Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Νέο μήνυμα στα Σκόπια
Νέο μήνυμα στα Σκόπια Εκτύπωση E-mail
14.03.08
Μήνυμα και προς τα Σκόπια έστειλε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., δηλώνοντας πως η σταθερότητα των Βαλκανίων εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αποφυγή προκλήσεων.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς απαιτείται από όλες τις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και την ευρωπαϊκή οικογένεια. Συνάντηση, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά την οποία, αντάλλαξαν απόψεις για την προετοιμασία του επόμενου γύρου συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας. Η 40λεπτη συνάντηση έγινε μετά από πρόταση της αντιπροσώπου των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, Βικτόρια Νόουλαν.

 

 

Δηλώσεις Μπακογιάννη - Γκρούεφσκι

 

Σε δηλώσεις της, η Ντόρα Μπακογιάννη, ανακοίνωσε ότι η νέα συνάντηση  του κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δυο χωρών για το θέμα της ονομασίαςθα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου στη Βιέννη. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Γενική Γραμματεία Ηνωμένων Εθνών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την παρουσία της Αμερικανίδας αξιωματούχου στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων, ανέφερε ότι ήταν με το σκεπτικό ότι πολλοί από τους εταίρους μας και τις φίλες χώρες, παίρνουν πρωτοβουλίες ως χειρονομίες καλής θέλησης για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, μεταξύ των οποίων είναι και οι ΗΠΑ.

Η κ. Μπακογιάννη απέφυγε να σχολιάσει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από τη συνάντηση της Βιέννης, να υπάρξουν και νέες συναντήσεις πριν τη σύνοδο του Βουκουρεστίου. "Για μας δεν υπάρχουν τελεσίγραφα, σκοπός και στόχος μας είναι η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Επιθυμούμε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που να σέβεται τις ευαισθησίες των δύο λαών και να απαντά στον αλυτρωτισμό", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε κι αυτός από την πλευρά του πως η συνάντησή του με την Ελληνίδα ΥΠΕΞ έγινε παρουσία της Αμερικανίδας αξιωματούχου. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπήρξε κάποια πρόοδος από αυτή τη συνάντηση, προφανώς επειδή η ελληνική πλευρά δεν θεωρεί αποδεκτή τη θέση των Σκοπίων.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας μέχρι τη σύνοδο του Βουκουρεστίου ανέφερε ότι δεν βλέπει αυτή τη στιγμή κάποια εξέλιξη όμως θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιου είδους συναντήσεις.



 

Αποχωρεί το κόμμα Θάτσι

 

Η Κεντρική Επιτροπή του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) επιβεβαίωσε ομόφωνα την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος αυτού, για αποχώρηση από τον Κυβερνητικό Συνασπισμό, βυθίζοντας σε πολιτική κρίση την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

"To DPA δε συμμετέχει πλέον στον Κυβερνητικό Συνασπισμό, ο οποίος υφίσταται τους τελευταίους 19 μήνες", δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Μέντουχ Θάτσι μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο προάστιο των Σκοπίων, Σαράι.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή του κόμματός του δεν στρέφεται κατά κάποιου. "Αντίθετα, είναι υπέρ των συμφερόντων της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και των επιδιώξεων της χώρας να ενσωματωθεί στους ευρωατλαντικούς θεσμούς", ανέφερε ακόμη ο κ. Θάτσι, o οποίος τόνισε ότι το κόμμα του σέβεται και τάσσεται υπέρ της συνταγματικής ονομασίας.
 Το DPA ανακοίνωσε πάντως ότι αποχωρεί επειδή η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να προωθήσει νόμους που θα επέτρεπαν την ευρύτερη χρήση της αλβανικής γλώσσας και των συμβόλων των Αλβανών.

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν ο Γκρούεφσκι θα αναζητήσει νέους εταίρους για τη συγκρότηση Κυβέρνησης ή αν θα παραμείνει ως κυβέρνηση μειοψηφίας (αφού πλέον χάνει την πλειοψηφία στη Βουλή) τουλάχιστον μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον επόμενο μήνα.

Την ανησυχία του για την κρίση στη χώρα του και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή στις επιδιώξεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είχε εκφράσει νωρίτερα ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ερωτηθείς αν η πολιτική κρίση που ξέσπασε στην ΠΓΔΜ θα σημάνει και το άδοξο τέλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο μερών είχε επισημάνει ότι "η Ελλάδα παραμένει πιστή στη θέση της για αμοιβαία εξεύρεση λύσης για τη μία και μοναδική διαφορά που έχει με την ΠΓΔΜ και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συμβάλει αποφασιστικά και η άλλη πλευρά".


ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1433&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote