Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow "Καθαρή η θέση" της Ελλάδας
"Καθαρή η θέση" της Ελλάδας Εκτύπωση E-mail
14.03.08

«Η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαδικασία για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων που γίνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ενός ζητήματος που στην ουσία του αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας σε μια ιδιαίτερα ευπαθή περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

«Επιδιώκουμε λύση στη βάση μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes). Μόνο μία τέτοια λύση, καθαρή, πρακτική μπορεί να βάλει οριστικά τέρμα σ’ ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά την περιφερειακή σταθερότητα και τη συνεργασία, κάτι που άλλωστε αναφέρεται και στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βέβαια επηρεάζει και τις διμερείς σχέσεις», πρόσθεσε.

«Εμείς έχουμε μια πολύ καθαρή και ειλικρινή θέση που δεν επιδέχεται καμία παρερμηνεία: Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση, μη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και το εννοούμε. Διότι δεν μπορούν να χτιστούν συμμαχικές σχέσεις και σχέσεις αλληλεγγύης πάνω στη σαθρή βάση σοβαρών εκκρεμοτήτων και προβλημάτων».

Αυτή η θέση, συνέχισε, ο κ. Καραμανλής, ισχύει σήμερα και θα ισχύει αύριο. «Θα ισχύει έως την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης».


«Θέλουμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε ότι οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα δεν θα χρησιμοποιηθούν ούτε ως πρόφαση ούτε ως άλλοθι είτε για τη διαιώνιση ενός δεκαεπτάχρονου αδιεξόδου είτε για μια δήθεν, ψευδεπίγραφη συμβιβαστική διευθέτηση. Μια τέτοια προσέγγιση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή».

Αναζητούν... κυβέρνηση τα Σκόπια

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι είχε συνάντηση το απόγευμα στα Σκόπια με τους αρχηγούς των κομμάτων του συνασπισμού «Για μία καλύτερη Μακεδονία». Το συνασπισμό αυτό απαρτίζουν σλαβομακεδονικά δεξιά και κεντροδεξιά κόμματα, τα οποία συνεργάστηκαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τον Ιούλιο του 2006, με επικεφαλής το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Γκρούεφσκι προέβη στην παρακάτω δήλωση:

"Θα ήθελα να διαμηνύσω σε όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και να τους ενθαρρύνω, ότι δεν θα επιτρέψω ούτε ένας πολιτικός, ούτε ένα πολιτικό κόμμα, μέσω διαφόρων σεναρίων, να βλάψουν τα συμφέροντα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και των πολιτών της. Οι καιροί είναι σοβαροί. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις, με σοφία και λογική, με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια, με υπευθυνότητα και πατριωτισμό".

Τη στιγμή αυτή, βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση μεταξύ του κ. Γκρούεφσκι και του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και το βράδυ, αναμένεται να συνεδριάσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Στις συναντήσεις αυτές εξετάζονται η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα με την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA), η τρέχουσα φάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εκκρεμότητα της ονομασίας και οι επιδιώξεις της ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

ethnos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1440&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων