Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εργασιοθεραπεία έως τον Ιούνιο
Εργασιοθεραπεία έως τον Ιούνιο Εκτύπωση E-mail
16.03.08
Το 8ο συνέδριο τελειώνει απόψε και από αύριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλείται να κάνει πράξη τις τρεις αρχές που περιέγραψε ως το όραμά του για το κόμμα: Ενότητα, Αξιοκρατία και Ανανέωση.  Το πρώτο δείγμα γραφής θα δοθεί με τη συγκρότηση του Πολιτικού Συμβουλίου μέσα στην εβδομάδα (πιθανώς την Πέμπτη). Στην πρότασή του θα περιλαμβάνεται σίγουρα ο Ευ. Βενιζέλος και ίσως ένας ακόμη από το ρεύμα του.

* Το όργανο θα είναι 17μελές (μικρότερο από το προηγούμενο, αλλά μακριά από τις προσδοκίες πολλών που θα το ήθελαν με πέντε ή 11 μέλη).

* Κάθε μέρα θα λειτουργεί επίσης στη Χαρ. Τρικούπη ο «πρωινός καφές» με τη συμμετοχή των γραμματέων του κόμματος, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της νεολαίας, του εκπροσώπου τύπου του κόμματος και του Π. Γερουλάνου.

* Κάθε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου θα αναλάβει συγκεκριμένο τομέα ευθύνης και θα πλαισιώνεται από δύο συνεργάτες δικής του επιλογής.

* Το επόμενο βήμα θα είναι η πυκνή παρουσία του ίδιου του Γ. Παπανδρέου στη δημόσια ζωή με στοχευμένες παρεμβάσεις στις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική, καθώς και με εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης ή με συνεντεύξεις τύπου στο Ζάππειο.

Αντίστροφη μέτρηση

Θα ζητηθεί απ' όλους τους βουλευτές να βγουν από τα γραφεία τους και να κινηθούν στην περιφέρεια και στους μαζικούς χώρους, μεταδίδοντας το μήνυμα για την «Ελλάδα των αξιών» και επικεντρώνοντας την κριτική τους στα μέτωπα της οικονομίας, της παιδείας και της ισότιμης πρόσβασης.

Ο «μπιζιμποντισμός» του αρχηγού και των στελεχών του κόμματος έχει ένα στόχο («να μην λείπει το ΠΑΣΟΚ από την επικαιρότητα») και μία ελπίδα («ν' αλλάξουν τα νούμερα των δημοσκοπήσεων μέχρι τον Ιούνιο»). Διαφορετικά, όπως τιμούν έμπειροι κομματικοί παράγοντες, «η κατάσταση δύσκολα ανατρέπεται».

Την ίδια στιγμή, το ρεύμα Βενιζέλου έχει αποφασίσει να κινηθεί προσεκτικά ώστε να αποφύγει τις άσκοπες συγκρούσεις με την πλειοψηφία, συντονισμένα για να είναι έτοιμο απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο και αντικυβερνητικά για να ικανοποιήσει το θυμικό των πράσινων ψηφοφόρων. Τον τόνο έδωσε ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την ομιλία του στο συνέδριο.

Ο πρώην υπουργός έχει καταλήξει στην άποψη ότι η διαιώνιση της εσωτερικής έντασης τεχνηέντως ούτε την παράταξη βοηθά, ούτε τη στρατηγική του εξυπηρετεί.

Η πρόθεσή του είναι να ακυρώσει τη θεωρία περί εσωτερικού εχθρού που διακίνησαν οι αντίπαλοί του κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής σύρραξης και να διασκεδάσει τις αιχμές περί «λευκής απεργίας» που εκτοξεύουν οι οπαδοί του Γ. Παπανδρέου προς τα στελέχη του ρεύματος, με μικρότερη πάντως συχνότητα.

Η προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεών του με το κομμάτι εκείνο που δεν τον ψήφισε στις 11 Νοεμβρίου εντάσσεται στη λογική του «όλου ΠΑΣΟΚ», από την οποία ο κ. Βενιζέλος δεν έχει απομακρυνθεί, με εξαίρεση το μικρό διάστημα που ήταν στην ημερήσια διάταξη το «τελεσίγραφο» Παπανδρέου για τη δημιουργία του ομίλου.

Κριτική εκ των έσω

Για μερικές ώρες, τότε, και κάτω από την πίεση ορισμένων συνεργατών του, ο πρώην υπουργός φλέρταρε με την ιδέα της μετωπικής αναμέτρησης και της προφανούς συνέπειάς της, δηλαδή της αυτόνομης παρουσίας του στο πολιτικό σκηνικό. Πρυτάνευσαν ωριμότερες σκέψεις και κέρδισε έδαφος η υπόθεση της «δεύτερης ευκαιρίας» για το άλμα στην κομματική κορυφή.

Ετσι, τα στελέχη του ρεύματος δεν πρόκειται να αρνηθούν να συμμετάσχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο εφόσον περιλαμβάνονται στην πρόταση Παπανδρέου, αλλά σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, δεν θα επιχειρήσουν καταγραφή δυνάμεων με κόντρα υποψηφιότητες.

Στο ιδεολογικό επίπεδο θα μιλούν για την ανάγκη να αποδοκιμαστούν οι αντιλήψεις «του κεντροεκσυγχρονισμού και του κεντροφιλελευθερισμού» που ταλαιπωρούν το κόμμα τα τελευταία χρόνια και το μετέτρεψαν σε «Ενωση Κέντρου», όπως είπε ο Γ. Φλωρίδης, «με αποτέλεσμα η άλλη αριστερά να κάνει πάρτι στ' αριστερά του ΠΑΣΟΚ».

Στο οργανωτικό επίπεδο, τέλος, θα επιχειρήσουν να έχουν διακριτή παρουσία σε όλο το εύρος της οργανωτικής δομής του κόμματος, συντηρώντας σε πρώτη φάση και διευρύνοντας σε βάθος χρόνου την επιρροή τους.

Τα στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Βενιζέλο δεν πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί ν' ανακάμψει με την παρούσα ηγεσία. Ωστόσο, για να μην κατηγορηθούν ως υπονομευτές, δεν θα δώσουν αφορμές στην πλειοψηφία, προβάλλοντας την αισιόδοξη εκδοχή ότι «υπάρχει και άλλος δρόμος για το κόμμα».

enet
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1450&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote