Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μια «ολιστική» βιογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Μια «ολιστική» βιογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη Εκτύπωση E-mail
29.05.22

Η προσωπική, επιστημονική, επαγγελματική και πολιτική διαδρομή του σημερινού πρωθυπουργού μέσα από το νέο βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «νήσος»
Θέλω να σας πω ότι το απόλαυσα. Ηξερα ότι έγραφε ο Δημήτρης Ψαρράς βιβλίο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είχα λυσσάξει.

Με κούρδιζε και αυτός βέβαια πριζώνοντάς με κάθε λίγο και λιγάκι με διάφορα κωμικοτραγικά για τον πρωθυπουργό. Οπότε όταν το ολοκλήρωσε, πριν από έναν μήνα περίπου, μου το έστειλε σε pdf ως απολύτως προσωπικόν, ως απόρρητον και ως εύθραυστον. Εντάξει, το διάβασα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Είναι το νέο βιβλίο του δικού μας Δημήτρη Ψαρρά με τίτλο «Μια καριέρα: η πολιτική διαδρομή του Κυριάκου Μητσοτάκη», που κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις «νήσος». Σπεύσατε.

Είναι η πρώτη πολιτική βιογραφία του κ. Μητσοτάκη, η οποία, όπως πολύ σωστά υποθέτετε, δεν έχει καμία σχέση με το επίσημο βιογραφικό του που συνέταξε ο ίδιος. Ολα αυτά που γράφει και λέει κατά καιρούς ο ίδιος, για τα βάσανα που τράβηξε από μωρό την περίοδο της δικτατορίας, για τη βράβευσή του κατά την αποφοίτηση από το Αμερικανικό Κολέγιο, για τις τεράστιες σπουδές του, για την επιστημονική ειδίκευσή του σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων, για τη δεκαετή επιτυχημένη σταδιοδρομία του στον ιδιωτικό τομέα και φυσικά για την πολιτική σταδιοδρομία του με εφόδιο τις σπουδές του και τις αξίες του φιλελευθερισμού, του πατριωτισμού και του ευρωπαϊκού ιδεώδους.


Ολα τα παραπάνω ανατρέπονται με στοιχεία που βρήκε με συστηματική έρευνα ο Δ. Ψαρράς και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Ανατρέπεται η εικόνα του σημερινού πρωθυπουργού που επιμελώς καλλιεργεί ο ίδιος και τα συντονισμένα προπαγανδιστικά ΜΜΕ της κυβέρνησης. Στο βιβλίο αποκαλύπτεται ένας «άλλος» Μητσοτάκης, εντελώς διαφορετικός από εκείνον που περιγράφουν οι υμνητές του αλλά και ο ίδιος. Το βιβλίο ξεκινάει από τότε που ο κ. Μητσοτάκης ήταν 6 μηνών, πολιτικός εξόριστος στο Παρίσι, και φτάνει μέχρι και την ημέρα που έγινε πρωθυπουργός.

Η μελέτη του πλήθους των στοιχείων που προκύπτουν από την έρευνα των δικών του ντοκουμέντων (επιστημονικές εργασίες, γραπτά, δηλώσεις, ομιλίες, συνεντεύξεις) δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα τόσο για την προσωπική επιστημονική, επαγγελματική και πολιτική διαδρομή του, όσο και για τις πραγματικές πολιτικές θέσεις που ανέπτυξε όλα αυτά τα χρόνια με στόχο πάντα την ανάδειξή του στην πολιτική κορυφή.
Αυτή τη διαδρομή παρακολουθεί το βιβλίο. Και αυτή την ψεύτικη εικόνα ξετινάζει.

Κομβικό σημείο υπήρξε η μελέτη αυτού που θεωρεί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης «έργο ζωής» του. Πρόκειται για την πτυχιακή εργασία του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ, που είχε θέμα τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ την περίοδο της Μεταπολίτευσης και ειδικά το ζήτημα των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πολύ σημαντική αυτή την εργασία, την προβάλλει ως μοναδική, ενώ από το 2006 είχε φροντίσει να την εκδώσει και στην Ελλάδα. Και πριν από λίγες μέρες, κατά τη συζήτηση για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στη Βουλή, προσφέρθηκε με στόμφο να την προσφέρει στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τον «ενημερώσει» για το ιστορικό βάθος αυτής της διακρατικής σχέσης. Εδώ γελάμε.

Ο Δημήτρης Ψαρράς αναζήτησε την πτυχιακή εργασία αλληλογραφώντας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Χάρβαρντ και αναγκάστηκε να χρηματοδοτήσει την ψηφιοποίησή της εφόσον μέχρι σήμερα -δηλαδή 32 ολόκληρα χρόνια μετά την υποβολή της- μόλις δύο (2) άνθρωποι είχαν ενδιαφερθεί να τη διαβάσουν. Και η μελέτη αυτής της εργασίας, καθώς και η λέξη λέξη παραβολή της με την ελληνική μετάφραση αποδείχτηκε εξαιρετικά αποκαλυπτική, εφόσον αυτό το «έργο ζωής» είναι γεμάτο λάθη, παρανοήσεις, αλλά ακόμα και σκόπιμες διαστρεβλώσεις. Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να περηφανεύεται, είναι ασφαλώς δηλωτικό για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο ίδιος την πολιτική, την Ιστορία και τις διακρατικές σχέσεις.

Αυτό όμως είναι μόνο ένα από τα δέκα κεφάλαια του βιβλίου. Στα υπόλοιπα περιγράφεται η πολιτική διαδρομή του μέσα από ντοκουμέντα που δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθούν, τόσο από επίσημες πηγές (π.χ. τα Πρακτικά της Βουλής), όσο και δικά του στοιχεία που έχει ο ίδιος φροντίσει να εξαφανίσει από το διαδίκτυο, αλλά υπάρχουν τρόποι να ανασυρθούν και να μελετηθούν.

■ Ποιο ήταν το σκληρό νεοφιλελεύθερο θινκ τανκ που τον προώθησε στην πολιτική και πώς αυτό κατέφυγε στις ΗΠΑ με κατηγορίες για φοροδιαφυγή.
■ Ποια ήταν η κατάληξη των εταιρειών επενδύσεων τις οποίες ανέλαβε να διοικήσει.
■ Πότε ο ίδιος άνθρωπος δήλωνε την απόλυτη πίστη του στα μνημόνια και πότε κατάγγελλε όλους τους άλλους γι’ αυτά.
■ Πώς προσέγγισε το ΛΑΟΣ και συνέπραξε με τα στελέχη της Ακροδεξιάς (Γεωργιάδη - Βορίδη) πολύ πριν προσχωρήσουν στη Ν.Δ. επί προεδρίας Σαμαρά.
■ Για ποιο λόγο συντάχθηκε με τους «Μακεδονομάχους», διαγράφοντας τόσο την οικογενειακή του παράδοση όσο και τις προσωπικές διακηρυγμένες θέσεις του.
■ Με ποιο τρόπο αναδείχτηκε πρόεδρος της Ν.Δ. και πώς άδειασε όλα τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, από τον ευεργέτη του Σαμαρά ώς την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη.

Στον επίλογο ο Δημήτρης Ψαρράς συμπεραίνει ότι η προσωπική ανασφάλεια και οι εξόφθαλμες αδυναμίες ενός «μικρού ηγέτη» οδηγούν σε πραγματική μετάλλαξη του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας. Το ελαφρυντικό του Κυρ. Μητσοτάκη είναι ότι ακολουθεί την παράδοση του κόμματος της Δεξιάς. Μόνο που δεν συνεχίζει την πορεία της Ν.Δ., αλλά μιμείται την προδικτατορική ΕΡΕ αντιγράφοντας τον Καραμανλή του 1961 και του 1966. Το πού οδήγησε εκείνη η πολιτική είναι γνωστό.

Efsyn.
gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=14386&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote