Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Διορθώσεις» στο... παρά πέντε στο Ασφαλιστικό
«Διορθώσεις» στο... παρά πέντε στο Ασφαλιστικό Εκτύπωση E-mail
16.03.08
Με «διορθώσεις» που, όμως, δεν θα ανατρέπουν -για λόγους αρχής και πολιτικού... γοήτρου - ούτε τη φιλοσοφία ούτε και τις βασικές διατάξεις της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» φαίνεται ότι θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να «κάμψει» κάποιες από τις μαζικές διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις που «ξεσήκωσε» με το ασφαλιστικό της νομοσχέδιο. Χωρίς, ωστόσο, να δώσει την εικόνα της υποχώρησης κάτω από την πίεση των απεργών με τους οποίους διατηρεί «ανοικτό» το «μέτωπο»...

Τη διόρθωση σειράς διατάξεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου άρχισαν, ήδη, να ζητούν από την αρμόδια υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πάλλη - Πετραλιά συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ (διαφοροποιούμενοι από τους συνδικαλιστές των άλλων παρατάξεων που απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου), βουλευτές (όπως ο προερχόμενος από τον συνδικαλισμό Ι. Μανώλης), επιχειρήσεις (το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και η ΕΤΕ) ακόμη και ο... πρώην υπουργός Βασ. Μαγγίνας ο οποίος υπενθύμισε ότι το αρχικό σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ο ίδιος είχε παρουσιάσει στη Βουλή (πριν αποπεμφθεί από την κυβέρνηση) προέβλεπε τη διατήρηση της δυνατότητας συνταξιοδότησης με 37 έτη χωρίς όριο ηλικίας (και όχι στα 58 έτη όπως αποφασίστηκε να γραφτεί στο επίμαχο σχέδιο νόμου).

«Ακόμη κι αν ένας νέος εργαζόμενος, ηλικίας 20 ετών, κατορθώσει να μπει τόσο νωρίς στην αγορά εργασίας και εργαστεί αδιαλείπτως επί 37 έτη, δεν θα εισπράττει σύνταξη για... μεγαλύτερο χρόνο από αυτόν για τον οποίο θα έχει εργαστεί και θα έχει καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές», υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ. Οι οποίοι, έχοντας «συμμάχους» και εντός της Ρηγίλλης συμμετέχουν μεν στις απεργίες αλλά, παράλληλα, κινούνται ώστε να γίνουν κάποιες «αναγκαίες αλλαγές» στο νομοσχέδιο.

«Αναγκαίες αλλαγές»
Πολιτικοσυνδικαλιστικοί κύκλοι θεωρούν ότι οι διατάξεις που μπορούν να διορθωθούν ή να επαναδιατυπωθούν, έστω και στο... παρά πέντε της διαδικασίας ψήφισης του νομοσχεδίου, είναι, ακόμη:

Η μετάθεση για αργότερα (περί το 2013) της επιβολής της ποινής της ετήσιας μείωσης του 6% στην κύρια και επικουρική σύνταξη για τους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους. «Αν το μέτρο αυτό εφαρμοστεί την 1/1/2009 θα ωθήσει έως το τέλος του 2008 στην πρόωρη συνταξιοδότηση περισσότερους και θα θίξει όσους έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι. Καμία, ωστόσο, συζήτηση δεν γίνεται για τους διαδοχικά ασφαλισμένους οι οποίοι με βάση το νόμο Ρέππα χάνουν έως 30% της σύνταξης και με τον νέο νόμο θα «τιμωρηθούν» με άλλο ένα 30% (συνολικά -60%) αν συνταξιοδοτηθούν και πρόωρα.

Η επαναδιατύπωση της διάταξης που προβλέπει την επιβολή στις επικουρικές συντάξεις πλαφόν 20% (σταδιακά από το 2013 έως το 2012) μειώνοντας έως 69% τα ποσά τα οποία θα χορηγούν τα Ταμεία. «Αν το κράτος επιβάλλει νέους όρους και διοικήσεις στα επικουρικά, αργότερα θα υποχρεωθεί να εγγυηθεί αυτές τις συντάξεις, καλύπτοντας τα ελλείμματα των Ταμείων», υπογραμμίζει ο Ι. Μανώλης.

Η αλλαγή των όρων ένταξης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ του ταμείου των εργαζομένων στην ΕΤΕ ( 34,02€ -2,86%) καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει τη σταδιακή μείωση των εισφορών από το 2013 και μέσα σε 10 έτη (και όχι άμεσα και εντός 5ετίας όπως συνέβη με τις άλλες τράπεζες, οι οποίες ενέταξαν τα ταμεία τους στο ΙΚΑ).

Η αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικά με την αυτοτέλεια των λογαριασμών και των κλάδων των ταμείων τα οποία ενοποιούνται (με χρονική μετάθεση της ένταξής τους ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες μελέτες).

Τι δεν αλλάζει
Παρά τις επιμέρους αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί να γίνουν (ειδικά για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά κλάδων εργαζομένων στην καθαριότητα και ενδεχομένως στο Μετρό) παραμένουν σταθερές και, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου, «δεν αλλάζουν»:

Η απόφαση για παρακράτηση του 10% των κοινωνικών πόρων.

Οι παραμετρικές αλλαγές που αφορούν στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με 35ετία (στα 60 από τα 58 με προσθήκη ενός 6μήνου κατ έτος από το 2013), των μητέρων με ανήλικα (σταδιακά από τα 50 στα 55 με την προσθήκη 1 έτους κάθε χρόνο), των γυναικών ασφαλισμένων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (από τα 57 στο 60ό, με την προσθήκη ενός εξαμήνου για κάθε έτος με αρχή το 2013), στα βαρέα -ανθυγιεινά (από τα 55 στα 57 για πλήρη σύνταξη και από τα 53 στα 55 για μειωμένη με την προσθήκη ενός εξαμήνου για κάθε έτος με αρχή το 2013).

Η σταδιακή (από 1/1/2009) αύξηση ανά 10 ημερομίσθια κάθε χρόνο των ημερομισθίων που απαιτούνται για τη λήψη παροχών υγείας (από 50 σε 100 και για τους οικοδόμους από 40 σε 80) και σε χρήμα (από 100 σε 120 και για τους οικοδόμους από 80 σε 100).

Ανάσα μόλις για 2 χρόνια
«Διορθώσεις σε ρυθμίσεις αυτού του τύπου θα ακυρώσουν τον στόχο που είναι η εξοικονόμηση πόρων» υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου εκτιμώντας ότι το «κέρδος» για την κοινωνική ασφάλιση από τις ενοποιήσεις και όλες τις αλλαγές θα φτάσει το 1,5 δις ευρώ. Αντίθετη άποψη διατυπώνουν το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ καθώς και ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Γ. Κουτρουμάνης: «Οι ούτως ή άλλως επώδυνες αλλαγές θα αποφέρουν έσοδα έως 400 εκατ. ευρώ», «τα μέτρα αυτά δίνουν σε βάθος 30ετίας μια ανάσα... 2 ετών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ενώ αν περιοριζόταν κατά 20% η εισφοροδιαφυγή το σύστημα θα κέρδιζε 7,5 χρόνια», εκτιμά ο καθηγητής και επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ Σ. Ρομπόλης προβλέποντας ότι πολύ σύντομα, περί το 2013, θα... ξανασυζητάμε για μια άλλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφού δεν αντιμετωπίζονται ούτε οι αιτίες ούτε το πρόβλημα εσόδων και βιωσιμότητας των συντάξεων (σε βάθος 30ετίας θα λείπουν 150 δισ. ευρώ...).

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1452&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote