Αρχική arrow ΑΛΛΗ ΟΨΗ arrow Πόσο «ιστορικά αναληθείς» είναι οι δηλώσεις Δούκα; Κ.Κ.
Πόσο «ιστορικά αναληθείς» είναι οι δηλώσεις Δούκα; Κ.Κ. Εκτύπωση E-mail
08.02.22

Με ταχύτατα αντανακλαστικά έσπευσαν χθες Μαξίμου και Πειραιώς να «κουκουλώσουν» όπως όπως το αφελές «ξεμπρόστιασμα» από το στέλεχός τους Πέτρο Δούκα και την σχεδόν σιωπηρή αποδοχή του από τον υπουργό τους Σπήλιο Λιβανό.

 

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πέτρου Δούκα, εκτός από ιστορικά αναληθείς, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, του κοινοποιήθηκε η σχετική απόφαση διαγραφής από μέλος της παράταξης», σημείωνε η Ν.Δ. στην ανακοίνωσή της, προσπαθώντας να διαψεύσει τον δήμαρχο που την... «κάρφωσε», με τον ίδιο να ανασκευάζει

σήμερα, επιχειρώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Είχε προηγηθεί ο εξαναγκασμός σε παραίτηση

του μέχρι πρότινος υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού είχε συλληφθεί επ' αυτοφώρω να χαρακτηρίζει «εποποιία» την τακτική των ανέλεγκτων επιδοτήσεων για τις φονικές πυρκαγιές του 2007.

 


Ωστόσο, τα όσα είπαν και παραδέχθηκαν αντίστοιχα, ο διαγραφείς γαλάζιος δήμαρχος και ο αποπεμφθείς υπουργός, δεν απέχουν από την πραγματικότητα, καθώς οι αρχές και αξίες της Ν.Δ. αποτυπώθηκαν και στο πόρισμα – κόλαφο του Συνηγόρου του Πολίτη

που εκδόθηκε το 2010, τρία χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές όπου 84 άνθρωποι βρήκαν φριχτό θάνατο.

 

 

Αυτό που καταγράφει το πόρισμα είναι ότι ότι τα χιλιάδες ευρώ άρχισαν να δίνονται αφειδώς, με «τσάντες» όπως είπε και ο Πέτρος Δούκας, αφού η σχετική ΚΥΑ ήταν εξαιρετικά ασαφής και στη συνέχεια μετά από πολύ μεγάλο διάστημα, ακόμα και μετά από τρία χρόνια, άρχισαν να ζητάνε πίσω τα χρήματα από τους πληγέντες.

 

 

Μεταξύ άλλων, στο πόρισμα αναφέρεται «η άμεση καταβολή των προβλεπόμενων οικονομικών ενισχύσεων στους πληγέντες μέσω συγκεκριμένων τραπεζών, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί Δημοσίου Λογιστικού και βάσει υπεύθυνης δήλωσης (με εξαίρεση την ενίσχυση αντικατάστασης οικοσκευής / ανακατασκευής οικίας), καθώς και η εντός έξι μηνών υποβολή στην αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου των απαραίτητων δικαιολογητικών.

 

 

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, ως δικαιολογητικό για την πληρωμή αρκούσε σε πρώτη φάση η αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986».

 

Από την εξέταση των αναφορών που έκανε ο Συνήγορος του Πολίτη είχαν διαπιστωθεί επίσης:

  • H ελλιπής πληροφόρηση των ενδιαφερομένων - δυνάμει δικαιούχων εκ μέρους της διοίκησης.
  • Η ασάφεια των όρων που χρησιμοποιούσε η ΚΥΑ.
  • Η έλλειψη ασφαλών κριτηρίων για τη βεβαίωση της ιδιότητας του μονίμου κατοίκου, εφόσον απαιτούνταν.

 

Στην ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη αναφέρεται ότι τα προβλήματα αυτά έγιναν αισθητά, όταν μετά τον έλεγχο, οι ενδιαφερόμενοι κλήθηκαν να επιστρέψουν την ενίσχυση που εισέπραξαν.

 

 

«Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ενδιαφερομένου, η επίσημη ενημέρωση που του παρεσχέθη από το πιστωτικό ίδρυμα και το Κέντρο Ενημέρωσης Πυρόπληκτων σε ό,τι αφορά το κριτήριο για την υπαγωγή του στους «μόνιμους κατοίκους» ήταν η χιλιομετρική απόσταση του τόπου μόνιμης κατοικίας από τη θέση της πληγείσας περιουσίας.

 

Ότι δηλαδή εδικαιούτο την ενίσχυση, εφόσον η μόνιμη κατοικία του είναι στον ίδιο νομό και σε μέγιστη απόσταση 100 χιλιόμετρα από τον τόπο στον οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά».

 

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως αναφέρει ο Συνήγορος, οι πολίτες καταγγέλλουν ότι δεν είχαν καν λάβει γνώση της προϋπόθεσης αυτής.

 

 

Τα μέτρα που ελήφθησαν για την ενίσχυση των πληγέντων από τις πυρκαγιές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν χωρίς προβλήματα, εφόσον η σχετική πολιτική είχε εξαρχής διευκρινιστεί επαρκώς και είχε παρασχεθεί η απαιτούμενη ακριβής ενημέρωση, τόσο των ενδιάμεσων τραπεζών όσο και των πολιτών, αναφέρεται στην ειδική έκθεση όπου εντοπίζονται τα δυο βασικά προβλήματα από τη χαώδη διαδικασία που είχε επιλέξει η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ.

 

 

Η ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τις διαδικασίες χορήγησης των ενισχύσεων στους πληγέντες από τις πυρκαγιές του 2007

 


 

Την ίδια ώρα, δημοσιογράφος που εκείνη την εποχή (2007) εργαζόταν στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ανέβασε στον λογαριασμό της στο Facebook φωτογραφία που κρατάει στα χέρια της τα 3.000 ευρώ που προορίζονταν για τους πυρόπληκτους γράφοντας:

 

«Όχι καλέ δεν μοίραζαν τζάμπα χρήμα στις φωτιές της Ηλείας … Μέχρι εγώ το είχα πάρει που πάτησα το πόδι μου για πρώτη φορά εκεί (Τότε που κάναμε πραγματικό ρεπορτάζ και όχι κάτι άλλο…)».

 

Μάλιστα το σχετικό ρεπορτάζ που υπέγραφε στην εφημερίδα που εργαζόταν, στις 2 Σεπτεμβρίου 2007 είχε τίτλο «Και το ΘΕΜΑ πήρε τα 3 χιλιάρικα» και υπότιτλο «Χωρίς να είμαστε πληγέντες».

 

efsyn.gr

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=14301&Itemid=39

Τελευταία ανανέωση ( 08.02.22 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote