταστροφή?».

Ίδια είναι η άποψη και της Λίντιτας Ζίλφο, για τα αίτια της καταστροφής, αφού η ίδια ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Εργαζόταν στην αποθήκη όπου ξεκίνησε η φωτιά. «Εργαζόμασταν -λέει- πατώντας πάνω στην πυρίτιδα και η φωτιά ξέσπασε σε απόσταση δύο μέτρων από μένα?Ήμουν κοντά στην πόρτα και βγήκα τρέχοντας σαν τρελή παρ’ ότι τα ρούχα μου αρχίσει να καίγονται. Είχα απομακρυνθεί λίγα μέτρα όταν έγινε η έκρηξη, που με πέταξε πολλά μέτρα μακριά. Επέζησα, και με νύχια και δόντια, βγήκα στην πλαγιά του βουνού, ενώ πίσω μου γινόταν πόλεμος από τις εκρήξεις». Η ίδια, μιλώντας στα αλβανικά ΜΜΕ, ανέφερε ότι, στο άδειασμα των οβίδων από την πυρίτιδα, δούλευαν κυρίως γυναίκες και παιδιά, ενώ πολλές από τις εργαζόμενες, έπαιρναν μαζί και τα παιδιά τους για να τις βοηθούν, θεωρώντας ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος. Η ίδια εργάζονταν στο «πλυντήριο καλύκων». «Στη αρχή, τους καθάριζα με πετρέλαιο και μετά με κρύο νερό. Αυτό γινόταν κοντά στην πόρτα και αυτό με έσωσε, γιατί έφυγα αμέσως, παρ’ ότι κάποιοι άλλοι με ποδοπάτησαν στην προσπάθειά τους να σώσουν τα παιδιά. Όλα προκλήθηκαν από τη ρόδα της καρότσας».

Μια άλλη εργαζόμενη που διασώθηκε, η Θελόντα Γκιόκα, δήλωσε ότι είδε μια φίλη της να πέφτει από την πρώτη έκρηξη σε ανοιχτή δεξαμενή πετρελαίου που αμέσως μετά ανατινάχθηκε. Εργαζόταν και αυτή σε αποθήκη κοντά στο βουνό και κρύφτηκε σε παλιό τσιμεντένιο πολυβολείο, που την προφύλαξε.

Συγκλονιστική είναι η δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του Ιλίριαν Μάτσι, που ο αδελφός του είναι αγνοούμενος. «Συνέχεια μάς έλεγε ο αδελφός μου, ότι θα τιναχθούν στον αέρα και μαζί τους όλη η περιοχή, γιατί δεν υπήρχε κανένα μέτρο ασφαλείας και η επικίνδυνη δουλειά αποσυναρμολόγησης κάθε είδους οβίδων, γινόταν από ανειδίκευτες γυναίκες και παιδιά. Μου τηλεφώνησε αμέσως μετά την πρώτη έκρηξη και μου είπε: ``Αδελφέ, έγινε αυτό που φοβόμασταν. Είμαι τραυματισμένος και κάτω από πέτρες. Ελάτε να με σώσετε``. Ξεκίνησα με το αυτοκίνητό μου για εκεί, και τότε έγιναν οι άλλες μεγάλες εκρήξεις?».


Πολλά ερωτηματικά

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, ερωτηματικά δημιουργεί και ο τρόπος με τον οποίο δόθηκε από την κυβέρνηση, μετά από διαγωνισμό, το έργο καταστροφής παλιών πυρομαχικών στην αμερικανική εταιρεία, η οποία στη συνέχεια την ανέθεσε σε Αλβανό υπεργολάβο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ποτέ δεν ελήφθησαν τα βασικά, έστω, μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων, ούτε οργανώθηκε κάποιο σεμινάριο για την επικινδυνότητα της δουλειάς, αφού επρόκειτο για πολίτες που δεν γνώριζαν το παραμικρό για πυρομαχικά. Η εταιρεία, όμως, φρόντισε να πάρει υπεύθυνες δηλώσεις από όλους τους εργαζόμενους, ότι «δεν φέρει καμιά ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος». Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, τα κέρδη της εταιρείας από τη μέχρι τώρα δραστηριότητά της στην καταστροφή των πυρομαχικών, ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, είχαν προσληφθεί 300 πολίτες που εργάζονταν σε βάρδιες. Τα μέταλλα των καλύκων η εταιρεία τα εκμεταλλευόταν στέλνοντάς τα σε χυτήρια, και την πυρίτιδα, την πωλούσε στο εξωτερικό. «Εμείς συμφωνία είχαμε συνάψει μόνο με την αμερικανική εταιρεία», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας πριν παραιτηθεί.

Οι υπεύθυνοι των δύο εταιρειών συνελήφθησαν, ενώ σε ανάκριση έχουν κληθεί άλλα 30 άτομα. Η Γενική Εισαγγελέας της Αλβανίας Ίνα Ράμα, διέταξε τη συγκρότηση πέντε ειδικών επιτροπών εμπειρογνωμόνων που η καθεμία θα εξετάσει ξεχωριστά, την καταλληλότητα του στρατοπέδου για τη διάλυση πυρομαχικών, αν είχαν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, αν υπήρχε επαρκής φρούρηση του στρατοπέδου από την ιδιωτική εταιρεία «σεκιούριτι», αν πρόκειται για σαμποτάζ ή τρομοκρατική ενέργεια. Ταυτόχρονα, έλεγχοι γίνονται τόσο στην αμερικανική εταιρεία όσο και στην αλβανική. Σχετικά με το σαμποτάζ, η εντολή αυτή στηρίχθηκε σε δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία, υπήρχε ανταγωνισμός και από άλλες εταιρείες που ήθελαν να αναλάβουν το έργο της καταστροφής των πυρομαχικών, αλλά αποκλείστηκαν παρ' ότι κάλυπταν περισσότερα από τα προαπαιτούμενα. Η εφημερίδα «Πανόραμα» δημοσιεύει και τη θέση του στρατηγού της KFOR Φάμπιο Μίνι, που κάνει λόγο για σαμποτάζ.

Ελληνική βοήθεια

Νέα αποστολή βοήθειας στην Αλβανία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για νέα αποστολή βοήθειας της Ελλάδας προς την Αλβανία, με αφορμή το προχθεσινό δυστύχημα σε εργοστάσιο πυρομαχικών της γειτονικής χώρας. Στη 1 το μεσημέρι απογειώθηκε από την Ελευσίνα αεροσκάφος C-130 το οποίο μεταφέρει προσωπικό του 251 ΓΝΑ (ένας αναισθησιολόγος, ένας ορθοπεδικός και δύο νοσηλεύτριες), 110 κούτες με ορούς και 37 κούτες με αναλώσιμο υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό. Στις αλβανικές αρχές θα δοθούν επίσης πέντε βαρέος τύπου αντιβομβιστικές στολές και πέντε γιλέκα ναρκαλιευτών βαρέος τύπου που μεταφέρονται στη γειτονική χώρα με το ίδιο αεροσκάφος.

Το πρωί της Κυριακής αεροσκάφος C - 130 μετέφερε στη Θεσσαλονίκη 5 τραυματίες, η κατάσταση των οποίων εξελίσσεται ομαλά.

Όπως είπε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας Βόρειας Ελλάδας Χρίστος Παντελιάδης η κατάσταση της εξάχρονης, που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, είναι σοβαρή, αλλά εξελίσσεται ομαλά.
Εξάλλου, πολύ καλύτερη κρίνεται η κατάσταση της υγείας του άλλου κοριτσιού, ηλικίας 3 ετών, και των τριών ανδρών οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Τραυματίστηκαν σε διάφορα σημεία του σώματος από θραύσματα κατά τη διάρκεια των εκρήξεων και ορισμένοι υπέστησαν ελαφράς μορφής εγκαύματα, ενώ δύο από τους άνδρες, ηλικίας 32 και 54 ετών, υποβλήθηκαν σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση στα κάτω άκρα.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα είχε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στη γειτονική χώρα ενώ την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στη γειτονική χώρα εξέφρασε και η Ντόρα Μπακογιάννη σε επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογο της.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της κωμόπολης Βόρα (όπου συνέβη το τραγικό συμβάν), Φικιρί Ισμαήλι, ζήτησε ενημέρωση από τον υπουργό 'Αμυνας Φατμίρ Μεντίου για την άδεια λειτουργίας του εργοστασίου σε κατοικημένη περιοχή.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1468&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote