Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ανανέωση μετ' εμποδίων στα όργανα του ΠΑΣΟΚ
Ανανέωση μετ' εμποδίων στα όργανα του ΠΑΣΟΚ Εκτύπωση E-mail
19.03.08
Στην πιο δύσκολη εκλογή γραμματέα και Πολιτικού Συμβουλίου της ιστορίας του προχωρεί την Παρασκευή το απόγευμα το ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Παπανδρέου να αρνείται κατηγορηματικά τη συγκρότηση κοινοβουλευτικού οργάνου και να επιφυλάσσει για τους κορυφαίους «man to man»... μαρκάρισμα στους υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή.

Όπως αποκάλυψε χθες η «Ημερησία», ο κ. Παπανδρέου αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συγκρότησης Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου ή άλλου κοινοβουλευτικού σχήματος, αλλά θα χρεώσει στους «κορυφαίους» «ειδικές κοινοβουλευτικές αποστολές». Αφήνοντας, δηλαδή, το Πολιτικό Συμβούλιο ως μοναδικό ηγετικό όργανο του κόμματος, θα χρήσει ως «σκιώδεις υπουργούς» πρωτοκλασάτα στελέχη, χωρίς ωστόσο η «σκιώδης κυβέρνηση» να συγκαλείται τουλάχιστον σε τακτά χρονικά διαστήματα. 

Προτάσεις Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου προβληματίζεται να προτείνει στον κ. Βενιζέλο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει μαζί του, να αναλάβει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ενώ στην περίπτωση που η συγκεκριμένη πρόταση γίνει αποδεκτή από τους τρεις σημερινούς εκπροσώπους, τη θέση του θα διατηρήσει μόνο ο κ. Θ. Πάγκαλος.

Ενώ σε ερώτηση πώς ο κ. Πάγκαλος θα «συγκατοικήσει» με τον κ. Βενιζέλο, συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ απαντούν πως «θα έχουν διακριτούς ρόλους» και δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Υπενθυμίζουμε, ωστόσο, ότι και στην προηγούμενη Βουλή ο κ. Παπανδρέου είχε προτείνει στον κ. Βενιζέλο τον ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Ο κ. Βενιζέλος για να αποδεχθεί την πρότασή του είχε θέσει ως όρο να εκλεγεί από τη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε αυτή την προϋπόθεση και, συνεπώς, η πρόταση δεν ευοδώθηκε. 

Η εκλογή γραμματέα και Πολιτικού Συμβουλίου, πάντως, το απόγευμα της Παρασκευής χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη, ίσως η πιο δύσκολη στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

Και αυτό όχι μόνο επειδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκε «μη ενωμένο» από το Συνέδριό του.

Αλλά και γιατί είναι η πρώτη φορά μετά τον Α. Παπανδρέου που σε μια πρόταση για το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο δεν θα συμπεριλαμβάνονται τα κορυφαία στελέχη και επιπλέον τα στελέχη που θα περιλαμβάνονται θα είναι στελέχη «μεταξύ ίσων», με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις να παραμένουν ακόμη απρόβλεπτες.

 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται αποφασισμένος να επιμείνει στη στρατηγική της ανανέωσης, παρά τις αντιδράσεις, εκτιμώντας ότι έχει κοινωνική απήχηση. Ταυτόχρονα όμως κατανοεί πλήρως ότι μια «αδύνατη πρόταση», από στελέχη με μη ειδικό βάρος, μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες αντιδράσεις και σε αυτά καθ εαυτά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, αλλά και να ευνοήσει υποψηφιότητες πέραν της πρότασής του, που θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν. 

Πρόσωπα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του, ωστόσο ελάχιστα πρόσωπα είναι κοινωνοί. Οι εκτιμήσεις επιμένουν πως σε ένα Πολιτικό Συμβούλιο με νέα πρόσωπα χρειάζεται «έμπειρο πρόσωπο» για να βγει η δουλειά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο φαίνεται να πιστεύει πως υπάρχουν και νέα πρόσωπα που είναι ικανά. 

Η πλευρά Βενιζέλου αναμένει να δει την πρόταση Παπανδρέου και επ αυτής να τοποθετηθεί, οι εκτιμήσεις όμως είναι ότι στο 14μελές Πολιτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συμπεριλάβει δύο ή το πολύ τρία μέλη του «Ρεύματος» και μόνο του και πιθανόν ένα στέλεχος που πρόσκειται στον κ. Σκανδαλίδη.

Στελέχη του «Ρεύματος», πάντως, επισήμαναν πως πρόθεσή τους δεν είναι να μπουν σε μια διαδικασία αντιπαράθεσης, αν βεβαίως η πρόταση Παπανδρέου είναι ενωτική. 

Χρ. Βερελής: Καταψηφίζει το «Κείμενο Θέσεων»

Μετά τον κ. Α. Λοβέρδο που δήλωσε στην «Η» ότι καταψήφισε το «Σχέδιο Θέσεων» στο Συνέδριο, αιχμές αφήνει και ο κ. Χρίστος Βερελής.

Με δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ο κ. Βερελής αναφέρει πως «εάν οι προτάσεις οι οποίες εξαρχής είχαν κατατεθεί έμπαιναν σε ψηφοφορία, προσωπικά δεν θα τις υπερψήφιζα, γιατί υπήρχε ένα ασαφές στίγμα και ήταν προτάσεις οι οποίες είχαν μια μετακίνηση εκκρεμούς. Μια μετακίνηση εκκρεμούς ανάμεσα σε σκληρές θέσεις, πολύ προωθημένες θα έλεγα, πέραν των ορίων μιας σοσιαλδημοκρατικής παράταξης όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και σε θέσεις οι οποίες ήταν καθαρά φιλελεύθερες.

 Και το δεύτερο στοιχείο είναι ότι με την ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου στο τέλος του Συνεδρίου έβαλε ένα πλαίσιο που όφειλε να το βάλει εξαρχής για να μπορέσει να συζητηθεί. Δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο φαντάζεται ο ίδιος ότι θα μπορέσει να υπάρξει μια ανάκαμψη με μόνο στοιχείο τον αποκλεισμό των υπουργών και των υφυπουργών από τα όργανα που ηγείται».

Ως γνωστόν, το «Σχέδιο Θέσεων» που είχε συγγράψει ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης, έχει δηλώσει πως το έχει καταψηφίσει ο κ. Α. Λοβέρδος, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το έχει καταψηφίσει τουλάχιστον ένα ακόμα στέλεχος, ο κ. Κ. Καρτάλης.

 ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1467&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 19.03.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote